Dtum
Login with Facebookk
1945 | November

Kötéláltali halálra ítélték Bárdossy Lászlót

Bárdossy nem élt a fellebbezés jogával

Bárdossy László bűnperében a Népbíróság
ma reggel kilenc órára tűzte ki az ítélethirdetést. A kitűzött idő előtt jóval, óriási tömegek vártak bebocsátására. Már félkilenc órakor zsúfolásig megtelt a Zeneakadémia nagyterme. Dermedt csendben, de pattanásig feszült idegekkel várta a hallgatóság a Népbíróság bevonását.

A külföld sajtó padsorai is tömöttek.

A szomszédos templomtorony órája kilencet üt. Az izgalom egyre nagyobb tetőfokra emelkedett. Dermedt csend a hatalmas teremben. Hosszú várakozásteljes negyedóra után, kilenc óra húsz perckor, vonul be bíróival dr. Major Ákos elnök. A megafonok harsányan adták vissza az elnök szavait:
- Vezessék elő a vádlottat!....
Bárdossy megjelenik az oldalajtóban, mögötte a fogházőrök. Lassú, ingatag léptekkel, földre szegett fővel halad a bírói emelvény elé.
Major Ákos dr. a következő pillanatban felpattan a helyéről, felállanak a népbírák is és mintegy vezényszóra a közönség is. Az izgalom leírhatatlan, mindenki visszafojtott lélegzettel várja az elnök szavait. A halálosan dermedt csendben hallatszik Major Ákos hangja.
- A magyar nép nevében…
Szinte hallani az emberek lélegzetvételét. Bárdossy mereven szegezi tekintetét az elnökre, már halljuk:
- Bárdossy László bűnös… Háborús bűntettekben, bűnös népellenes bűncselekményekben és ezért a Népbíróság – pár pillanatnyi csend következik, Major Ákos dr. felemeli szavát:
- Kötéláltali halálra ítéli.
Bárdossy László megvonaglik, az előbbi vörös színt sápadtság váltja fel, arca falfehérré változik, de a következő pillanatban vérvörössé lesz, és mintha megnyugodna, most már mereven figyeli az elnök további szavait.

Major Ákos dr. elnök ezután engedélyt ad Bárdossynak, hogy az ítélet indokolását ülve hallgassa végig Bárdossy mielőtt helyet foglalna, tanácstalanul néz balra, mintha keresne valakit, majd a következő pillanatban jobbra tekint. Megtalálja védőjét Berend Béla dr.-t és teljesen érthetően mondja:
- Nem fellebbezünk!....
A védő kérdő tekintetére Bárdossy rázza a fejét, tagadólag int, ami azt jelenti, hogy nem kíván fellebbezni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98