Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1946 | Február

Rövidek

A Palesztina-Bizottság Magyarországon is megvizsgálja a zsidók helyzetét
London, január 31.
(Reuter) Az angol-amerikai Palesztina-bizottság ideiglenes jelentés kiadását határozta el, amelyben majd ismerteti az európai zsidók helyzetét. Ezt a jelentést akkor szövegezik meg, amikor a bizottság tagjai február harmadik hetében Bécsben összeültek. Külön-vizsgálatot tartanak Németországban, Csehszlovákiában, Ausztriában és Magyarországon.


Ez az ideiglenes jelentés nem foglalkozik a palesztinai zsidóbevándorlással, hanem csupán leírja az Európában vándorló zsidók szükségleteit, számukat és helyzetüket. Kiterjeszkedik majd az európai zsidók kivándorlási helyeire is.

A magyar közönség békereményei
Budapest, február 12.
A Magyar Közvéleménykutató Intézet jelenti: A magyar közönségben nincsen visszhangja revíziós törekvéseknek. Mindössze 13% fűz reményeket 1939-40 közt elért egyes „történeti” határokhoz; 29% úgy látja, hogy a trianoni határok lesznek a jövő életkeretei, esetleg egy-egy ahhoz közeleső város visszatértével; 58% a néprajzi elv valamilyen megegyezés érvényesülését várja. A fővárosi közönség borúlátóbb, mint a vidéki.

Truman üdvözlő távirata Tildy Zoltán köztársasági elnökhöz

Washington, február 23
A Magyar Távirati Iroda jelenti:
Truman elnök a következő táviratot intézte Tildy Zoltán köztársasági elnökhöz:
Nagyméltóságú Tildy Zoltán úrnak, a magyar köztársaság elnökének, Budapest. Köszönettel vettem 1946 február 2-án kelt sürgönyét, amelyben arról értesít, hogy a magyar köztársaság első elnökévé választották. Engedje meg, hogy ezen magas méltóságához a legjobb kívánságaimat fejezzem ki és hogy biztosítsam arról, hogy az Egyesült Államok népe és kormánya melegen viszonozza az Ön által kifejezett jószándék megnyilvánulásait.

Csehszlovák delegáció Budapesten

Budapest, február 26.
Ma délelőtt féltizenegykor került sor a csehszlovák és magyar delegációk közötti első megbeszélésre. Mind ismeretes a csehszlovák delegáció tegnap délután Budapestre érkezett Clementis külügyi államtitkár vezetésével. A csehszlovák küldöttséget budapesti útjára elkísérte Rosty Forgách Ferenc a csehszlovákiai magyar állampolgárok érdekeit védő prágai meghatalmazott. A küldöttség útjával áll kapcsolatban az a pozsonyi jelentés, amely közli, hogy Szlovákiában összeírják a még ott lévő magyarokat; az összegyűjtött adatok alapul szolgálnak majd a szlovák-magyar lakosságcsere lebonyolításához.

A Slovo Narode cikke

Prága, február 27.
Felületes szemlélő vagy bírálgató azt hihetné – írja a lap -, hogy az idegen elnyomatás elleni nemzeti harcunk ellenőrizhetetlen és felelőtlen szociális forradalommá fajult és hogy az országon belül vad osztályharc dühöng. A valóságban éppen ellenkezőleg, értelmes szociális kompromisszumot kötöttünk. Ezt még nem láthatja mindenki, de ezt nem tesszük jóvá azáltal, hogy mindenkit reakciósnak nevezünk, aki túl gyorsnak látja a fejlődést, vagy mindenkit trockistának tekintünk, aki túl lassúnak találja a dolgok menetét. Ezt nem lehet fenyegetésekkel vagy gúnyolódással rendbe hozni, csak kitartó és szilárd jóakarattal.


Ugyanígy állunk azokkal az aggodalmakkal is - folytatja cikkét a lap -, hogy a Szovjetúnió egyoldalú és autoritárius, zsarnokoskodó szerkezete, amely Oroszországban történelmi szükségszerűség lenne, megdönti demokráciánkat. Értelmes ember nem is akar nálunk ilyesmit bevezetni és a Szovjetúnió sem lenne nagyon hálás ezért.

?

Hasonló más kérdésekről, viszályokról, bizonyos túlkapásokról is van tudomásunk. Azonban ahelyett, hogy megegyeznénk, mindnyájan a hibák helyrehozásában és meggyőznénk egymást arról, hogy minden ellentét mellett is biztosak vagyunk egymás jóakaratában – nem tudni miért – a gyanúsítások, a kedvetlenség és a harag légkörében élünk – fejezi be cikkét a Slovo Naroda. A lap egyébként Benes elnök pártjának hivatalos újságja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dávid csillag Harry Truman Vladimir Clementis Dr. Eduard Benes
Cikk-ajánló
Szótár és trágárság Szótár és trágárság
Most jelent meg Kelemen Béla német-magyar és magyar-német nagy...
A naptár, a szökőév A naptár, a szökőév
Amíg 400 Julián-évben 400 x 365.25 = 146.100 nap van, addig a...
Illyés Gyula: Sértő Kálmán Illyés Gyula: Sértő Kálmán
Élete jelentősebb, mint művei. Példa, szomorú s ijesztő példázata...
A számok kuriosuma A számok kuriosuma
Tizes számrendszerünknek egy igen érdekes tulajdonságát mutatja a...
A főiskolai regatta A főiskolai regatta
Vasárnap délben ideális evezős, időben tartották meg a negyedik...
Térey Sándor Verlaine-versei Térey Sándor Verlaine-versei
Örömet ad az a tudat, hogy a vidéken is akadnak elbújt, csendes életű...
A sokáczok A sokáczok
Vissza a faluba! hangzik hozzánk franczia földről. E szólamnak már...
Ipari kishírek Ipari kishírek
Országunk vaskereskedelmét lényegesen befolyásolja a cseh és német...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98