Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1946 | Január

Ma reggel golyóáltal kivégezték Bárdossyt

Mint a Kis Ujság tegnap közölte, ma reggel 7 órára tűzték ki Bárdossy László volt miniszterelnök kivégzését. Bárdossy az éjszakát a siralomházban töltötte. Este családja látogatta meg. Felesége vacsorát vitt számára s a családtagok éjjel 11 óráig voltak együtt a halálraítélttel.

11 óra után Bárdossy nem tért pihenőre, hanem papot kért. A fogházlelkész ment a siralomházba és Bárdossyval, a korareggeli órákig együtt maradt.

Reggel 7 órakor már nagy tömegek gyülekeztek a törvényszéki palota Kohári-utcai kapujánál, azonban senkit sem bocsátottak be. Közben megérkezett a karhatalom, körülbelül százfőnyi rendőr. Már jóval elmulott a kivégzésre kitűzött idő, amikor a tömeg még egyre ostromolta a kapukat. A Markó-utcai törvényszéki palota kis udvarán kiderült, hogy eltávolították az akasztófát és ott, ahol ezelőtt a bitó állott, most homokzsákok tornyosodtak a fal mentén. Ebből mindenki megállapíthatta, hogy időközben Bárdossy ítéletét illetékes helyen megváltoztatták és nem kötéláltali halállal fejezi be földi pályafutását, hanem agyonlövetés lesz a sorsa.

Háromnegyed nyolckor a C-alakú udvaron karéjban álltak azok, akiknek sikerült bejutniok. Bevonult a Népbíróság. Helyet foglalt egy rövidposztóval borított asztal mellett. Ezt követőleg egy fegyveres fogházőrosztag érkezett az udvarra a kivégzés végrehajtására.
Kilenc óra előtt öt perccel mozgolódás támadt, a kordon megnyílik: hozzák Bárdossyt! A közönség dermedt csendben figyeli az eseményeket. A következő pillanatban felpattan helyéről a Népbíróság kiküldött elnöke, kezében vastag aktacsomó. Szembeállítják vele Bárdossyt. Bárdossy hajdonfő áll, meredten tekint az elnökre. Sportruhában van, nyakkendő nélkül, kiskabátban, a kabát alatt azonban báránybőr bekecs. Már hallatszik az elnökj hangja:
- Ön Bárdossy László?
- Igen! – válaszolja harsányan a halálra ítélt.
Egy arcizma sem rándult Bárdossynak. Teljesen nyugodtan nézett szét maga körül, nem látszott semmiféle idegesség rajta. Csupán szeme árult el belső izgalmakat.

Amikor az elnök felolvasta a Népbíróság ítéletét, majd a Nemzeti Főtanács döntését, Bárdossy helyeslőleg bólintott. Ugyanilyen nyugodt maradt, amikor közölték vele, hogy nem akasztófán végzi életét, hanem kivégzése golyóval történik.
Az ügyész vette át ezután a szót. A kivégző-osztag vezetőjéhez fordult:
- Átadom az elítéltet, teljesítse kötelességét!
A négy tagból álló kivégző-osztag körülfogta Bárdossyt, aki megfordult, elindult a pontosan szemben levő, mintegy két méter magas homokzsák-fal felé, azután katonásan sarkon fordult és várta, hogy mi történik vele. Az elnök utasítást adott, hogy a halálraítélt szemét kössék be.
Amikor Bárdossy ezt meghallotta, intett és fejét tagadóan rázta:
- Nem, nem engedem!...
Azután ismét mereven állott szemben a birói asztallal. Ekkor léptek elő a fogházőrök, akik felemelték puskáikat. Bárdossy e pillanatban valamit kiáltott, de szavait nem lehetett megérteni, mert eldördültek a fegyverek..
A következő pillanatban a lelkész térdelt le a kivégzett mellé s rövid imát mondott. Majd az orvosok léptek Bárdossy holttestéhez s megvizsgálták. Megállapították a halál bekövetkezését. Ezután letakarták a holttestet, majd az előre elkészített deszkakoporsóba helyezték.
Bárdossy holttestét családja a tegnapi nap folyamán kikérte. A kérelemnek a hatóságok eleget tettek. Utolsó kívánságát teljesítik. Holttestét Szombathelyre szállítják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A holdtalan éjszaka világossága A holdtalan éjszaka világossága
Ha az éjjeli égboltozat teljesen tiszta és nem süt a holdvilág, még...
Mozgófénykép-szinészek Mozgófénykép-szinészek
A mozgófényképeket készítő vállalatoknak jól szervezett társulataik...
Lueger mint czéllövő Lueger mint czéllövő
Lueger bécsi hívei örvendeznek, sőt még ennél is többet: boldogok. S...
Az *erkölcsös* miss
A Párisban megjelenő *Figaró*-ból a következő érdekes hírt vesszük...
Botrányos bíráskodás mellett győzött a Ferencváros Botrányos bíráskodás mellett győzött a Ferencváros
Ferencváros – Nemzeti 5:4 (2:1) Tagadhatatlanul favoritként...
Nagy vasuti katasztrófa Dániában Nagy vasuti katasztrófa Dániában
Nagy szerencsétlenség érte mostanában az esbjergi...
Aggasztó fordulatok a Balkánon Aggasztó fordulatok a Balkánon
Az albánok lázadása következtében aggasztó fordulat állott be a...
A falu érdeklődik A falu érdeklődik
A mult hetekben néhány napot töltöttem falun. Pihenésre szántam az...
A telefon terjedése
A telefon elterjedtségét tekintve; az elsö helyet az Amerikai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98