Dtum
Login with Facebookk
1945 | Szeptember

Imrédy már 1938- ban lepaktált a nyilasokkal

Hogyan zsarolta meg Imrédyi Béla a Felsőházat?

Imrédyi Bélának bűnügyében a népügyészségen most folynak a kihallgatások. Kiderült, hogy Imrédy 1938-ban még a liberális eszmék híveként tüntette fel magát s így érhette el, hogy nemcsak a magyar közvélemény, de az angol hivatalos körök is szívesen fogadták miniszterelnöki kinevezését. Pedig Imrédy már abban az időben eljegyezte magát a nácizmussal és lepaktált a nyilasokkal. Erről a frigyről azonban a közvélemény csak később szerzett tudomást.

Imrédy 1938 tavaszán beterjesztette a szeszgyárak megváltásáról szóló törvényjavaslatot. A képviselőház elfogadta a javaslatot, a felsőház bizottsága nagy többségében arra az álláspontra helyezkedett, hogy a törvény sérti a magántulajdont, s nem voltak hajlandók azt szavazatukkal törvényerőre emelni. Imrédy minden igyekezete meghiúsult, hogy a felsőház bizottságát más belátásra bírja.
Imrédy ekkor tanácskozásra hívta meg a felsőház bizottságának tagjait és igyekezett őket megpuhítani.

A találkozó a Pannónia- étterem különtermében folyt le. Gróf Károlyi Gyulán kívül többen megjelentek a vacsorán. Imrédy védte a törvényjavaslatot. Károlyiék azonban kijelentették, hogy a törvényjavaslat merénylet a magántulajdon ellen és nem egyéb vagyonelkobzásnál.
- Ha megszabotáljátok a törvényjavaslatot és engem leszavaztok- válaszolta haragra gyúlt arccal Imrédy-, úgy vegyétek tudomásul, hogy nyomban átadom a hatalmat a nyilasoknak…

Nagy felzúdulás követte Imrédy zsaroló szavait. Károlyi azonban félt, ha makacsul kitart álláspontja mellett, úgy Imrédy beváltja fenyegetését, azért tanácsolta, hogy a felsőház bizottsága engedjen a kérdésben. Néhány nappal ezután a felsőház a saját bizottságát dezavuálva, megszavazta a törvényjavaslatot.

Imrédy egy sakktáblán játszott a nyilasokkal. Együtt tologatták a figurákat. Ez nyilvánvalóan kitűnik abból, hogy már 1938- ban kézben tartotta a nyilasokat. Céljai elérésére, ha más mód nem akadt, úgy zsarolás árán is eltiporta ellenfeleit.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98