Dtum
Login with Facebookk
1946 | Június

A technika és a kémia forradalmasítja a világot

A technika és a kémia forradalmasítja a világot

Ember, kalória-gondokban vergődő pesti ember, az alábbi sorok kétségtelen bizonyítékot nyújtanak arról, hogy ez a mai szárazbabfőzelékes, kopottnadrágos divat már nem tarthat sokáig. Az aranynál is értékesebb biztatás a technikusok részéről érkezik.

Világító nadrágtartó, összecsukható repülőgép, kisautó a lakásban….

A technikusok ígérnek és hogy mit, azt érdemes meghallgatni. Nem kevesebbet, mint azt, hogy kb. húsz éven belül minden embernek elszakíthatatlan nadrágja lesz, világító nadrágtartója, télen melegítő, nyáron hűsfalú lakása. Ezenkívül mindenkinek lehet otthon, az összecsukható garázsban egy ugyancsak összecsukható repülőgépe, szobába is bevihető kisautója, mellényzsebben hordható rádiója.

Mindez nem vicc, hangozzék is bármilyen tréfásan. A háború pusztításaitól mentes maradt Amerika polgárai a fenti utópisztikus javakból már napjainkban is kapnak egy kis ízelítőt. Hogy a technikusok által ígért dolgok valóra váljanak, azt az új műanyagok teszik lehetővé.

Mészből, szénből elszakíthatatlan harisnya

A műanyagokról már rengeteg cikk jelent meg a világsajtóban. Ki nem hallott még a csodálatos nylon-harisnyáról, a nők álmáról, amelyen nem fut le a szem, lehet mosni, vasalni, soha nem veszti el fényét, nem gyűrődik és esztendőkön át hordható anélkül, hogy bármiféle hiba esne benne. A nylon anyag valamikor mész, szén és fém volt s az újkori vegyészet diadala hozta belőle létre a harisnya-világcsodát.

Mészkőből és petróleumból készült esőkabát

Most a nylon társai is megszülettek. Az amerikai textilgyárak megkezdték az új esőkabátok gyártását. Ezek a kabát-remekművek. Nők számára ötféle divatszínben készülnek, átlátszók, puhák, mint a selyem és sem a legforróbb napsütés, sem a leghidegebb jégeső alatt nem történik károsodás anyagukban. Nem gumiszövetről van szó, hanem teljesen új anyagról, amely a mészkő és a petróleum összeházasításából született.

Uj találmány a világító szőnyeg

A newyorki áruházak már árulják a finom kék, halványzöld, sápadt vörös színekben izzó lábtörlőket, futószőnyegeket, amelyeknél a világítási időtartam legalább tíz esztendő. Ez a találmány nem felesleges. Este a sötét lakásokban, homályos lépcsőházakban nagy hasznát vehetjük majd ezeknek a szőnyegeknek.

Uj találmány a bőr-üveg

A nevében benne van a találmány lényege. Üveg, de nem törik, átlátszó, beengedi lakásunkba a napfényt s ugyanekkor hajlítható, csavarható, mint a legfinomabban kidolgozott bőr. Fantasztikusan szép cipőket, retikülöket, kesztyűket készítenek belőlük.

Egy H. R. Hummings nevű fiatal amerikai mérnök évekig tartó kísérletezés után feltalálta az aluminium-szövetet. A fiatal mérnök a háború alatt katona volt, résztvett a japánok elleni harcban és találmányának bonyolult vegyi eljárásait még a frontlaboratóriumokban kísérletezte ki. Milyen az új alumínium-szövet? Fényes, ragyogó, de emellett puha, mint a legfinomabb gyapjú. Függönyanyagokat, női fehérneműt, fűzőket készítenek belőle. Tartóssága bámulatos, és ami a legfontosabb, gyártása aránylag olcsó, úgyhogy nincs semmi akadálya elterjedésének.

A fentieken kívül a Washingtonban lévő, központi találmányi hivatalban a háború alatt és az azt követő néhány hónap idején száz és száz érdekes, új találmányt jelentettek be. Asbby, a találmányi hivatal egyik vezető tiszt viselője a következőket mondotta minap az újságíróknak: - A háború, minden borzalmassága mellett, számos olyan új találmány megszületését segítette elő, amely a békében élő emberek életét sokkal szebbé, kényelmesebbé teszi, mint amilyen a háború előtt volt.

A plasztik a háborús kémia felfedezése

Szén, tej, szalmaanyag, állati tollak vegyészeti feldolgozásából új bőranyag, gramofon-lemezanyag, tetőfedőlemez született. A plasztikból ruhaszöveteket is lehet gyártani, hőálló csöveket, amelyek a ház falába építve a központi fűtés vascsöveit nagyszerűen helyettesítik. Ezerféle felhasználási módja van az új találmánynak, amelynek első alkalmazása a nyugati fronton harcoló amerikai csapatoknál történt.

Viharálló plasztik köpenyeket, tűzmentes, éghetetlen plasztik sátrakat, műszertokokat, ideiglenes tábori házak falait készítették ebből az anyagból. A plasztik-üveggel történő kísérletezések valószínűvé teszik a világ legtökéletesebb üveg építőanyagának a feltalálását. A plasztik-üvegfalon a lakásokból kiláthatunk az utcára, de kívülről már nem láthat be senki. Nem nyeli el az emberi szervezetnek oly fontos ultraviolett-sugarakat, amelyeknek nagyrésze a rendes üveg használatánál elvész számunkra.

Miniatűr motor 70 km-es sebességgel

Az új műanyagokat az autótechnika is kitűnően tudta alkalmazni. A General Motors most építette meg az első alumínium-plasztik motort, amelynek mindössze 32 font a súlya. Ez a kis motor hetvenkilométeres sebességgel dolgozik. Végleges formájában a világ legolcsóbb motorja lesz. Egy kétszemélyes kiskocsi nem kerül majd többe, mint ma egy jól felszerelt kerékpár.

Az amerikai rádiótechnika a televízióra készül. Eddig, bármilyen kicsiny is volt egy készülék, súlyával mindig számolni kellett, mert a belső szerelési vázat alumíniumból építették, ezenfelül sok tartós fémrészt kellett felhasználni. Ezeket a részeket most ugyancsak plasztikkal helyettesítik.

Mit mond erről a találmány-dzsungelról az átlagos amerikai polgár. Egy körkérdés során röviden és velősen csak ennyit válaszolt az egyik Joe Smith, valahonnan Kansasból: - Két évtized és valamennyien úgy élhetünk, mint ma a milliomosok. Persze csak akkor, ha beverik a fejét annak, aki atombombával fenyegeti a világot....

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98