Dtum
Login with Facebookk
1946 | Január

Ma reggel golyóáltal kivégezték Bárdossyt

Mint a Kis Ujság tegnap közölte, ma reggel 7 órára tűzték ki Bárdossy László volt miniszterelnök kivégzését. Bárdossy az éjszakát a siralomházban töltötte. Este családja látogatta meg. Felesége vacsorát vitt számára s a családtagok éjjel 11 óráig voltak együtt a halálraítélttel.

11 óra után Bárdossy nem tért pihenőre, hanem papot kért. A fogházlelkész ment a siralomházba és Bárdossyval, a korareggeli órákig együtt maradt.

Reggel 7 órakor már nagy tömegek gyülekeztek a törvényszéki palota Kohári-utcai kapujánál, azonban senkit sem bocsátottak be. Közben megérkezett a karhatalom, körülbelül százfőnyi rendőr. Már jóval elmulott a kivégzésre kitűzött idő, amikor a tömeg még egyre ostromolta a kapukat. A Markó-utcai törvényszéki palota kis udvarán kiderült, hogy eltávolították az akasztófát és ott, ahol ezelőtt a bitó állott, most homokzsákok tornyosodtak a fal mentén. Ebből mindenki megállapíthatta, hogy időközben Bárdossy ítéletét illetékes helyen megváltoztatták és nem kötéláltali halállal fejezi be földi pályafutását, hanem agyonlövetés lesz a sorsa.

Háromnegyed nyolckor a C-alakú udvaron karéjban álltak azok, akiknek sikerült bejutniok. Bevonult a Népbíróság. Helyet foglalt egy rövidposztóval borított asztal mellett. Ezt követőleg egy fegyveres fogházőrosztag érkezett az udvarra a kivégzés végrehajtására.
Kilenc óra előtt öt perccel mozgolódás támadt, a kordon megnyílik: hozzák Bárdossyt! A közönség dermedt csendben figyeli az eseményeket. A következő pillanatban felpattan helyéről a Népbíróság kiküldött elnöke, kezében vastag aktacsomó. Szembeállítják vele Bárdossyt. Bárdossy hajdonfő áll, meredten tekint az elnökre. Sportruhában van, nyakkendő nélkül, kiskabátban, a kabát alatt azonban báránybőr bekecs. Már hallatszik az elnökj hangja:
- Ön Bárdossy László?
- Igen! – válaszolja harsányan a halálra ítélt.
Egy arcizma sem rándult Bárdossynak. Teljesen nyugodtan nézett szét maga körül, nem látszott semmiféle idegesség rajta. Csupán szeme árult el belső izgalmakat.

Amikor az elnök felolvasta a Népbíróság ítéletét, majd a Nemzeti Főtanács döntését, Bárdossy helyeslőleg bólintott. Ugyanilyen nyugodt maradt, amikor közölték vele, hogy nem akasztófán végzi életét, hanem kivégzése golyóval történik.
Az ügyész vette át ezután a szót. A kivégző-osztag vezetőjéhez fordult:
- Átadom az elítéltet, teljesítse kötelességét!
A négy tagból álló kivégző-osztag körülfogta Bárdossyt, aki megfordult, elindult a pontosan szemben levő, mintegy két méter magas homokzsák-fal felé, azután katonásan sarkon fordult és várta, hogy mi történik vele. Az elnök utasítást adott, hogy a halálraítélt szemét kössék be.
Amikor Bárdossy ezt meghallotta, intett és fejét tagadóan rázta:
- Nem, nem engedem!...
Azután ismét mereven állott szemben a birói asztallal. Ekkor léptek elő a fogházőrök, akik felemelték puskáikat. Bárdossy e pillanatban valamit kiáltott, de szavait nem lehetett megérteni, mert eldördültek a fegyverek..
A következő pillanatban a lelkész térdelt le a kivégzett mellé s rövid imát mondott. Majd az orvosok léptek Bárdossy holttestéhez s megvizsgálták. Megállapították a halál bekövetkezését. Ezután letakarták a holttestet, majd az előre elkészített deszkakoporsóba helyezték.
Bárdossy holttestét családja a tegnapi nap folyamán kikérte. A kérelemnek a hatóságok eleget tettek. Utolsó kívánságát teljesítik. Holttestét Szombathelyre szállítják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
 Uj korszak a villanyvilágításban Uj korszak a villanyvilágításban
A világon minden viszonylagos dolog. Mi mosolyogni szoktunk...
Az amerikaiaknak és angoloknak kötelességük felkutatni Hitlert Az amerikaiaknak és angoloknak kötelességük felkutatni Hitlert
Az Izvesztja egyik legutóbbi száma feltűnést keltő cikkben...
Mozgósítás, hadüzenet Mozgósítás, hadüzenet
1914. július 31-én és augusztus 1-én majdnem minden ország...
Grosz és Vörös Grosz és Vörös
Grosz győzelme Vörösön volt a mult heti mezei futó bajnokság egyik...
Miről mesél a húsvéti pirostojás? Miről mesél a húsvéti pirostojás?
A nagyhét áhítatos órái már megkezdik pergésüket az idő homokóráján,...
Francia, angol és olasz vélemények a nemzetközi helyzetről Francia, angol és olasz vélemények a nemzetközi helyzetről
A vasárnapi lapok első oldalukon a németországi eseményekkel...
A rendőrség keresi Ruzics ügyvédet A rendőrség keresi Ruzics ügyvédet
A Ruppert Rezső nemzetgyülési képviselő interpellációja révén nagy...
Portugália szembeszáll minden erőszakkal Portugália szembeszáll minden erőszakkal
Santos Costa százados, hadügyminisztériumi alállamtitkár Pereira dos...
Paul Géraldy verseiből Paul Géraldy verseiből
Jaj úgy szeretlek! Úgy szeretlek! Hallod? Bolond vagyok. Bolond ... ...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98