Dtum
Login with Facebookk
1946 | Június

A terézkörúti aljas merénylet szovjet áldozatait a nemzet halottjaiként temetik el

Az egész magyar fővárost lázban tarja az a megdöbbentő és visszataszító merényletsorozat, amely a város szívében zajlott le hétfőn délután. A Teréz-körútnak az Oktogon-tér és az Edison-kávéház közötti szakaszán a legnagyobb közlekedés idején, délután félöt óra tájban ismeretlen irányból lövéseket adtak le. Egy orosz katona nyomban meghalt, több más orosz katona súlyosan megsebesült. Erélyes nyomozás indult az ügyben. A környéket lezárták, a közlekedést leállították és házról-házra, lakásról-lakásra mentek, hogy igazoltassák az embereket. A tettest sikerült megtalálni a Teréz-körút 15-ös számú ház romrészének padlásán.


Az ügy ekkor még titokzatosabbra fordult. A nyomozók megpillantottak egy körülbelül 18 éves fiatalembert, aki görcsösen szorongatott a kezében egy leventepuskát – holtan. Vértócsában feküdt és tőle pár lépésnyire nagy lángokkal égett egy ruhacsomó, amely nyilván a gyilkos ruhája volt. Első pillanatban az volt a feltevésük, hogy a merényletet a tettes nem egyedül követte el. Alkalmasint több társával lopózott a padlásra, ahonnan lövöldözött. Az a valószínű, hogy a padláson talált fiatalember megsebesült, mire társai leütötték, ruháját benzinnel leöntötték és meggyújtották. A politikai rendőrség átkutatta a környező házakat, több személyt, akinek lakásán fegyvert találtak, őrizetbe vettek.

A fasiszta merénylet ügyében Péter Gábor vezérőrnagy a következő nyilatkozatot adta:
- Feltevésem szerint a merénylő egyedül volt, de amikor látta, hogy a rendőrség és az orosz katonaság körülvette a környéket, öngyilkosságot követett el, előtte azonban felgyújtotta ruháit.

A fiú karórája negyedhat órakor állt meg és a politikai rendőrség nyomozói már félhat után 5 perccel megtalálták a holttestet. A törvényszéki bonctani intézetbe vitték. A fiatalemberen rövid nadrág, térdharisnya és sárgacipő volt.

A kedd délelőtt tartott rendkívüli minisztertanácson Szakasits Árpád miniszterelnökhelyettes elnökölt és megemlékezett arról a gyilkosságról, amelyet hétfőn, eddig még ki nem derített merénylők az orosz hadsereg két tagja ellen elkövettek. Szakasits a kormány nevében az aljas gaztettel szemben megvetésének adott kifejezést, egyúttal kifejezte az egész kormány őszinte részvételét és mély sajnálkozását. A minisztertanács megtárgyalta azokat az intézkedéseket, amelyek részben alkalmasak a kellő megtorlásra, részben pedig elejét veszik annak, hogy ilyen gaztettek megismétlődhessenek.

Az egész magyar közvélemény a legmélyebben elítéli azt a fasiszta gonosztettet. Hazaárulók és aljas gyilkosok azok, akik ennek előkészítésében résztvettek és akik ezt a szörnyű tettet – végrehajtották. A hétfői merénylet orosz áldozatait a kormány a nemzet halottjainak tekinti. Két szovjet tiszt halt meg és meghalt tegnap reggel a gyilkosság női áldozata is. Négy szovjet katona fekszik súlyos sebesülten, ezenkívül egy magyar férfi.

Két laptársunk a szemünkre veti, hogy nem írtunk keddi számunkban egyetlen sort sem a hétfő délutáni gyáva orgyilkosságról. Szükségtelen védekeznünk, csupán a tényeket kell leszögeznünk. A tények pedig a következők:
Munkatársunk valóban ott járt a helyszínen és kötelességszerűen összegyűjtötte az eseményekre vonatkozó adatokat. Ezek az adatok nagyrészt az ott hallottak és látottak alapján gyűltek össze, amelyekre vonatkozóan még sokkal kisebb jelentőségű eseményekkel kapcsolatban is szükséges az, hogy az összegyűjtött adatokat hivatalos közlemény adatai támasszák alá. Fokozottabban fennállt a felelősség ebben az ügyen, mert hiszen ez az aljas és gyáva merénylet, amelyet laptársainkkal együtt mi magunk is a legteljesebb mértékben elítélünk, az egész ország rendjét és békéjét igyekezett megzavarni. Szükséges volt tehát, hogy megvárjuk míg az illetékes hatóság hivatalos jelentést ad ki. Ez a hivatalos közlemény azonban csak egynegyed tizenegy órakor jelent meg. Néhány laptársunk vállalkozott arra, hogy hivatalos közlemény nélkül írjon az eseményekről, mi magunk ezt fokozott felelősségünk tudatában nem tartottuk megengedettnek. Amikor a hivatalos közlemény napvilágot látott, megjelentettük azt lapunk vidéki kiadásában.

Megosztás:

A cikkhez 1 hozzászólás kapcsolódik!
A hozzászólások megtekintéhez kattintson ide!


Cikk-ajánló
Villamositással sem rövidül meg a budapest-hegyeshalmi ut menetideje Villamositással sem rövidül meg a budapest-hegyeshalmi ut...
A bánhidai villamoscentrále épitéséről meglepő hirek keringenek....
Jámbor úr jámbor kutyája vagy ha a patkányfogó kutya sztrájkol
Ismeretes az a rendelet, mely szerint mindenkinek kötelezővé teszi a...
A Dorogi AC pályaavató-versenye A Dorogi AC pályaavató-versenye
Fényesen sikerült versenyt rendezett új sporttelepén a Dorogi AC. A...
Jelvénnyel látják el a tőzsdén üzletkötésre jogosítottakat Jelvénnyel látják el a tőzsdén üzletkötésre jogosítottakat
A tőzsdereform ügyében a tőzsde kebeléből kiküldött bizottság...
Avant-garde? Farkas Endre Gyár c. drámája alkalmából Avant-garde? Farkas Endre Gyár c. drámája alkalmából
Mire ez a cikk megjelenik, Farkas Endre darabja már rég nincs...
A Braun-féle keretantenna  1. A Braun-féle keretantenna 1.
A drótnélküli telegráfiában az elektromos hullámok kisugárzása és...
A csiszolt gyémánt válsága A csiszolt gyémánt válsága
A gyémántról egykor azt tanitották, hogy mindent karcol, de őt nem...
A petróleum keletkezése, a kísérletek A petróleum keletkezése, a kísérletek
Egy harmadik kutató Sabatier kimutatta, hogy az acetilén...
Kialudt az olimpiai tűz Garmisch-Partenkirchenben Kialudt az olimpiai tűz Garmisch-Partenkirchenben
Több mint 140.000 ember portyázott vasárnap a München melletti kies...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98