Dtum
Login with Facebookk
1945 | Október

Szálasi, Baky és Endre László vall ma Bárdossy bűnügyében

Bárdossy valóságos hajtóvadászatot rendezett a Kisgazda Párt és a Szociáldemokrata Párt ellen – állapította meg a mai tárgyaláson a politikai ügyész

A tegnapihoz hasonló külsőségek között ½ 9 órakor nyitotta meg a Bárdossy-ügy folytatólagos főtárgyalását Major Ákos dr. elnök. Nyomban utasítást adott Bárdossy László elővezetésére. Major Ákos dr. néhány kérdést intézett Bárdossyhoz, majd átadta a szót Fenessi Ferenc népügyésznek, akinek kérdéseire Bárdossy kijelentette, hogy a Nemzeti Szövetség néhány ülésén részt vett, Sopronban azonban mindössze kétszer-háromszor volt jelen az üléseken, de az állandó bombatámadás miatt lényeges események ott nem játszódtak le.


Nagy derültség között jelentette ki, hogy Imrédyt, Rajnisst és a többieket nem tartja nyilasoknak. Majd rátért arra, hogy személyénél, állandóan, mint dezignált miniszterelnök szerepeltetik, holott ez nem felelt meg a valóságnak. Cáfolni igyekezett a hungarista napló adatait, amelyet Szálasiék készítettek és a hallgatóság feszült figyelme között jelentette ki, hogy nem tett tisztelgő látogatást Szálasinál.


Beismeri, hogy Lakatossal tárgyalt, tagadta azonban, hogy bármit is tett volna a fegyverszünet megakadályozása érdekében.


Major Ákos veszi át ezután a szót és megállapítja, hogy Bárdossy mostani vallomása és a kihallgatási jegyzőkönyvek adatai között lényeges eltérés van.
- Ön beismerte – szögezte le az elnök - , azzal igyekezett eltéríteni Lakatos akkori miniszterelnök szándékát és célját a háborúból való kiugrás, illetve a fegyverszünet megkötése érdekében, hogy akkor polgárháború lesz.


Bárdossy hosszú szünetet tart, majd kijelenti, hogy tényleg gondolt a polgárháborúra, amennyiben az akkori politikai tényezők a fegyverszünet mellett döntenek.
- Hogyan képzelte el – vette át a kérdést Fenessi népügyész - , hogy a magyarok a magyarok ellen harcoltak volna?


Bárdossy igyekszik kimagyarázni szavait, ami azonban nem sikerült. Végül odamódosítja vallomását, hogy a polgárháború alatt a német-magyar összeütközést értette.
Szalai Sándor dr. politikai ügyész tett fel ezután kérdéseket Bárdossynak. A vádlott ingatag válaszaiban arról beszélt, hogy Magyarország hadbanlévőnek tekintette magát az Egyesült Államokkal, ami szerinte nem azonos a hadüzenettel.


- Ön valóságos hajtóvadászatot rendezett a Kisgazda Párt és a Szociáldemokrata Párt ellen. Arra hivatkozik, hogy a nemzeti egység célját szolgálta a „Nemzeti Szövetség” megalakítása. Ön mindent a németek értekében tett, őket szolgálta ki.
Bárdossy hosszú ideig hallgat, majd egész közel hajol a mikrofonhoz és mintha a népgyűléshez intézné szavait, válaszolja:
- Én a magyar nemzetet szolgálom!
A hallgatóság, amely eddig a legnagyobb fegyelmezettséggel viselkedett nem tudta türtőztetni ellenérzését. Itt-ott egy-egy „pfúj” hallatszott.

Nagy derültséget keltett, amikor Bárdossy arról beszélt, hogy nem volt módja a magyar népet megkérdezni az október 15-ét megelőző napokban.
- Bajcsy-Zsilinszky Endre és a többiek nem emelték fel szavukat? Nem voltak jó magyarok, akik önt figyelmeztették arra a veszélyre, amely fenyegetett bennünket, az önök politikája miatt? – hangzott az elnök kérdése.
Bárdossy újból hallgatásba burkolódzik, majd kijelenti, hogy Bajcsy-Zsilinszky Endre nem jött hozzá.
- Miért nem ment ön és miért nem kérte ki ön azoknak tanácsait, akik szívükön viselték a haza sorsát?
Bárdossy nagy zavarában azzal válaszolt, hogy „fogadta” volna Bajcsy-Zsilinszkyéket.

Szalai Sándor dr. folytatja ezután a kérdezést. Eközben híre érkezik, hogy előállítják a mai főtárgyalásra Szálasi Ferencet, Baky Lászlót és Endre Lászlót, akiket tanúként hallgatnak ki Bárdossy ügyében.
Bárcziházi Bárczy István már a tanúk szobájában várakozik. Ő lesz az első tanú Bárdossy elleni bűnügyben.
A tárgyalás tart.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Foglalkozási ágak versenye Párizsban Foglalkozási ágak versenye Párizsban
Marche intercorporations. E cimen rendezett a Auto szerkesztősége...
Torontáli benzin-mótor! Torontáli benzin-mótor!
Ezen mótorok az 1898. évi steyri kiállitáson diszoklevéllel lettek...
Thomas Mann, Kosztolányi Dezső regényéről Thomas Mann, Kosztolányi Dezső regényéről
Izgatottan válok meg kéziratától, ettől a császár és...
A «Dekoráció» iparművészeti vállalat a keleti vásáron A «Dekoráció» iparművészeti vállalat a keleti vásáron...
A közelmúlt idők ugyancsak kevéssé kedveztek komoly művészi...
Az autogén hegesztés Az autogén hegesztés
Fémeknek, fémből való alkotórészeknek egymáshoz való hegesztése olyan...
Véres kardbárbaj Báró Hatvany Bertalan és dr. Boros Ernő orvos között Véres kardbárbaj Báró Hatvany Bertalan és dr. Boros Ernő orvos...
Az este véres kardpárbaj volt a Santelli-féle vívóteremben. A szemben...
Mussolini szorosabb kapcsolatokat sürget Magyarország és Ausztria között Mussolini szorosabb kapcsolatokat sürget Magyarország és Ausztria...
Rendkívül meggyöngítette a Dolffus-kormány helyzetét az a körülmény,...
Ellopták a kultuszminisztériumban Kulcsár miniszteri tanácsos télikabátját Ellopták a kultuszminisztériumban Kulcsár miniszteri tanácsos...
Vasárnap reggel megjelent a főkapitányságon dr. Kulcsár István...
Ó, év! Ó, év!
Januárban leszünk 2 évesek. Havonta 27-30 ezer látogatásunk van, 131...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98