Dtum
Login with Facebookk
1946 | Augusztus

Nem ölni akartam!

Szemtől-szembe a kalapácsos merénylővel

Pénteken délben félegykor az Andrássy-úti Rosemary-kávéház melletti üzletből egy jólöltözött, középkorú férfi imbolygó lépésekkel futott az út közepére, a másik pillanatban pedig másik pillanatban pedig megjelent a trafik ajtajában vérző fejjel a trafikos és magából kikelve kiáltotta:
- Fogják meg!
A többi pillanatok alatt történt. A menekülőt két soffőr nyakoncsípte s aztán bevitték a trafikba. Kiderült, hogy kalapácsos merénylet történt!
A tettest egy kétkilós kalapáccsal együtt bekísérték a Mozsár-utcai rendőrségre. Egykedvűen állt a rendőrök mellett. Megkérdeztük tőle, hogy hívják.
- Sztanek József
- Hány éves?
- Negyvennyolc.
- Foglalkozása?
- Építésvezető. Hernád-utca 32 szám alatt lakom.
Rászólunk
- Miért tette ezt?
- Hetek óta nem volt cigarettám….
- És ezért embert akart ölni?
Arca sápadt, révetegen néz, nem cinikus, inkább bárgyú, apatikus.
- Annyira le vagyok gyengülve, hogy én nem tudok ember ölni. Az volt a tervem, hogy ráütök egyet a trafikosra és az előtte levő cigarettadobozzal elfutok. Nem ölni, cigarettázni akartam…
Lassan, szaggatottan beszél:
- Hány amerikai filmben fordul elő, hogy valakit fejbeütnek, elkábul és pár perc múlva már újra makkegészséges. Erre gondoltam én is, nagyon kellett a cigaretta…
Megszólal mögöttünk az ügyeletes rendőrtiszt:
- Ez az ember nem normális.
- Nem vagyok bolond, kérem, csak beteg vagyok, súlyos szívbajban szenvedek. Végigszolgáltam az egész háborút, hadifogoly lettem. Egy éve, hogy hazajöttem… Azóta nincs állásom. Nyomorgok a feleségemmel.
Jegyzőkönyvet vesznek fel vele, bűnjelként elteszik a kalapácsot. Aztán jön a rendőr és leviszi Sztanek Józsefet a fogdába. Statárium elé kerül.
Hogyan jutott idáig?
A Hernád-utca 32. szám alatti ház felügyelője ezt mondja:
- Teljesen érthetetlen az eset. Csendes, magábazárkózott ember ez Sztanek József, aki a második emeleten ugyancsak beteges feleségével lakik. Reggel nagyon idegesen ment el hazulról, azt mondta, nem tud házbért fizetni. Úgy tudom, hogy rokonsága támogatta ót az utóbbi hónapokban.
A házfelügyelő előveszi a lakók könyvét. Sztanek felsőipariiskolát végzett, büntetlen előéletű, tartalékos híradó-őrmester. Amióta hazajött fogságból, nem tudott álláshoz jutni. Ebben a szívbajának is része volt. A felesége varrónő, de szintén beteg és egyébként sem kapott munkát. A házbeliek is sokszor segítettek rajtuk.
- Olyan jámbornak ismertük – mondja a házfelügyelő - , aki még ez legyet sem tudott agyonnyomni.
Hát még embert ölni….! Kalapáccsal!!
Az Alsóerdősor-utcai kórházban fekszik az áldozat. Boócz Andor 61 éves trafikos. Feje be van pólyálva. Állapota nem életveszélyes!
- Bejött ez az ember az üzletbe és szó nélkül ráütött a fejemre – magyarázza gyenge hangon – Aztán még egyet rámütött s amikor harmadikat ütötte a homlokomra és vérbeborult az arcom, akkor jöttem csak rá; hisz ez engem meg akar gyilkolni! Kiabálni kezdtem, mire elrohant. Úgylátszik, trafikos-sors a kalapácsos merénylő…
Pataky Károly

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98