Dtum
Login with Facebookk
1945 | Szeptember

Molotov londoni nyilatkozata

Molotov londoni nyilatkozata a magyar, bolgár és román demokráciáról
London, szeptember 19.

A londoni külügyminiszteri értekezlet során tegnap sajtóreferenciát tartottak, amelyen Molotov szovjet külügyi népbiztost felkérték: nyilatkozzék a Szovjetúnió magatartásáról a trieszti kérdésben és egyéb problémákat illetően. Molotov a következőket mondotta:
- Esztelen dolognak tartom a trieszti kérdésről idő előtt beszélni. Először meghallgatjuk a jugoszláv küldöttség nyilatkozatát, majd sor került Olaszország és a brit domíniumi képviselőinek e kérdéssel kapcsolatos álláspontját meghallgatására. Igy könnyebb lesz meghatároznunk saját állásfoglalásunkat. Igazságos és helyes dolognak tartjuk, ha a horvátokhoz és a szlovénekhez tartozó területeket átadják a horvátoknak, ill. szlovéneknek, akik Jugoszláviához tartoznak. Ami az olasz jellegű területeket illeti, helyesnek tartjuk, ha azok az olaszokét maradnak. Azok után az áldozatok után, amelyeket Jugoszláviai a szövetségesek oldalán harcolva magára vállalt, Jugoszláviai joggal kívánhatja, hogy álláspontját a külügyminiszterek tanácsa meghallgassa és méltányolja. A továbbiakban módot fogunk találni az Isztriával és Stájerországgal kapcsolatos kérdések megvitatására.


Bulgáriával, Romániával és Magyarországgal kapcsolatban Molotov a következőket jelentette ki:
- Úgy érezzük és elegendő okunk van azt hinni, hogy Romániában, Bulgáriában és Magyarországon demokratikus kormány van uralmon, amely élvezi a nép többségének bizalmát. Tudjuk, hogy ezeknek a kormányoknak nagy érdemeik vannak a rend és nyugalom helyreállítása terén, amely a megjelölt államokban nem volt meg ezeknek a kormányoknak felállítása előtt. A jelenlegi román kormány, valamint az említett két másik ország kormánya becsületesen szem előtt tartotta a fegyverszüneti feltételeket. Szükségesnek tartom hozzáfűzni, hogy Bulgáriában és Romániában, valamint Magyarországon is a közeljövőben megtartják a nemzeti választásokat demokratikus alapon.


A továbbiakban Molotov a görögországi helyzetről nyilatkozott, megállapítván, hogy a Szovjetúnió nem avatkozik bele más államok ügyeibe, így Görögország ügyeibe sem, noha a görög kormányt nem lehet demokratikus kormánynak nevezni. Ha Görögországban mihamarabb demokratikus kormány létesül, az kedvezőbb lesz mind Görögország, mindpedig a szövetségesek szempontjából.


Az olasz gyarmatokra vonatkozólag Molotov kifejtette, hogy a Szovjetúnió érdekelve van ebben a kérdésben. Nem titkoljunk el önök előtt – mondotta a kérdést feltevő újságírónak - , hogy a Szovjetúnió segítségül lehet ennek a kérdésnek megoldásában.

Molotov nyilatkozatának angliai visszhangja

London, szeptember 20.
Molotov tanácsos sajtónyilatkozatával részletesen foglalkoznak a londoni lapok. A szabadelvű News Chronicle megállapítja, hogy bár semmi meglepő nincs abban, hogy a Szovjetúnió is részt kér a nemzetközi igazgatás alá kerülő olasz gyarmatokból, mégis az angol közvélemény csodálkozással fogadta, hogy a szovjetkormány kizárólagossági jogot követel Tripolisz tekintetében. A News Chronicle szerint az angolszász nagyhatalmak nem utasítják vissza a Szovjet ilyenirányú kívánságát, mert a nagyhatalmak közötti összhang és a béke biztosítása valamennyi nemzet közös érdeke.


Az angolszász engedményeket azonban – folytatja a lap – szovjet engedményeknek kell követkniök. Kelet-Európában a szovjet-politika a maga útjain jár. Az együttműködés, amely az angolszász és a Szovjet-hatalmak között a háborúban oly eredményesen megnyilatkozott, most a békében is csak a kölcsönösségen alapulhat. Valamennyiünk közös erőfeszítésére van szükség ahhoz, hogy a nemzetközi életből eltűnjék a jelenleg megtalálható bizalmatlanság légköre.

A newyorki rádió a külügyminiszteri értekezletről szóló ismertetésében kijelentette, hogy az angolszász-szovjet együttműködés érdekében szükség van arra, hogy a balkáni államokban olyan kormányok szülessenek meg, amelyek nem kizárólag a Szovjetúnió bizalmát élvezik. Éppen az együttműködés követeli meg, hogy minden nagyhatalom résztvegyen a balkáni államok demokráciájának megteremtésében. Az elkülönülés, vagy a sajátos politikai út követése nem okoz örömet egyik államban sem, mert csak a reakció lát ebben örömet, ha az angolszászok és a Szovjet között a legkisebb nézeteltérés is felmerül.

A Tass-Iroda budapesti keltezéssel részletesen ismerteti az ideiglenes magyar nemzetgyűlés legutóbbi ülésén elfogadott új választójogi törvényt. A szovjetorosz hírszolgálati iroda ezzel kapcsolatban megállapítja, hogy igen elterjedt vélemény szerint ez a legdemokratikusabb választójog Magyarország eddigi történelmében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rendőrkézre került Jellinek Géza Rendőrkézre került Jellinek Géza
A rendőrség letartóztatta Jellinek Géza 41 éves műszerészt és...
A homok és kavicsgyártás A homok és kavicsgyártás
Talán furcsán hangzik az első pillanatra, hiszen homokot és kavicsot...
Egy új nyugatos költő Egy új nyugatos költő
A Nyugat íróinak és olvasóinak bizonyára sejtelmük sincs róla, hogy...
A villamos A villamos
A mint hogy Budapestet el sem lehetne képzelni a várpalota, a...
Valutabűncselekményekért tíz évig terjedhető fegyház! Valutabűncselekményekért tíz évig terjedhető fegyház!
A pénzügyminiszter bajai programbeszédjében bejelentette, hogy a...
Buvárhajóharc a végletekig Buvárhajóharc a végletekig
A harminc hónap óta folyó világháboru döntő fordulóhoz jutott és az...
Magyar amerikai bank Magyar amerikai bank
Egy előkelő magyar amerikai szindikátus egy az amerikai viszonyokhoz...
Rómában is kikaptak futballistáink… Rómában is kikaptak futballistáink…
Dél-Olaszország válogatottjai 4:2 (2:1) arányban legyőzték Budapest...
Kislakásos telepek a nyomortanya helyén Kislakásos telepek a nyomortanya helyén
A főváros életének eseménye, hogy eltűnik Budapest egyik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98