Dtum
Login with Facebookk
1943 | November

Lerántották a leplet a titokzatos Tito tábornokról

A Hétfő Reggel már megemlékezett róla, mennyi találgatás folyik a titokzatos "Tito tábornok" személye körül. Legutóbb ugyanis a külföldi lapok azt írták, hogy Tito tábornok voltaképpen nem is létezik, hanem mindig azt a szerb partizánvezért ruházzák fel ezzel a rejtélyes névvel, akinek a területén épp a legjelentősebb bandaharcok folynak.

A Baster Nachrichten egyik legutóbbi száma most lerántja a leplet Tito tábornokról. A cikkíró mindenek előtt ismerteti a szerb bandaharcok történetét megerősíti, hogy az első partizánbandát Lebedjew szovjetorosz követségi tanácsos szervezte meg, aki a szétvert jugoszláv hadsereg töredékeivel együtt menekült a montenegrói hegyek közé. A partizánokkal szemben álltak Mihajlovics tábornok csetnikjei. Mihajlovics azonban egyre jobban háttérbe szorult, mert programja a szerb centralisták programja volt és a horvátok elfordultak tőle, sőt még a szerbek egy főrésze is. Tito tábornok így egyre nagyobb lehetőséghez jutott.

A svájci lap szerint Tito tábornok maga is horvát.

Egyes verziók szerint egy Broz nevű lakatossal azonos, aki a szlovéniai Brodban született, és többszörösen büntetett kommunista. Ezt a hírt a horvát kormány közölte. A németek 100.000 birodalmi aranymárka díjat tűztek ki Tito fejére és az arcképét is közzétették.

Ez is bizonyítja- írja a svájci lap-, hegy a Tito név nem gyűjtő fogalom, nem a szabadcsapatok tisztjeinek egy csoportját értik alatta, hanem egyetlen vezető katonatisztet. Megerősítik ezt a feltevést az orosz hírforrások is, amely szerint Tito családneve valóban Broz, északnyugat horvátországi származásu, eredetileg jogásznak készült Párisban, később résztvett a spanyol polgárháboruban a vörösök oldalán,
majd Moszkvába ment. Jugoszlávia összeomlása után jelent meg a Balkánon, ahol átvette a felkelők főparancsnokságát.

Moszkva azért küldte ki éppen őt, mert már a spanyol polgárháboruban nem mindennapi katonai tehetségről tett tanuságot. Ugyanez a véleménye róla a német hadvezetőségnek is; a német katonatisztek időközben kijelentették, hogy tekintettel a szerény eszközökre, amelyekkel a harcot folytatja, Titót a jelenlegi háboru egyik legkitűnőbb parancsnokának kell tekinteni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tito a társai között Joszip Broz Tito
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98