Dtum
Login with Facebookk
1946 | Január

Rövidek

Újévi üzenetek
Budapest, január 2.
Az államférfiak nagyrésze újévi rádióbeszédet intézett nemzetéhez. De Gaulle tábornok, francia miniszterelnök megállapította beszédében, hogy a francia nép lelkesen és bátran lépi át az 1946-os esztendő küszöbét, bár tudja, hogy nem várhat csodákat ettől az esztendőtől. Még sok akadályt kell legyőzni és sok csalódást kell elviselni. Bizonyos azonban, hogy most már mindenképpen a haladás útját járjuk – mondotta De Gaulle.

Tito tábornok újévi szózatában hangoztatta, hogyha az 1945-ös év a katonai és politikai győzelem éve volt, 1946-nak a gazdasági győzelmek évének kell lennie. Végül megállapította, hogy a jugoszláv nép közösségében nem lehet helye azoknak, akik tudnának, de nem akarnak dolgozni. Jugoszláviában minden polgárnak egyforma jogai és kötelességei vannak.

Csang Kaj Sek a kínai néphez intézett beszédében megállapította, hogy Kínát „a legnagyobb veszélybe, sőt esetleg a teljes megsemmisülésbe döntheti” az a tény, hogy az országban egymással hadilábon álló nagy seregek vannak. Kijelentette, hogy hajlandó más politikai pártok vezetőit is felkérni, hogy vegyenek részt a kormányban a nemzeti kongresszus május 20-iki összeülése előtt.

Hírek Csehszlovákiából
Prága, január 3.
A Slovo Naroda, a csehszlovák hivatalos lap beszámol arról, hogy a csehszlovák ideiglenes nemzetgyűlés külügyi bizottságában ismét élénk vita folyt a nemzetiségi kérdésről. A képviselők felszólalásaikban azt állították, hogy a lengyelek nem hajlandók engedni, a legdurvább eszközökkel űzött úszító hadjáratukból. Masaryk külügyminiszter a képviselők kérdéseire válaszolva a leghatározottabban hangsúlyozta, hogy a csehszlovák kormány semmilyen körülmények között sem mond le, nem is mondhat le Teschenről, München előtti határainkat elvből és kövekezetesen védjük és meg is védjük – jelentette ki a csehszlovák külügyminiszter.

Dean Acheson a román és a bolgár kormánnyal szembeni elvárásokról
Washington, január 14.
Meg vagyunk győződve – mondotta az amerikai helyettes külügyminiszter –, hogy Románia minden erőfeszítésével azon lesz, hogy kormányát a moszkvai értekezlet határozatainak értelmében valóban szélesebb alapokra helyezze. Mindaddig azonban, amíg Románia valamenyi kiszabott feltételt pontosan végre nem hajt, nem számíthat az Egyesült Államok elismerésére. A feltételek között szerepel elsősorban a szabab választás megtartása, a sajtószabadság bevezetése, a szólásszabadság engedélyezése, a vallás gyakorlásának és a gyülekezési szabadság bevezetése.

Ugyanezeknek a szabadságjogoknak biztosítása mellett a bolgár kormány elismerésének feltételei között is. Igy tehát a román és bolgár kormány Amerika részérő történő elismerése csak akkor következhet be, ha az említett feltételeket az átalakított kormányok végrehajtják.

Az olasz-jugoszláv viszony
Belgrád, január 16.
A Politika című belgrádi lap hosszasan tárgyalja az olasz-jugoszláv viszonnyal kapcsolatban felmerült problémákat. A cikk nem simogatja szőrmentén Olaszországot, amikor az új olasz kormányt a fasiszta uralom méltó követőjének nevezi és azt állapítja meg, hogy Olaszországban valamennyi háborús bűnös menedéket talál. A lap a továbbiakban a „Jugoszlávia ellen indított olasz soviniszta sajtóhadjárattal” foglalkozik, és azt hangoztatja, hogy Olaszország mindenáron el akarja választani egymástól a szláv területeket. Végezetül kiemeli, hogy az olasz-jugoszláv viszonyban enyhülés csak akkor érhető el, ha Olaszország kárpótolja Jugoszláviát, és ha teljesíti a jugoszláv területi követeléseket.

Gyöngyösi János ismét Prágába utazik

Budapest, január 17.
Gyöngyösi János külügyminiszter a csehszlovák kormány meghívására ismét Prágába utazik, hogy a szlovákiai magyarok ügyében újabb tárgyalásokat folytasson. A tárgyalásokat most már csehszlovák részről kezdeményezték és ebben politikai körök annak jelét látják, hogy Csehszlovákia még a békeszerzősek előtt rendezni kívánja viszonyát Magyarországgal.

A gettó felszabadulásának emlékünnepe
Budapest, január 19.
A gettó felszabadulásának évfordulóján az ország izrealita templomaiban hálaadó ünnepi istentiszteleteket tartottak. A Dohány-utcai főtemplomban megjelentek a Szövetséges Ellenőrző Bizottság tagjai Vorosilov tábornaggyal az élükön, brit, orosz, amerikai, jugoszláv, romás, csehszlovák katonai és polgári előkelőségek igen nagy számban. Tildy Zoltán miniszterelnök családjával együtt jelent meg a zsinagógában, valamint a kormány és a törvényhozás számos tagja is.

A szentbeszédet dr. Hevesi Ferenc főrabbi, lelkész-vezérőrnagy tartotta. Beszédében köszönetet mondott a szovjet és szövetséges haderőknek a felszabadulás tényéért.

Gouin lett a francia miniszterelnök
Páris, január 24.
A francia hírszolgálat külön jelentése szerint a francia nemzetgyűlés Gouint az nemzetgyűlés elnökét választotta meg miniszterelnökké. Ugyanez a jelentés közli azt is, hogy a szocialista és a kommunista párt elfogadta a népi köztársasági mozgalomnak, illetve a néppártnak a pártegyüttműködésre vonatkozó feltételeit.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
De Gaulle Joszip Broz Tito Csang-Kai-Sek Jan Masaryk Dean Acheson, amerikai külügyminiszter-helyettes Karikatúra Gyöngyösi Jánosról A Dohány utcai zsinagóga Gúnyrajz Hevesi rabbiról Felix Gouin
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyarország mezei hadibajnoksága Magyarország mezei hadibajnoksága
Az Üllői-uti vámtól kiágazó terepen bonyolította le a MASz...
Ujabb miniszteri rendelet a közüzemek megszüntetése végett Ujabb miniszteri rendelet a közüzemek megszüntetése végett
Amig a belügyminisztérium belátja az iparosok jogos harcát a...
Ebédlőjének csillárjára felakasztotta magát Palánk Gyula ny. Máv...
Vasárnap délután a Baross tér 20. számú ház egyik második emeleti...
A drótnélküli távíró Magyarországon A drótnélküli távíró Magyarországon
Láng Lajos kereskedelmi miniszter utasítására Szalay Péter posta- és...
Vitéz Uhlyarik Jenő dr. győzött a Nagy Béla emlékversenyen Vitéz Uhlyarik Jenő dr. győzött a Nagy Béla emlékversenyen
A vívószövetség megalapítójának, dr. Nagy Bélának az emlékére az idén...
Egy tolvaj kihallgatás közben kiitta a rendőrkapitány tintatartójából a tintát Egy tolvaj kihallgatás közben kiitta a rendőrkapitány tintatartójából...
Szombaton délelőtt az állami munkaközvetitőhivatalban megjelent...
Huszonkét ember a hóban… Huszonkét ember a hóban…
Ferencváros – Budafok 4:1 (1:0) Kár, hogy az állatvédelem...
Devecseri Gábor versei Devecseri Gábor versei
Ami először feltünik, mikor az ember ennek az egészen kitünő fiatal...
Az üldözött magyar szó
Ma, amikor az ezeréves Magyarföld elrabolt részein főbenjáró, halálos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98