Dtum
Login with Facebookk
1945 | November

Új terhelő adatok Imrédy Béla ellen

Megtalálták Imrédy egyik titkos dossziéját

Nagy késéssel indult ma az Imrédy-per folytatólagos főtárgyalása. A Zeneakadémia nagytermének dobogóján filmfelvevő- és világítóberendezéseket állítottak fel: ma filmre veszik a tárgyalás érdekesebb jeleneteit.


Ma még nagyobb érdeklődés várja a tárgyalás megnyitását. Tegnap ugyanis a népügyészség sajtóosztálya a politikai rendőrséggel együtt rendkívül fontos dokumentumokra tett szert, amelyek kétségen kívül igazolják, hogy Imrédy Béla kétszínű politikát folytatott és akkor, amikor önmagát buzgó katolikusnak és humanistának állította be a Népbíróság előtt, a múltban mindezt tetteivel megcáfolta.

Megtalálták ugyanis Imrédy egyik titkos dossziéját, amelyben rengeteg kompromittáló iratot találtak. Többek között a Nemzeti Ujság és a Magyar Kultúra több példányát, amelyekben támadó cikkek jelentek meg Imrédy katolicizmusa ellen. Imrédy széljegyzetei mindenben ellentmondanak a főtárgyaláson hangoztatott vallomásával, hogy enyhíteni igyekezett az üldözöttek sorsát.

A széljegyzet szerint a legnagyobb erélyt fejtette ki, hogy az üldözöttek amúgy is keserves sorsát még keményebbé tegye. Ugyanakkor, amikor képviselőjén keresztül a pápa felemelte tiltakozó szavát az üldöztetések ellen, Imrédy jó arcot mutatva „rendelkezésre állt”, de rendelkezéseiben a kérlelhetetlenségnek adta tanújelét.

.
A titkos dosszié adatai szerint Imrédy az üldözöttekkel szemben a legradikálisabb megoldásokat követelte és 1944 május végén, amikor a pápai nunciatura levélben figyelmeztette Imrédyt, hogy politikája nem vezet jóra, még fokozottabb mértékben adott teret a kegyetlenkedéseknek az üldözöttekkel szemben.

Kilenc óra felé jár az idő, amikor nagy morgolódás támad a teremben. Meghozzák Imrédyt, vele együtt megérkeztek a mai napra előállított háborús bűnösök közül Rátz Jenő, Pálffy Fidél, akiket elsőnek hallgat ki a Népbíróság. Az előszobában várakoznak azok a tanuk, akik idézést kaptak az Imrédy-per mai tárgyalására.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98