Dtum
Login with Facebookk
1946 | Január

Ma reggel elvitte a jég a Margithidat!

40-50 ember, kocsik és autók úsznak az elszakított pontonhídon

Buda elszakad a pesti oldaltól?

Ma reggel fél kilenc órakor egy következményeiben még ki nem számítható, szörnyű szerencsétlenség történt a Margit-híd Buda felé első részén. Ennek a hídrésznek közepe nem cölöpökön, hanem pontokon nyugszik és negyven méternyi távolságban kinyitható. Amikor ma reggel Budáról Pest felé menet az emberek ezrei özönlöttek a Margit-híd irányában, a hídnak ez a pontonrésze nagy recsegés és ropogás közepette egyszerre megmozdult s az emberek jajkiáltásai közepette láncostól elszakadt a hídnak beépített részétől. Százan és százan futottak a még álló hídrész felé, sokaknak az utolsó pillanatban sikerült is átjutni erre vagy arra a partra, az elszakadt ponton hídrészen azonban hozzávetőleges számítás szerint is nagyobb embercsoport maradt, körülbelül 30 vagy 50 ember, akik tehetetlenül nézték, mint úszik méterről-méterre lefelé velük a híd.

A Margit-híd előtt már tegnap este a nagy fagy következtében jégtorlaszok, illetve egy jégpáncél keletkezett. Egyes szakértők ugyan azt hitték, hogy ez a még nem is igen erős és vastag jégtömeg nem veszélyezteti a hidat. A hídnak cölöpökön nyugvó része e pillanatban teljesen sértetlen. A jég nyomása a pontonrészen azonban olyan nagy volt, hogy a vaspántokat és láncokat széttörte, úgy, hogy ez a rész eléggé lassan, de mégis csak megmozdult.

Hogy ez idő szerint mi történik azokkal a szerencsétlen emberekkel, lovaskocsikkal és autókkal, amelyek az elszakadt pontonrészen vannak, nem tudni, feltehető azonban, hogy az orosz katonaság és az orosz hídászok, akik ott rendszeresen szolgálatot tartanak, a magyar katonasággal együtt mindent megtesznek, hogy az igen lassan úszó hídtömb valahogy ne ütődjön a Margit-híd megmaradt kőroncsaihoz, mert ebben az esetben súlyos szerencsétlenségtől lehetne tartani.

Az érdekelt hatóságokat azonnal értesítették telefonon és a mentési munkálatok már folyamatban vannak. A Margit-híd, második Pest felé eső részén az orosz katonaság rögtön a szerencsétlenség után megkezdte az ott lévő jégtömbök robbantását.

A mentési munkálatok folynak, a II. kerületi tűzoltóság két kocsival vonult ki. A budai mentők a Keleti Károly-utcából egyetlen autójukkal jelentek meg a szerencsétlenség színhelyén.
Az átkelési forgalmat lebonyolító propellerek ugyancsak résztvesznek a mentési munkálatban.

H. J.

Gerő miniszter a hídnál

A közlekedésügyi minisztériumot a Kis Ujság a közlés vétele után azonnal felhívta és jelentette az eseményt. Gerő miniszter a minisztérium összes hídszakértőivel azonnal autóba ült és kisietett a hídhoz, hogy a már folyamatban levő mentési munkálatokat ellenőrizze.


Buda elszakad Pesttől

A jégzajlás következtében leállították a komp- és a MEFTER propellerjáratot. A Petőfi-híd bontási munkálatait már tegnap megkezdték. A pontonok több mint a felét már bevonták. Ebben a pillanatban egyedül a Ferenc József-híd bonyolítja le a forgalmat, itt a pontonok jégtörőkkel vannak felszerelve. Ezenkívül a munkások szigonnyal törik szét a pontonok oldalához fagyott hatalmas jégtáblákat. Az a kérdés, hogy meddig tudnak megbirkózni a mindig erősebb jéghegyekkel.

Az 5-ös autóbusz tegnapelőtt, amikor 600 pengőről 2500 pengőre emelték fel a viteldíjat, ismét a Ferenc József hídon közlekedett, tegnap este azonban megváltoztatta az útirányt. A Széll Kálmán-tértől a Gellért-térig, majd a Vámház-tértől a Deák-térig robogtak az autóbuszok.

A jelentések szerint a jégveszély pénteken és szombaton lesz a legnagyobb. Miután pedig a Kossuth-híd megnyitása – a kereskedelmi minisztérium illetékes osztályától nyert felvilágosítás alapján – egyelőre bizonytalan, jóllehet a hídépítési munka teljes gőzzel folyik, könnyen lehetséges, hogy Buda egy-két hétre elszakad Pesttől.

A városházán megtették a szükséges intézkedéseket arra az esetre, ha a jégzajlás erősbödése következtében a budai és pesti oldal között az összeköttetés megszakadna. Kővágó József polgármester rendelkezése alapján a budai elöljáróságok, tűzoltóságok és mentők részletes utasításokat kaptak, hogy Buda és Pest kényszerű elkülönülése esetében szakadatlanul végezhessék feladatukat. A budai oldal erre az időre önálló hatáskörben működő vezetőtől kapott Némethy Károly rangidős tanácsnok személyében, aki Kővágó polgármester nevében fog a szükséghez képest intézkedni.

Az összeköttetés megszakadásának tartamára Némethy Károly, Buda „téli polgármestere”, lesz a központi irányítója a budai közigazgatásnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A felrobbantott Margit-híd A Margit-hid a margitszigeti szárnyhiddal
Cikk-ajánló
Elhalasztják az olimpiászt Elhalasztják az olimpiászt
Helsinkiből érkezett jelentés szerint az olimpiai építkezéseket...
Az ismeretlen és a lelki problémák Az ismeretlen és a lelki problémák
Irta Flammarion, fordította Szabó László. A nagyhírű franczia tudós...
Önműködő felfüggesztő készülék ívlámpák számára Önműködő felfüggesztő készülék ívlámpák számára
Mindnyájan emlékezünk oly esetre, midőn a felfüggesztő drót...
Szász Zoltán és társainak ügyét  ma kezdi tárgyalni az itélőtábor Szász Zoltán és társainak ügyét ma kezdi tárgyalni az itélőtábor...
Két évvel ezelőtt nagy feltünést keltett Szász Zoltán iró, Gergely...
FTC. – MFC. 3 : 2 FTC. – MFC. 3 : 2
A mult vasárnap a margitszigeti pályán mérkőzött e két csapat. Igen...
Egy oláh népvezér halála Egy oláh népvezér halála
Nyolczvanhat évvel a vállán, kórházi ágyon, meghalt egy aggastyán, a...
Vitéz Endre László előadása a zsidók világuralmi harcáról Vitéz Endre László előadása a zsidók világuralmi harcáról
Mint ismeretes, a magyar rádió néhány héttel ezelőtt kezdte meg...
Egy érdekes szobanövény Egy érdekes szobanövény
Mexikó trópikus éghajlata alatt, a hatalmas őserdőkben díszlik a...
Czéllövés a BEAC.-ban Czéllövés a BEAC.-ban
A BEAC. czéllövőszakosztálya augusztus hó 5-én tartotta második nyári...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98