Dtum
Login with Facebookk
1945 | Október

Bárdossy László kerül elsőnek a Népbíróság elé

A politikai rendőrség Andrássy-úti székházában hajnali öt óráig tartott Szálasi és a többi honáruló kihallgatása. Valamennyi hazaáruló tagadta, hogy részese volt annak a tragédiasorozatnak, amely a sír szélére juttatta az országot. Egymásra tolják a felelősséget. A bekövetkezett eseményekért a kormányzót okolják, aki – mint mondják – minden fontosabb kérdésben magának tartotta fenn a döntést.
Az orvosi vizsgálat megtörtént, egyedül Szálasi panaszkodott: gyomorsava ellen szódabikarbónát kért.

A háborús főbűnösök egyes hozzátartozói igyekeztek kapcsolatot teremteni a lefogott hazaárulókkal. Természetesen ezt nem engedélyezték, annál kevésbé, mert még az egyszerű politikai bűnösök sem érintkezhetnek a nyomozás alatt hozzátartozóikkal és a börtönügyi szabályzatnak megfelelően akkor kaphatnak látogatási engedélyt, amikor a gyanúsított ügyében az vizsgálatot befejezték és átkerültek a Népügyészségre.

Szálasi és pribékjei megváltozatták tegnapi álláspontjukat és védőt választanak, akik a főtárgyaláson ellátják a magyar történelem legsötétebb alakjainak védelmét. Elsőnek Hellenbronth Antal jelentkezett, aki egy ismert fővárosi ügyvédet nevezett meg, mint akit védelmével meg akar bízni.

Az igazságügyminisztérium X. ügyosztálya is bekapcsolódott a háborús főbűnösök ügyébe. Ez az ügyosztály Szálasiék perének technikai problémáinak megoldására hivatott. vezetője Bajor László dr. táblai tanácselnök, az ő intézkedésére jelölik ki a tárgyalás megtartásának helyét. Ugyancsak ő dönt a jegykiosztás kérdésében. Az érdeklő közönség ugyanis a tárgyalásokra csak belépőjeggyel léphet be.

Ries István igazságügyminiszter előtt megtartott értekezleten megtörtént a végleges döntés, hogy milyen sorrendben tárgyalja is a Népbíróság a Budapestre hozott háborús főbűnösök ügyét. Most már bizonyos, hogy elsőnek Bárdossy László volt miniszterelnök bűnügye kerül tárgyalásra október 20-án, a Városi Színházban, Major Ákos, a budapesti Népbíróság elnökének vezetésével.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98