Dtum
Login with Facebookk
1945 | Október

Háborús és népellenes bűnös vagyok! – vallotta ma Reményi-Schneller a politikai rendőrségen

A politikai rendőrség detektívjei ma reggel folytatták a háborús főbűnösök kihallgatását.

Elsőnek Reményi-Schneller Lajos volt pénzügyminisztert hallgatták ki, aki beismerő vallomást tett. Elismerte, hogy háborús és népellenes bűncselekmények sorozatát követte el.
Gömbös Ernő kihallgatása során tagadta, hogy Szálasival az október 15-i események előtt kapcsolatban állott volna. Beismerte, hogy nagy híve volt a náci Németországnak.
- Rendületlenül bíztam a német győzelemben – mondotta – de amikor átléptem a német határt és láttam az ott uralkodó nagy zűrzavart, rádöbbentem, hogy Németország elbukott, a háborút elvesztette.

Ezután került sor Imrédy Béla kihallgatására. Beismerte, hogy tevékeny része volt azoknak a rendeleteknek és törvényeknek létrehozásában, amelyik magyar állampolgárok egy részét megfosztották jogaiktól és ezek miatt sok szenvedésben volt részük. Zsidószármazására vonatkozólag beismerte, hogy anyai nagyszülői zsidók voltak. A forgalomba került és a nyilasok által terjesztett árjasági bizonyítványokat nem én szereztem be, hanem fivérem – vallotta megtörten Imrédy.

Az október 15-iki eseményekkel kapcsolatban előadta, hogy a németek őt akarták miniszterelnökké kinevezni, és ő nem kívánt a kormány élére kerülni. Egyébként minden felelősséget Horthyra hárított a bekövetkezett eseményekért.
- Ha én jöttem volna, - folytatta vallomását – sok minden másképp történt volna….
Végül kijelentette, hogy a magyar gyárak elherdálásában neki kevés szerepe volt, inkább tanácsadóként szerepelt és az SS kötötte meg a Weisz Manfréd- és a többi gyárral a szerződést, a nemzeti vagyon elragadására.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98