Dtum
Login with Facebookk
1946 | Január

Rövidek

Újévi üzenetek
Budapest, január 2.
Az államférfiak nagyrésze újévi rádióbeszédet intézett nemzetéhez. De Gaulle tábornok, francia miniszterelnök megállapította beszédében, hogy a francia nép lelkesen és bátran lépi át az 1946-os esztendő küszöbét, bár tudja, hogy nem várhat csodákat ettől az esztendőtől. Még sok akadályt kell legyőzni és sok csalódást kell elviselni. Bizonyos azonban, hogy most már mindenképpen a haladás útját járjuk – mondotta De Gaulle.

Tito tábornok újévi szózatában hangoztatta, hogyha az 1945-ös év a katonai és politikai győzelem éve volt, 1946-nak a gazdasági győzelmek évének kell lennie. Végül megállapította, hogy a jugoszláv nép közösségében nem lehet helye azoknak, akik tudnának, de nem akarnak dolgozni. Jugoszláviában minden polgárnak egyforma jogai és kötelességei vannak.

Csang Kaj Sek a kínai néphez intézett beszédében megállapította, hogy Kínát „a legnagyobb veszélybe, sőt esetleg a teljes megsemmisülésbe döntheti” az a tény, hogy az országban egymással hadilábon álló nagy seregek vannak. Kijelentette, hogy hajlandó más politikai pártok vezetőit is felkérni, hogy vegyenek részt a kormányban a nemzeti kongresszus május 20-iki összeülése előtt.

Hírek Csehszlovákiából
Prága, január 3.
A Slovo Naroda, a csehszlovák hivatalos lap beszámol arról, hogy a csehszlovák ideiglenes nemzetgyűlés külügyi bizottságában ismét élénk vita folyt a nemzetiségi kérdésről. A képviselők felszólalásaikban azt állították, hogy a lengyelek nem hajlandók engedni, a legdurvább eszközökkel űzött úszító hadjáratukból. Masaryk külügyminiszter a képviselők kérdéseire válaszolva a leghatározottabban hangsúlyozta, hogy a csehszlovák kormány semmilyen körülmények között sem mond le, nem is mondhat le Teschenről, München előtti határainkat elvből és kövekezetesen védjük és meg is védjük – jelentette ki a csehszlovák külügyminiszter.

Dean Acheson a román és a bolgár kormánnyal szembeni elvárásokról
Washington, január 14.
Meg vagyunk győződve – mondotta az amerikai helyettes külügyminiszter –, hogy Románia minden erőfeszítésével azon lesz, hogy kormányát a moszkvai értekezlet határozatainak értelmében valóban szélesebb alapokra helyezze. Mindaddig azonban, amíg Románia valamenyi kiszabott feltételt pontosan végre nem hajt, nem számíthat az Egyesült Államok elismerésére. A feltételek között szerepel elsősorban a szabab választás megtartása, a sajtószabadság bevezetése, a szólásszabadság engedélyezése, a vallás gyakorlásának és a gyülekezési szabadság bevezetése.

Ugyanezeknek a szabadságjogoknak biztosítása mellett a bolgár kormány elismerésének feltételei között is. Igy tehát a román és bolgár kormány Amerika részérő történő elismerése csak akkor következhet be, ha az említett feltételeket az átalakított kormányok végrehajtják.

Az olasz-jugoszláv viszony
Belgrád, január 16.
A Politika című belgrádi lap hosszasan tárgyalja az olasz-jugoszláv viszonnyal kapcsolatban felmerült problémákat. A cikk nem simogatja szőrmentén Olaszországot, amikor az új olasz kormányt a fasiszta uralom méltó követőjének nevezi és azt állapítja meg, hogy Olaszországban valamennyi háborús bűnös menedéket talál. A lap a továbbiakban a „Jugoszlávia ellen indított olasz soviniszta sajtóhadjárattal” foglalkozik, és azt hangoztatja, hogy Olaszország mindenáron el akarja választani egymástól a szláv területeket. Végezetül kiemeli, hogy az olasz-jugoszláv viszonyban enyhülés csak akkor érhető el, ha Olaszország kárpótolja Jugoszláviát, és ha teljesíti a jugoszláv területi követeléseket.

Gyöngyösi János ismét Prágába utazik

Budapest, január 17.
Gyöngyösi János külügyminiszter a csehszlovák kormány meghívására ismét Prágába utazik, hogy a szlovákiai magyarok ügyében újabb tárgyalásokat folytasson. A tárgyalásokat most már csehszlovák részről kezdeményezték és ebben politikai körök annak jelét látják, hogy Csehszlovákia még a békeszerzősek előtt rendezni kívánja viszonyát Magyarországgal.

A gettó felszabadulásának emlékünnepe
Budapest, január 19.
A gettó felszabadulásának évfordulóján az ország izrealita templomaiban hálaadó ünnepi istentiszteleteket tartottak. A Dohány-utcai főtemplomban megjelentek a Szövetséges Ellenőrző Bizottság tagjai Vorosilov tábornaggyal az élükön, brit, orosz, amerikai, jugoszláv, romás, csehszlovák katonai és polgári előkelőségek igen nagy számban. Tildy Zoltán miniszterelnök családjával együtt jelent meg a zsinagógában, valamint a kormány és a törvényhozás számos tagja is.

A szentbeszédet dr. Hevesi Ferenc főrabbi, lelkész-vezérőrnagy tartotta. Beszédében köszönetet mondott a szovjet és szövetséges haderőknek a felszabadulás tényéért.

Gouin lett a francia miniszterelnök
Páris, január 24.
A francia hírszolgálat külön jelentése szerint a francia nemzetgyűlés Gouint az nemzetgyűlés elnökét választotta meg miniszterelnökké. Ugyanez a jelentés közli azt is, hogy a szocialista és a kommunista párt elfogadta a népi köztársasági mozgalomnak, illetve a néppártnak a pártegyüttműködésre vonatkozó feltételeit.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
De Gaulle Joszip Broz Tito Csang-Kai-Sek Jan Masaryk Dean Acheson, amerikai külügyminiszter-helyettes Karikatúra Gyöngyösi Jánosról A Dohány utcai zsinagóga Gúnyrajz Hevesi rabbiról Felix Gouin
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Meggyilkolták Jaurést Meggyilkolták Jaurést
Jaurés, a francia szocialisták világhírű vezére, a modern politikusok...
Puccs az Andrássy kávéházban bokszolókkal, rendőri beavatkozással Puccs az Andrássy kávéházban bokszolókkal, rendőri...
Furcsa bonyodalmak támadtak a Drechsler-kávéház körül, amelyet néhány...
Autóra szerelt mozik és kerekeken járó kórházak Autóra szerelt mozik és kerekeken járó kórházak
„Ha Mohamed nem megy a hegyhez, akkor a hegy megy...
Bankhírek Bankhírek
A Pesti magyar kereskedelmi bank eddigi vidéki szervezetét bőviteni...
A La Manche átuszása A La Manche átuszása
Az uszósportnak ez a kedvenc problémája most változott formában...
Eltűnt egy kispesti különc uriember, aki sok százmilliót hordott a nyakába akasztva Eltűnt egy kispesti különc uriember, aki sok százmilliót hordott a...
Vasárnap reggel megjelent a főkapitányságon Zemán Ferenc ungvári...
A szászok álláspontja A szászok álláspontja
Dr. Oberth Károly, a medgyesi kerület szász jelöltje választóihoz...
Hírek a trónörökösről Hírek a trónörökösről
Ferencz Ferdinánd trónörökös egyszeriben az események homlokterébe...
Vasárnap Nagyréven nyomozást kezdett a védelem is, amely bizonyitani akarja, hogy a temető földjéből kerülhetett arzén a holttestekbe Vasárnap Nagyréven nyomozást kezdett a védelem is, amely bizonyitani...
A borzalmas hírű falu még mindig reszket, pedig a csendőrök, akik öt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98