Dtum
Login with Facebookk
1945 | Július

A nyilasok a németországi fogolytáborokban még mindig kormányosdit játszanak

A napokban érkezett haza Kussinszky Endre hírlapíró, a brenaui deportáló táborból. Az újságíró Horváth Árpáddal együtt került Sopronkőhidára és közvetlenül a kiváló magyar rendező kivégzése után már ítélet előtt állott, az oroszok, közeledése azonban megakadályozta Dominicséket tervük kivitelében: a sopronkőhidai fegyházat ki kellett üríteni. A politikai foglyokat nagysebtében összeszedték és gyalogmenetben elindították Linz irányába. Linzből Münchenbe kerültek, útközben sokan elpusztultak, a megmaradottakat pedig Brenauban helyezték el.


Kussinszky rendkívül érdekes adatokat mondott el a nyilasok meneküléséről, majd arról a tervszerű munkáról, amelyekkel az amerikaiak a magyar politikai bűnözőket ártalmatlanná teszik.


Az előzmények nem érdekesek- mondotta Kussinszky- Már sokan előttem elmondották, hogyan végeztek szerencsétlen lakótársammal, és barátommal, Horváth Árpáddal. Én inkább a brenaui élményekről szeretnék beszélni, amelyet még nem ismer a közönség. Igaz például nem tudja, hogy Brenauban mint egy 2000 nyilast tartanak fogva a szögesdrótok őrizte táborban, ahol szigorú fegyelem és felügyelet alatt élnek.


- A nyilasok az amerikaiak közeledtére a bajor hegyekbe menekültek. Az amerikaiak valóságos hajtóvadászatot indítottak ellenük, és egyesével, vagy csoportosan fogdosták össze őket. Lekerült róluk a nyilas jelvény,de abban az időben már nem volt idejük átöltözni, így az egyenruha árulójuk lett és hiába ágáltak, hogy Szálasiék hurcolták el őket és kényszerítették harcolni, az amerikaiak a táborba csukták őket és külön- külön valamennyiüket kihallgatták Eleinte szepegtek, kényszerről siránkoztak, ártatlannak mondták magukat. Később azonban megjött a hangjuk. Hangoskodni kezdtek, majd pedig fenyegetőzni. Büntetésekkel kellett sújtani őket.


- Nem egyszer volt alkalmam megfigyelni, hogy a nyilasok még most is játsszák a kormányosdit. Különösen, hogyha magyar kerül a táboruk közelébe. Többször voltam fültanúja, miikor a brenaui táborban hangos kiáltozások hangzottak el: „Államtitkár úr, jöjjön csak ide!”” Főtestvér, szabad kérni!”


- Mindez természetesen színészkedés, hangjukból hiányzik az őszinteség, de nem akarják mutatni, hogy az idők változtak és ami elmúlt nem jön vissza többé.
- - Általában – különösen, ha idegen szem nem figyeli őket- csüggetegek, szomorúak, mint akik tudják, mi sors vár rájuk.
Kussinszky végül elmondotta, hogy az amerikaiak által megszállt német és osztrák területeken több nyilastábor van, így például legutóbb Linzben állítottak fel gyűjtőhelyet a magyar történelem bűnös alakjai számára.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98