Dtum
Login with Facebookk
1946 | Augusztus

A szocialista betű terjesztői

Utcán, villamoson, pártszervezetben él mindenütt, ahol napközben sokan megfordulnak, egyre gyakrabban tűnik fel a gomblyukakban egy érdekes, artisztikus jelvény. A sötétkék jelvény közepén ott díszeleg a szociáldemokrácia vöröskalapácsos embere, egy nyitott könyvön. A Kunfi-gárda jelvénye ez, a szociáldemokraták szellemi élgárdájáé.

A Kunfi-gárda két vezetője Justus Pál és Szalmay Lajos. Justus Pál elmondja kérésünkre, hogyan jött létre a Kunfi gárda. - A Kunfi gárda tulajdonképpen Szakasits Árpád főtitkár ötlete volt - kezdi elmaradhatatlan mosolyával. - Valóban arról van szó, hogy szellemi rohamcsapatot akartunk szervezni a szocialista betű terjesztésére. A párt kiadóvállalata, a Népszava könyvkiadó a könyvkereskedés ugyanis minden külső segítség nélkül dolgozik és szeretnénk tehermentesíteni attól, hogy üzleti szempontok irányítsák a könyvkiadásban a nevelői szempontok helyett.

A pártnak nincs fontosabb szerve, mint a Kunfi gárda - mondta Szakasits Árpád és valóban így is van. A szocialista kultúra terjesztése ma talán még fontosabb, mint az alatt a hosszú idő alatt, amikor pártunk elnyomatása ellenére is legfőbb tevékenységének tartotta ezt. A Kunfi gárda feladata, hogy tömegszervezet legyen, amely a nyomtatott betű terjesztésével és - ez a legfontosabb - a számunkra legfontosabb helyre a magyar dolgozókhoz való eljuttatásával foglalkozzék.

A szervezet díszelnöke Szakasits Árpád, elnöke Szamay Lajos, mozgalmi titkára Prágai Sándor, politikai titkára pedig én vagyok. Eddig négyezer tagunk van az országban. Feladatunk körülbelül 150,000 különböző füzetet pártszervezetekben és 500 üzemben, való terjesztése. A közeljövőben Budapesten a házakban is megszervezzük a Kunfi gárdát.

A programmunk természetesen nem merül ki csupán a könyv terjesztésében, hanem pártnapokon ellenőrizzük, elolvasták-e azokat, megvitatjuk a problémákat. A jövőben előszóban is akarjuk terjeszteni a szocialista kultúrát, ezért előadásokat rendezünk és a stabilizáció után meg akarjuk szervezni a szocialista könyvbarátok szövetségét. Eddig Buchinger Manó „Ez a demokrácia”, Garami Ernő: „Osztályharc”, Vágvölgyi Tibor: „A magyar köztársaság” és az én „Mi a szocializmus” című füzetemet terjesztettük, a jövőben irodalmi, mezőgazdasági és a szomszédállamok kérdéseivel foglalkozó füzeteket akarunk eljuttatni a magyar dolgozókhoz. Kérdést intézünk a most érkezett Szamay Lajoshoz is.

- A Kunfi gárda feladata a magyar népet megnevelni a szocializmusra. Ehhez pedig az kell, hogy minél szélesebb réteghez eljusson a szocialista betű - mondja Szamay Lajos, azután beletemetkezik egy aktahalomba.

És most át sétálunk a Rákóczi-úti pártházból az Erzsébet-körútra, a Népszava-könyvkereskedésbe, amelynek a kiadványait terjesztik a lelkes Kunfi-gárdisták. Látogassuk meg a dúsan megrakott könyvespolcok között Szabados Andrást, a könyvkereskedés vezetőjét és Lányi Margitot, a kiadóvállalat lektorát, akik fáradhatatlan buzgalommal hozzák nyilvánosság elé mindazt, amit a Kunfi gárda azután terjeszt.

- A szó szoros értelmében proletárvállalat vagyunk - mondják, - nem kapunk segélyt sem külföldről, sem belföldről. Egyetlen feladatot igyekszünk teljesíteni: minél több szocialista könyv kiadásával elősegíteni a szocialista kultúra terjedését. Éppen ezért szakítva a régi szokással, a könyvnapra is a nemzetközi szocializmus két legnagyobbjának egy-egy művével. Marx Anti-Proudhonjával és Engels: Család, magántulajdon és állam című művével jövünk ki.

Ugyancsak ekkor hozzuk ki Kálmán József Kunfi-életrajzát, annak a legnagyobb magyar szocialistának élettörténetét, akinek tiszta szocialista szellemét igyekszik terjeszteni a nevéről elnevezett gárda is. Kiadtuk Ligeti Magda: Gyerekeknek felnőttekről című könyvét, amely a gyermekek nemi felvilágosításának eddig álszeméremből elkerült problémáját oldja meg irodalmi eszközökkel.

Így dolgozik együtt a könyvkereskedés és a Kunfi gárda a szocialista betű, Kunfi Zsigmond és a nagy szocialista gondolkodók szellemének terjesztésében a magyar dolgozók felvilágosításán.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Fiatal szocialista leány könyveket vásárol Érdeklődők a kirakat előtt  Lányi Margit és Szabados András a Népszava-könyvkereskedés előtt Justus Pál elmondja, mi a Kunfi-gárda feladata
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Fölgyújtotta az Egyesült Izzó pénztárszekrényét egy fiatal tisztviselőnő Fölgyújtotta az Egyesült Izzó pénztárszekrényét egy fiatal...
Szombaton délután, a tikkadt víkend-hangulatban, mikor már egy lélek...
A "Magyar Stúdió" avató kiállítása
Nem tudom miképpen realizálódnak a magyar műtárgyak külföldön való...
Poruljárt uzsorás
Troy – Amerika – városban különös esetre jött rá a...
Sportélet Siófokon Sportélet Siófokon
E hatalmas balatoni fürdőtelepen élénk sportszezonra van kilátás az...
A japánok megtámadtak négy angol hadihajót A japánok megtámadtak négy angol hadihajót
Az admiralitás hivatalosan közli, hogy a „Lady Bird” és a...
A Kecskeméti Atletikai Club A Kecskeméti Atletikai Club
A Kecskeméti Atletikai Club rövid pár hónap alatta a teljes...
Bretting hősi halála Bretting hősi halála
Bretting, Németországnak leghíresebb uszója, a magdeburgi "Hellas"...
A keleti fronton az orosz tél beköszöntése befolyásolja a hadmüveleteket A keleti fronton az orosz tél beköszöntése befolyásolja a...
A Führer főhadiszállásáról jelentik a Német Távirati Irodának: A...
Válasz a *somogyi népköltés*-re Válasz a *somogyi népköltés*-re
Ilyen czimen emlékeztünk meg minap Vikár Béla felolvasásáról. A hírre...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98