Dtum
Login with Facebookk
1945 | Október

Napi 100.000 pengőért bérbe vette a Népbíróság a Városi Színházat a Szálasi-bűnperekre

Ma, a koradélelőtti órákban helyszíni szemle volt a Városi Színházban. Major Ákos dr., a Népbíróság elnöke ugyanis értesítést kapott Vas Zoltán polgármestertől, hogy átengedte a Népbíróság számára a háborús főbűnösök tárgyalásának megtartása céljából a színházat.


A Városi Színházban tárgyalja le a Népbíróság Bárdossy ügyét. A tárgyalások kezdete mindenkor reggel 8 óra és fél kettőig tartanak. Ezen időn túl a színházat ki kell üríteni, mert azt más célokra már korábban igénybe vették.


Megtörtént minden intézkedés a jegyelosztás tekintetében is. Az igazságügyminisztérium X. ügyosztálya osztja ki a pártok és szakszervezetek részére a jegyeket. A főváros a maga céljaira 154 belépőjegyet kért. A főváros vezetőit részben páholyokban, részben pedig az első sorokban helyezik el.

Ma az amerikai sajtó jelentette be igényét: 20 újságíró számára kér állandó belépőjegyet. Az igazságügyminisztérium illetékes osztálya természetesen nyomban eleget tett az amerikai újságírók kívánságának. Most várják a szovjet újságírók és az angol lapok tudósítóinak jegyigénylését. Úgy a külföldi, mint az angol sajtó a színpadon kap helyet.

Gondoskodás történt a foglyok és a karhatalom elhelyezéséről is. A kiadott jegyek nem napokra, hanem tárgyalásokra szólnak, így mindenki őrizze meg belépőjegyét.
A jegyigénylés olyan óriási méreteket ölt, hogy a Népbíróság már csak igen korlátozott számban tudja kielégíteni a kívánságokat.

A tanúkat abban az öltőzőben helyezik el, amely a színpadhoz a legközelebb esik.
A várható nagy megrohanásra való tekintettel a Városi Színház bejáratait a tárgyalások napján erős karhatalom szállja meg, a színház körül pedig a rendőrség kordont von.

Az igazságügyi tárca terhére napi 100.000 pengőt jelent a háborús főbűnösök ügyeinek tárgyalása. A szerződés, amely a főváros és a Népbíróság között ma került aláírásra, ilyen összeg lefizetése ellenében engedi át a színházat a Népbíróság céljára. Ez az összeg azonban csak ideiglenesen jelent kiadást a Népbíróságnak, mert a bűnügyi költségeket az elítéltek fogják fizetni.

Ezzel kapcsolatban érdekes, hogy beérkezett a Népügyészségre az első zárlati kérelem Szőllősi Jenő, Szálasi miniszterelnökhelyettesének vagyona ellen. Egy makói gyógyszertár tulajdonosa visszaköveteli a zsidótörvény következtében Szőllősi által elrekvirált patikáját és tetemes összegű kártérítést kér. E kártérítés fedezésére sürget bűnügyi zárlatot a makói gyógyszerész Szőllősi vagyonára.

 

E hó végén a Városi Színházban együttesen tárgyalják le a Szálasi-kormány tagjainak bűnügyét

A főkapitányság politikai rendészeti osztályán óriási munka folyik. A fogalmazói kar nagyrészét bevonták Szálasi és társai kihallgatásába, és éjjel-nappal, gyorsírók segítségével, veszik fel a nemzet sírásóinak vallomását.
A délutáni órákban Péter Gábor főkapitányhelyettes intézkedésére megjelentek a MAFIRT emberei az Andrássy-út 60-ban és Szálasiékról hangos filmet készítettek.

Péter Gábor kérdéseket tett fel Szálasihoz, Imrédyhez és a többi volt nyilas vezetőkhöz, akik válaszoltak a kérdésekre. A hangosfilm a közeljövőben a közönség elé kerül.
Amíg a politikai rendőrség fáradhatatlanul dolgozik, ezalatt a Népbíróság ma délelőtt dr. Major Ákos elnökletével ankét lesz. Ezen az ankéten döntenek véglegesen a tárgyalások sorrendéről. Annyi már bizonyos, hogy a Szálasi kormány tagjainak bűnügyét – az eddigi perekkel ellentétben – együttesen tárgyalja le a Népbíróság.

E hónap végén feltétlenül megkezdődik Szálasinak és bűntársainak tárgyalása.
A tárgyalás színhelyére vonatkozólag ma délelőtt a Népbíróság megkeresi Vas Zoltán polgármestert és kéri a Városi Színház átengedését a főtárgyalás céljára.
Véglegesen határoznak az ügyészek, tanácsvezetők és az úgynevezett politikai közvádlók személyének kiválasztásában, akik a háborús főbűnösök ügyében fognak szerepelni.

A politikai rendőrség valamennyi fogolynak feltette a kérdést: választ-e védőt, vagy sem. Amennyiben nem élnek a választás jogával, abban az esetben az Ügyvédi Kamarát keresi meg a népügyészségi jelöljön ki védőt a vádlottak számára.
A népügyészségen tegnap délután megkezdték azoknak, a ládáknak felbontását, amelyeket az amerikai katonai misszió nyomozója bocsátott a magyar hatóságok számára.
Megtalálták az iratok között Szálasi személyes naplóját, amelynek áttanulmányozása most folyik.
A napló: egyforma iskolai füzetek, amelyekben Szálasi egész élettörténetét írta meg. Van egy másik napló is, ugyancsak Szálasi kézírása, ebben, mint „politikus” írja meg a nyilasmozgalom történetét.

Rendkívül sok adat került a népügyészség birtokába, a többi háborús főbűnös szereplésével kapcsolatban. Imrédy, Jaross Endre, Reményi-Schneller és a többiek ugyancsak feljegyzéseket készítenek, ezeknek áttanulmányozása napokat vesz igénybe.
Találtak egy úgynevezett „pártnaplót”, ezt is Szálasi vezette, ebben valamennyi volt nyilas szereplésével foglalkozik a „nemzetvezető”.
Ma délután folytatják a politikai rendőrségen Szálasiék kihallgatását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szálasi Ferenc Bárdossy László
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Birkózás egy veszedelmes bénító betegséggel 1. Birkózás egy veszedelmes bénító betegséggel 1.
Hátborzongató, exótikus történetekben szoktunk olvasni hindu...
Moinier tábornok Moinier tábornok
Moinier franczia tábornok két évi, eredményekben dus gyarmati...
Az erdélyi magyar gazdasági iskola Az erdélyi magyar gazdasági iskola
Messze Erdélyben az erdélyi elhagyatott magyarság egy kis töredéke...
Boom, vagy egy nagyváros, amely idejében megfordult Boom, vagy egy nagyváros, amely idejében megfordult
Newyork vezetett két teljes esztendeig a tőzsdei forgalomban; soha,...
Az ESC nyerte a Thomka-mezeiversenyt Az ESC nyerte a Thomka-mezeiversenyt
A Budapesti Atletikai Club vasárnap délelőtt az egyetemisták...
Az Anschluß mennyiben érinti az illetékeket? Az Anschluß mennyiben érinti az illetékeket?
A Német Birodalommal fennálló adóügyi jogvédelem és jogsegély...
Molnár Antal: Schubert a színpadon Molnár Antal: Schubert a színpadon
Kevesen tudják, hogy Suppénak is volt egy "Franz Schubert" operettje....
Az ismeretlen és a lelki problémák Az ismeretlen és a lelki problémák
Irta Flammarion, fordította Szabó László. A nagyhírű franczia tudós...
A Budapesti Korcsolyázó Egylet – Slavia (Praga) 7:1 (Félidő 3:0). A Budapesti Korcsolyázó Egylet – Slavia (Praga) 7:1 (Félidő...
A vasárnapi mérkőzés után állíthatjuk, hogy Ausztria és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98