Dtum
Login with Facebookk
1945 | November

Veszélyben a magyar filmgyártás

Miért óhajt nemzeti ajándékot egy külföldi producer?

A közelmultban számos támadás érte a filmszakmát azért,
mert állítólag igen nagymennyiségű filmnyersanyagot csempésztek külföldre és ezzel lényegesen akadályozták a magyar filmgyártás megindulását. Tény az, hogy a nemrégiben igen nagy költséggel elkészült első demokratikus magyar film, a „Tanítónő”, megjelenése veszélyben forog, mert nincsen nyersanyag, amire a kopiákat elkészítsék. Hasonló nehézségekkel küzd a most forgatott „Aranyóra” című film is. Megkezdték egy háromnyelvű film forgatását a Hunniában, amelynek nyersanyagszükséglete közel kettőszázezer méter.

Amilyen örömmel üdvözölte mindenki,
hogy Magyarországon elkészül az első háromnyelvű (román, német, magyar) film, annyira elkeserítő, hogy a film producere nem hozott magával nyersanyagot, hanem itt vásárolja fel a még meglévő nyersanyagot. Nem elég, hogy a Hunnia egyetlen üzemképes műtermét hónapokra lefoglalja német és román színészek számára és ezáltal magyar színészeket üt el a keresettől, a nyersanyag felvásárlásával a további magyar filmek elkészítését is veszélyezteti. Zilahy Lajos A fegyverek visszanéznek című legyártandó filmnek hónapokig kell várakoznia műteremre és kérdés, lesz-e majd nyersanyag amire leforgathatják.

Mindennek tetejében a háromnyelvű film producere a minisztériumot ostromolja,
hogy vegye zár alá és utalja ki neki azoknak a magyar filmgyártó cégeknek a még meglévő nyersanyagkészletét, amelyek éppen miatta egyelőre nem tudnak gyártani.

– Nemzetközi botrány lesz ebből
– mondja – ha az ittlévő külföldi színészeket kénytelen lenne anyaghiány miatt hazaküldeni.

A filmszakmának ezzel szemben az a véleménye,
hogy a külföldi filmgyártó előre tudja, mennyi nyersanyagra lesz szüksége, gondoskodott volna tehát a gyártás megkezdése előtt külföldi nyersanyagról. Mi címen óhajt a Hazugság nélkül című igénytelen bohózat leforgatásához még külön állami támogatást és nemzeti ajándékot?

Az elkészített filmeket kiviszik majd az országból
és a külföldi piacok valutáris bevételei más országok javát fogják szolgálni, viszont a magyar filmszakma törheti a fejét, miképen pótolja az elhasznált nyersanyagot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98