Dtum
Login with Facebookk
1945 | Május

Házasodási láz után válási járvány

A „bunkerkorszak”után házitűzhelyalakítási láz tört ki Budapesten. A polgármester hivatal ontotta a diszpenzációkat, az anyakönyvi hivatalok alig győzték a párokat összeadni. Most kiderül, hogy a bunkerkorszak, nemcsak a házasodási kedvet fokozta, hanem a válóperes hajlamot is.

A válóperek okáról a periratok legtöbbször nem adnak számot. A váló félek közös megegyezés alapján megjátsszák a „hűtlen elhagyást” és a tulajdonképpeni okról okosan hallgatnak. Az ügyvédtől és bírótól megtudtuk, hogy ez a különös helyzet, új válóper- típusokat tenyésztett ki.
A bunkerben heteken keresztül éjjel- nappal összezárt emberek gyengesége lepleződött le, amely tulajdonságokat esetleg életfogytiglan véka alatt tarthatták volna. Az asszonyi hisztéria a férfi ellen fordult. Érzelmi tévedések és hazugságok derültek ki a pincék világában.
A nyilas megalázó követelményei elől menekülvén, az „utolsó pillanatban” ezrével kötötték a névházasságokat. A névházasság rövidebb- hosszabb ideig mentesítette a zsidó hitvestársat az árja törvények következményei alól.

Az ok most megszűnt és ezzel megszűnt ezeknek a házasságoknak célja és értelme is. A válóperesek nagy része mögött olyan névházasság lappang, mint be nem vallható ok.
A nyilasok fosztogatása, az ostrom bombái sok értékállónak hitt vagyont tettek tönkre. A tisztviselőréteg jövedelme összezsugorodott. A nyilas világ konjukturalovagjai kiestek a nyeregből. Sok érdekházasság elvesztette anyagi alapját. Ezek nyomán is számos házasság válik értelmetlenné és kerül bíróság elé.

Az újtípusú válóperekben az emberek őszintétlensége mutatkozott meg. Értelmetlennek, céltalannak érzik a házasságokra, érdekre alapított házaséletet és egy becsületesebb tisztultabb házassági életforma után vágyakoznak. Tegyük hozzá, hogy pillanatnyi szeszélyből megindított bontóperek száma csökkenni látszik és azt is, hogy az ostrom utáni házasságkötések nagy száma kétségtelenül szerelmi házasság volt.

Ebből a szempontból a jelenség nem mondható aggasztónak.” Feltéve, hogy a bíróság közbejöttével felbontott házasságok helyett a válóperes felek nem bonyolódnak bele újabb, érdekből vagy más okból kitenyésztett házasságokba.
József Jolán

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98