Dtum
Login with Facebookk
1945 | Május

A háborúnak vége Európában

A német fegyverletételről szóló okirat teljes szövege
Párizs, május 9.
A szövetségesek legfelsőbb főhadiszállásáról jelentik:
A német véderő fegyverletételéről szóló okirat teljes szövege a következő:
1. Alulírottak, akik a német főparancsnokság felhatalmazása alapján cselekszünk, ezennel feltétel nélkül megadjuk a szövetségesek expedíciós haderői legfelsőbb parancsnokának és ugyanakkor a szovjet főparancsnokságnak valamennyi szárazföldi, tengeri és légi haderőinket, amelyek az aláírás keltének napján német ellenőrzés alatt állanak.


2. A német főparancsnokság azonnali parancsot bocsát ki valamennyi német katonai, haditengerészeti és légügyi alárendelt parancsnokságnak, valamint német ellenőrzés alatt álló összes haderőknek, hogy május 8-án, középeurópai időszámítás szerint 23 óra 01 perckor szüntesse be a hadműveleteket és maradjon az általa abban az időpontban elfoglalt helyen. Egy hajót, csónakot sem szabad elsüllyeszteni, vagy repülőgépet elpusztítani, sem pedig azok gépezetét felszerelését megrongálni.


3. A német főparancsnokság késedelem nélkül utasítja a megfelelő parancsnokokat és biztosítja a szövetségesek expedíciós haderőit legfelső parancsnokának és a szovjet-főparancsokságnak bármely kiadandó rendelete végrehajtását.


4. A katonai fegyverletételről szóló eme egyezmény nem befolyásol semminemű általános fegyverletételi okmányt, amely ezt helyettesíteni fogja s amelyet az Egyesült Nemzetek részéről vagy megbízásukból Németországgal és a német fegyveres erővel, mint egységgel szemben, alkalmazni fogak.


5. Abban az esetben, ha a német főparancsnokság vagy az ellenőrzése alatt álló bármely haderő nem tesz eleget a fenti egyezményben foglaltak keresztülvitelére, a szövetségesek expedíciós haderőinek legfőbb parancsnoka és a szovjet főparancsnokság olyan büntető vagy másmilyen akciót foganatosít, amelyet megfelelőnek ítél.
(MTI)

Csehországban is elhallgattak a fegyverek
Prága, május 9.
A prágai rádió kedden este röviddel negyed nyolc után közölte a cseh hazafias mozgalom felhívását, amely az ellenségeskedések beszüntetésére szólítja fel a cseh hazafiakat. Hasonló parancsot adott ki a német hadvezetőség is 19 óra 50 perckor a prágai rádió bejelentette, hogy a németek fegyverletételének megtárgyalására cseh küldöttség utazott Cesky Brodba. Fél tízkor a rádió hivatalos közleményt olvasott fel, amely aláírták a fegyverletételi egyezményt. A fegyverletétel feltételeit – fűze hozza a bemondó- későbbi időpontban ismertetjük. (MTI)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szöveg nélkül Jodl május 7-én aláírja a kapitulációs okmányt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98