Dtum
Login with Facebookk
1945 | Szeptember

Molotov londoni nyilatkozata

Molotov londoni nyilatkozata a magyar, bolgár és román demokráciáról
London, szeptember 19.

A londoni külügyminiszteri értekezlet során tegnap sajtóreferenciát tartottak, amelyen Molotov szovjet külügyi népbiztost felkérték: nyilatkozzék a Szovjetúnió magatartásáról a trieszti kérdésben és egyéb problémákat illetően. Molotov a következőket mondotta:
- Esztelen dolognak tartom a trieszti kérdésről idő előtt beszélni. Először meghallgatjuk a jugoszláv küldöttség nyilatkozatát, majd sor került Olaszország és a brit domíniumi képviselőinek e kérdéssel kapcsolatos álláspontját meghallgatására. Igy könnyebb lesz meghatároznunk saját állásfoglalásunkat. Igazságos és helyes dolognak tartjuk, ha a horvátokhoz és a szlovénekhez tartozó területeket átadják a horvátoknak, ill. szlovéneknek, akik Jugoszláviához tartoznak. Ami az olasz jellegű területeket illeti, helyesnek tartjuk, ha azok az olaszokét maradnak. Azok után az áldozatok után, amelyeket Jugoszláviai a szövetségesek oldalán harcolva magára vállalt, Jugoszláviai joggal kívánhatja, hogy álláspontját a külügyminiszterek tanácsa meghallgassa és méltányolja. A továbbiakban módot fogunk találni az Isztriával és Stájerországgal kapcsolatos kérdések megvitatására.


Bulgáriával, Romániával és Magyarországgal kapcsolatban Molotov a következőket jelentette ki:
- Úgy érezzük és elegendő okunk van azt hinni, hogy Romániában, Bulgáriában és Magyarországon demokratikus kormány van uralmon, amely élvezi a nép többségének bizalmát. Tudjuk, hogy ezeknek a kormányoknak nagy érdemeik vannak a rend és nyugalom helyreállítása terén, amely a megjelölt államokban nem volt meg ezeknek a kormányoknak felállítása előtt. A jelenlegi román kormány, valamint az említett két másik ország kormánya becsületesen szem előtt tartotta a fegyverszüneti feltételeket. Szükségesnek tartom hozzáfűzni, hogy Bulgáriában és Romániában, valamint Magyarországon is a közeljövőben megtartják a nemzeti választásokat demokratikus alapon.


A továbbiakban Molotov a görögországi helyzetről nyilatkozott, megállapítván, hogy a Szovjetúnió nem avatkozik bele más államok ügyeibe, így Görögország ügyeibe sem, noha a görög kormányt nem lehet demokratikus kormánynak nevezni. Ha Görögországban mihamarabb demokratikus kormány létesül, az kedvezőbb lesz mind Görögország, mindpedig a szövetségesek szempontjából.


Az olasz gyarmatokra vonatkozólag Molotov kifejtette, hogy a Szovjetúnió érdekelve van ebben a kérdésben. Nem titkoljunk el önök előtt – mondotta a kérdést feltevő újságírónak - , hogy a Szovjetúnió segítségül lehet ennek a kérdésnek megoldásában.

Molotov nyilatkozatának angliai visszhangja

London, szeptember 20.
Molotov tanácsos sajtónyilatkozatával részletesen foglalkoznak a londoni lapok. A szabadelvű News Chronicle megállapítja, hogy bár semmi meglepő nincs abban, hogy a Szovjetúnió is részt kér a nemzetközi igazgatás alá kerülő olasz gyarmatokból, mégis az angol közvélemény csodálkozással fogadta, hogy a szovjetkormány kizárólagossági jogot követel Tripolisz tekintetében. A News Chronicle szerint az angolszász nagyhatalmak nem utasítják vissza a Szovjet ilyenirányú kívánságát, mert a nagyhatalmak közötti összhang és a béke biztosítása valamennyi nemzet közös érdeke.


Az angolszász engedményeket azonban – folytatja a lap – szovjet engedményeknek kell követkniök. Kelet-Európában a szovjet-politika a maga útjain jár. Az együttműködés, amely az angolszász és a Szovjet-hatalmak között a háborúban oly eredményesen megnyilatkozott, most a békében is csak a kölcsönösségen alapulhat. Valamennyiünk közös erőfeszítésére van szükség ahhoz, hogy a nemzetközi életből eltűnjék a jelenleg megtalálható bizalmatlanság légköre.

A newyorki rádió a külügyminiszteri értekezletről szóló ismertetésében kijelentette, hogy az angolszász-szovjet együttműködés érdekében szükség van arra, hogy a balkáni államokban olyan kormányok szülessenek meg, amelyek nem kizárólag a Szovjetúnió bizalmát élvezik. Éppen az együttműködés követeli meg, hogy minden nagyhatalom résztvegyen a balkáni államok demokráciájának megteremtésében. Az elkülönülés, vagy a sajátos politikai út követése nem okoz örömet egyik államban sem, mert csak a reakció lát ebben örömet, ha az angolszászok és a Szovjet között a legkisebb nézeteltérés is felmerül.

A Tass-Iroda budapesti keltezéssel részletesen ismerteti az ideiglenes magyar nemzetgyűlés legutóbbi ülésén elfogadott új választójogi törvényt. A szovjetorosz hírszolgálati iroda ezzel kapcsolatban megállapítja, hogy igen elterjedt vélemény szerint ez a legdemokratikusabb választójog Magyarország eddigi történelmében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Meghalt a veremben Meghalt a veremben
Görcsény községben Benkő Antal odavaló lakosnak nagyon terhére volt...
A bányák elektromos világitása és a vele járó veszélyek megelőzése és elháritása A bányák elektromos világitása és a vele járó veszélyek megelőzése és...
Miután az elektromos világitásra rendelt szerkezetek (lámpák)...
A kis- és nagyközségek pénzkészlete A kis- és nagyközségek pénzkészlete
A belügyminiszter rendeletet intézett az összes vármegyék...
Héber költők Héber költők
Berlinben hatalmas vállalatok ontják a héber könyvek tízezreit. Kelet...
Az olimpiai birkózóverseny csődje Az olimpiai birkózóverseny csődje
Keresztes második, Banó harmadik, Tasnády, Radvány és Matura ötödik,...
Magyarország – Németország 3:0 (2:0) Magyarország – Németország 3:0 (2:0)
Felütjük sokáig lehajtott fejünket és úgy figyelünk a tapsra, melynek...
A kerékpár A kerékpár
Mikor az utcán sétálva, elrobog mellettünk nehéz munkát jelentő...
A menetteljesitmények A menetteljesitmények
Az egész világ arról a katonai fegyelmezettségről és katonai...
A svábhegyi autóverseny A svábhegyi autóverseny
Tegnap, a hatodik svábhegyi verseny napján, már a kora reggeli...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98