Dtum
Login with Facebookk
1942 | Március

Bárdossy Lásló miniszterelnök beszéde

Budapest, március 1.
A mininszterelnök mindenekelött a magyar értelmiségi ifjuság hivatatását fejtegette. Hangoztatta, hogy annál a kérdésnél, mi legyen az ifjuság hivatása, még fontosabb az a probléma, hogy milyen hivatást vállaló ifjuságnak lehet építőszerepe a nemzet életében. Az ifjuság az örökké megujuló nemzet. S ezért valamiképpen benne testesül meg a nemzet maga.


Élő lánc a jelen és a jövő között. Ugyanakkor eleven kapcsolat a nemzet részel: a különböző társadalmi osztályok között.


De az ifjuság csak eddig igazán az egész nemzeté, amig a jövővel mérkőző kedvével egyetlen pillanatra sem szakad ki az örök magyar sorsközösségből. A nemzet életében csak annak az ifjuságnak lehet épitő szerepe, amely szenvedélyesen szeret mindent, ami magyar. Csak annak az ifjuságnak lehet szava és része a nemzet életében, amely hinni tud a magyarságban és a nemzet jövőjében, hinni egy magasabb igazságban, azokban az eszményekben, amelyek cselekvésre serkentik. Hinni abban, hogy eszményei megvalósithatóak s hinni önmagában, a maga erejében.

 

De a hit ne legyen tűnő fény az ifjuság arcán, hanem mélyen gyökerező meggyőződés, mert a meggyőződés ereje és szilárdsága nélkül nem lehet megmaradni a kiválasztott és helyesnek talált uton. A nemzetne nincsen semmi haszna azokból, akik önmaguktól folyton bucsuzkodva, mindig uj és mégujabb eszmények után futnak. Kell a hit és kell a meggyőződés, de nem kell az ennek képébe öltözött fanatizmus, amely mögött legtöbbször hiu magabizás, vak és konok csökönyesség lappang. Csak az álomjáró utját nem kisérik kétségek és aggodalmak.


Bárdossy László ezután rámutatott arra, hogy a szolgálat az a fogalom, amelyben az ifjuság hivatása leginkább megtestesül. Ma sokat, talán tul sokat beszélnek áldozatokról. Minek ezek a nagy szavak? Bizonyos, hogy az áldozathozatalnak is megvan a maga ideje, de a nemzet elsősorban szolgálatot vár tőlük, a mindennapi élet kicsiny és nagy dolgaiban egyformán.


A szolgálat elménk, két kezünk munkájának  felajánlását jelenti mindnyájunkért, ezért a közösségért, amelyhez elválaszthatatlanul tartozunk. Ilyen szolgálat és nem agitáció az eszmények megvalósításának igazi utja és módja. Ahogyan az eszmények valóra váltásánál sem a külső személyi siker s nem a magunk dicsősége a cél, hanem mindig a nemzeti-közösség érdeke. Ezért akármennyire csillogó, akármilyen tetszetős gondolatokért se hagyjuk el a józan okosságot - népünknek ezt az ősi erényét -, amely mértéket tart és számol azzal, hogy a lehetőségek sokszor szűk korlátai között mozgunk.

 

Mi az, amit mindezen tul a nemzet elvár a magyar ifjuságtól? Legfőképpen az, hogy legyen a nemzeti egység kovásza s hozza meg a társadalmi különbségek és ellentétek ma még sokszor bántó és fájdalmas diszharmoniájából a kiegyenlitődést. Ne engedje meg, hogy türelmetlen gyűlölködés lazitsa vagy éppen megbontsa a lelkekben már összecsendülő egységet. Azt várja a nemzet, hogy az egész ifjuság bátor kézzel vigye előbbre a társadalmi igazság megvalósulását

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egy nagy feltünőségű bünpör hőse Egy nagy feltünőségű bünpör hőse
Nyisztor Adorján gyulai törvényszéki biró felesége szeptember 3-ikán...
Hiába tiltakozik a főváros, az elektromos centrále Bánhián fog megépülni Hiába tiltakozik a főváros, az elektromos centrále Bánhián fog...
A főváros törvényhatósági bizottsága pénteken rendkivüli közgyülést...
A franczia köztársaság elnöke Angliában A franczia köztársaság elnöke Angliában
Loubet elnök viszonozta Edvard angol király látogatását s julius 6-án...
Utazások és kalandok két világrészen keresztül Utazások és kalandok két világrészen keresztül
Henry Savage Landor, a kiváló angol kutató, érdekes előadás keretében...
 A feketefejűek kincse A feketefejűek kincse
A német kereskedelem a középkorban ma elképzelhetetlen nagyhatalmat...
Az uj román helyzet Az uj román helyzet
Vasárnap reggel királyi dekrétum jelent meg. A királyi rendelet a...
Walkó külügyminiszter vasárnap délelőtt Apponyi gróffal tanácskozott Walkó külügyminiszter vasárnap délelőtt Apponyi gróffal...
Walkó külügyminiszter szombaton és vasárnap fölkereste Apponyi Albert...
A két legnagyobb A két legnagyobb
Ezuttal a legnagyobbakról beszéljünk. Legnagyobb ház például tényleg...
Spanyolországot elvágták Európától Spanyolországot elvágták Európától
A spanyol polgárháború súlypontja a Madrid körüli hadszíntérről...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98