Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1945 | Június

Az MTK nem tehette vitássá az újpestiek győzelmét

UTE – MTK 4:0 (1:0)

Góllövő: Várnai, Zsengellér, Zsengellér, Szusza

Latorca utca, 15.000 néző – Vezette: Hetzka Pál
A hétköznap ellenére is sűrű sorokban hömpölyög a szurkolók hada az MTK-Újpest örök Derby színhelye, a Latorca-utcai pálya felé. Elégedetlenül veszik észre, hogy 1/2 6 órakor az előmérkőzés még javában folyik, sőt a nagymérkőzés résztvevői közül néhányan civilben sétálnak a lelátón és pálya szélén.

Az Újpesti öltözőben a belsőhármas összetétele okoz gondot. Laborcz vagy Sárdi? Végül Takács edző úgy dönt, hogy a Ganz ellen nagyszerűen bevált belsőhármassal, vagyis Zsengellérrel a középen és a fiatal Sárdival balösszekötőben játszanak.

Az MTK-öltözőben Bosánszki bejelentette, hogy betegsége miatt vállalja a játékot, okoz izgalmat. A kitűnő formában lévő összekötő végül mégis vállalja.

Jóval a kitűzött időpont után, 6 órakor az alábbi összeállításban kezdi a játékot a két csapat:
MTK: Csintalan – Polgár, Bíró – Urhegyi, Kovács, Megyeri – Markos, Bosánszki, Palatinus, Lukács, Sörös.
Újpest: Tóth – Balogh II., Jakab – Kirádi, Szücs, Balogh I. – Suhai, Szusza, Zsengellér, Sárdi, Várnai.

Enyhe széllel szemben az Újpest kezdi a játékot és már az első percben Várnai jó beadását Megyeri fejjel továbbítja a mezőnybe. A másik oldalon Bíró szabadrúgását Palatinus szépen csúsztatja fejjel – mellé. A 4. percben Szusza szökteti Suhait, a jobbszélső félmagas beadását Polgár és Kovács egyesült erővel menti Zsengellér elől. Szusza két percre elhagyja a pályát.

Feljön az MTK, Sörös beadását Lukács kapásból lövi rá. Balogh II.-ről pattan vissza a labda. Aztán Jakab könnyelműsködése ijesztgeti az Újpest híveit. Egyelőre nincs semmi érdekesség, sem szépség a játékban. Sok a magas labda, még nem volt egy tervezetten felépített akció.

A 13. percben Balogh I. miatt szabadrúgáshoz jut az MTK, Markos lövését Tóth biztosan menti, két perc múlva Bosánszki futtatja Markost, a jobbszélső mélyen centerez és így Tóth zsákmánya lesz a labda. A 21. percben megszületik az első gól. Egy előrevágott labdát Csintalan Suhai elől a 16-oson kívül kézzel hárít. Suhai küldi be a labdát, az elbámészkodó MTK-védők között.

Várnai félmagasan kapura fejel, gyenge fejese a sok ember között jut a bal sarokba. Bíró a gólvonalon túlról kanalazza ki a labdát, de a játékvezető jól látta, hogy bent volt.
1:0 az Újpest javára.

A gól után újabb parázs újpesti támadás következik Zsengellér fejesét Csintalan nehezen üti szögletre a sarokból. A 25. percben Palatinus szépen csúsztatja a labdát Bosánszkinak, aki – Szüccsel a nyakán – csak fölé tud lőni. A 31. percben Sörös lövésébe Balogh II. belelép, szöglet lesz belőle. Ezt Jakab vágja ki. A színvonal nem akar javulni. A tervszerűtlen csapkodás, durva belemenések tarkítják mindkét részről.

A 36. percben Suhai szögletrúgásából Szusza mesterien bombáz kapura, Kovács jó érzékkel teszi bele a fejét és menti a biztos gólnak látszó lövést, Zsengellér egy szabadrúgást Szűcshöz gurít, akinek óriási lövését Csintalan csak nehezen üti szögletre. Az utolsó percek unalmas mezőnyjátékkal teltek el.

Szünetben az MTK-nál a balszerencsés gól miatt panaszkodnak, Vágó Zoltán edző arra kéri a játékosokat, hogy tartsák földön a labdát. Az Újpest-öltözőben Takács Géza edző a kezdeményezés kézbentartására és nyugodt játékra kéri fiait.

A II. félidő első támadását a kék-fehérek vezetik, de markos önző és Tóth kezébe lő. A 4. percben Zsengellér szépen indítja útnak Suhait, a szélső beadását ugyanő fejeli – Csintalan védi. Azután folytatódik az első félidőbeli gyenge játék. A 8. percben Sörös beadását Tóth öklözi, a 16-oson álló Bosánszki a kapus fölött ível kapura, de Tóth visszafelé futtában elcsípi a bőrt.

A 14. percben Kovács Megyerinek ad, a balfedezet egy csel után Söröst futtatja, a jól induló támadást a balszélső rossz beadással fejezi be. A 20. percben Zsengellért jó helyzetben lesen csípi a játékvezető. Jogtalanul háborog az újpesti közönség. Sörös jó beadását Tóth mutatós lépéssel szedi le Palatinus fejéről. Nagy tapsot kap az újpesti kapus.

Egy kicsit élénkül a játék. A 23. percen itt a második újpesti gól. Balogh I. viszi a labdát, Zsengellért szökteti. A középcsatárra senki sem vigyáz, egy-két lépést tesz a labdával, azután a kétségbeesetten kifutó Csintalan mellett a kapuba gurít. 2:0.

A váratlan gól megzavarja a kék-fehér védőket. Zsengellér szökteti Szuszát, az összekötő nehéz szögből, futtából a kapufát találja el. Most változtat az MTK Polgár középcsatár. Palatius jobbösszekötő, Bosánszki jobbhátvéd lesz. Polgár mindjárt „megfirkálja” Balogh I-et, Kirádi azonban szereli.

A 30. percben Sárdi szökteti Várnait. A balszélső elhúz Bosánszki mellett, azután bead. Szusza Zsengellér elé fejel, a középcsatár fordulásból biztosan lő a bal alsó sarokba. 3:0. Az MTK védelme összeroppan. A 32. percben Suhai szögletrúgását a lába között vágja a sarokba. 4:0.

Egész egyoldalú lesz a játék. Szusza, majd Sárdi lövését védi Csintalan. Az erősen sántikáló Bosánszki most jobbszélső lesz, Polgár visszamegy eredeti helyére. Az utolsó percekben az MTK is vezet néhány támadást, amelyeket a jól működő újpesti védelem csirájában folyt el. Csintalan kapuja előtt ér véget a játék. Szögletarány: 4:2 (1:2) az Újpest javára.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Svájci zeneszerzők Budapesten
Egy ismerős népnek ismeretlen fiai jelennek meg e héten Budapesten:...
Zichy, Ernszt és Sigray rendszerváltozást sürgettek vasárnap Sárvárott Zichy, Ernszt és Sigray rendszerváltozást sürgettek vasárnap...
Szikrázó napsütésben, ötezer főnyi hallgatóság előtt tartotta...
Farkas Ödön 1851-1912 Farkas Ödön 1851-1912
A magyar zenei élet legújabb eseménye, Farkas Ödön halála, nagy...
Támadások a szászok ellen Támadások a szászok ellen
A költségvetés általános vitájának végén ismét emlegetés tárgyai...
Hírek az Ujvilágból Hírek az Ujvilágból
Míg az öreg Európát a világháboru szörnyű vihara pusztítja, addig...
Fölgyújtotta az Egyesült Izzó pénztárszekrényét egy fiatal tisztviselőnő Fölgyújtotta az Egyesült Izzó pénztárszekrényét egy fiatal...
Szombaton délután, a tikkadt víkend-hangulatban, mikor már egy lélek...
Amundsen visszatérése északsarki expedíciójáról Amundsen visszatérése északsarki expedíciójáról
Amundsen, aki repülőgéppel akarta megközelíteni az északi sarkot és e...
Egy debreczeni diák távgyaloglása Egy debreczeni diák távgyaloglása
Merész és fárasztó vállalkozásba kezdett a nyáron Erdélyi Károly...
A czári pár gyermekei A czári pár gyermekei
A legujabb fényképfelvétel nyomán közölt képünkön láthatók: balról...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98