Dtum
Login with Facebookk
1945 | Szeptember

Apjáért cserébe három embert lőtt agyon a zsidóból lett pártszolgálatos

Letartóztatták a legborzalmasabb nyilas rémregény főszereplőjét

Idő:ma, szín: a Népügyészség kihallgatási szobája. Személyek: Fontány Ferenc ügyész, vele szemben Kramer Rudolf terhelt, mögötte a fogházőr.
Kramer, 19 éves jólöltözött siheder, szobafestő. Arca sápadt.
- Úgy kezdődött,- kezdi vallomását - hogy egy billiárdteremben elloptam egy fényképezőgépet. Rájöttek: letartóztattak. Múlt év november 7 - én szabadultam. Amikor hazaérkeztem, a nyilasok éppen sorakoztatták a ház népeit. Közöttük apámat, anyámat, testvéreimet. Elindították őket a józsefvárosi pályaudvar felé. Lehettek vagy háromezren. A bevagonírozásnál apámmal együtt megszöktem. Elbujdostam, de nem sokáig bírtam idegekkel. Jelentkeztem hamis papírokkal a „Hungarista légióba”. Úgy gondoltam, így megmentem őket is, magamat is. Ott szörnyű munka volt. Éjjel- nappal kellett dolgozni. Hol zsidókat kísértem a Dunapartra, hol lakásokat raboltam ki, embereket lőttem agyon. Éjszakánként a megölt zsidókat - mint fahasábokat- felraktam a kocsikra, azután a Dunába vetettem őket.
Egy nap a beterelt zsidók között megláttam öreg apámat. Rosszul lettem. A „testvérek” észrevették. Felmostak, kikérdeztek mi történt velem. Az első szóra bevallottam, hogy zsidó vagyok. Rám parancsoltak, hogy lőjem agyon apámat, akkor nekem megkegyelmeznek. Megtagadtam. A számonkérő szék elé vezettek. Elhangzott az ítélet: „Tekintettel eddigi kifogástalan szolgálatomra, bűnbocsánatot kapok és apámat is szabadlábra helyezik, sőt továbbra is közöttük maradhatok, de egy helyett három embert kell agyon lőnöm. Beleegyeztem… Néhány perc múlva már hozták az elsőt: egy fiatalasszonyt. Rosszul céloztam, az asszony sebesülten elterült, az egyik nyilas megadta neki a kegyelemdöfést. Azt mondták: ez nem számít. Hozták a másodikat, ugyancsak fiatal nő volt: tarkón lőttem. Ekkor jól céloztam, jajszó nélkül rogyott össze.

A „testvérek” egy kis pihenőt adtak, bevonultak a másik szobába, ettünk- ittunk. Ők berúgtak. Viccelődni kezdtek: „Rudi, még le kell rónod adósságodat”- mondották. Lehoztak egy asszonyt. Azt mondták neki, hogy a Royalba viszik. Én azt a parancsot kaptam, hogy kinn az utcán végezzek vele. A Vesta mozi előtt tarkón lőttem. Elesett, nem jajgatott.

A második gyilkosság után apámat szabadlábra helyezték, én kísértem haza. Nem mertem a szemébe nézni, nem mertem megmondani neki, hogy mi volt az ára szabadulásának. Azután visszamentem a nyilasházba. Már vártak rám. Vacsorát adtak, inni kezdtünk. Kijelentették, hogy miután kiálltam a próbát, most már közéjük tartozom. Velük mehetek Budára is. Hajnalra lerészegedtek valamennyien: No, mikor leszünk kvittek?- kérdezték. Kihozták a harmadik asszonyt is, azt is tarkón lőttem.

Utána nagy ivászat volt. Reggel hallottam, hogy készültség megy ki apámért, aki Király- utca 70. számú házban bujdosott. Elfutottam hozzá, úgy menekült meg. Mire a nyilasok megjöttek, már nem találtak reá.

Most már nekem is menekülni kellett. Romok, omladékok között bujkáltam amíg az oroszok nem jöttek…
- Hogyan került rendőrkézre?- töri meg a csendet Fontány ügyész.
Hilverth István detektív a Bajcsy- Zsilinszky –úton felismert és előállított.
Serceg a toll Fontány ügyész kezében. A jegyzőkönyv elkészül. Majd feláll és kihirdeti a végzést.
A magyar nép nevében letartóztatom…

Aki kiagyalt rémregénynek hiszi e borzalmakat, annak a Népügyészség 7792/1945. számú aktája ad bővebb felvilágosítást.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98