Dtum
Login with Facebookk
1946 | Június

Churchill a levegőbe dobta cilinderét…

London mámoros lelkesedéssel ünnepelte a Victory Day-t – Televíziós közvetítés a győzelmi felvonulásról

A Themse parton aranyban és bíborban tündöklő díszpáholy áll. A díszpáholyban VI. György angol király nézi az előtte elvonuló tömeget. Mellette halványlila ruhában a királyné, jobbra tőle karonfogva Attlee, a jelenlegi és Churchill, a volt miniszterelnök. Mosolyogva, de a mosoly mögött is a meghatottságtól könnyes szemmel nézik a londoni győzelmi felvonulást, amellyel az Angol birodalom fővárosa június 8-án megünnepelte a Victory Day-t, a győzelem napját.
A felvonulás a Regents Parkból indult el és huszonöt kilométeres útvonalat tett meg míg a Mail széles útján a Buckingham-palota előtti díszemelvényhez érkezett. Ezen a huszonöt kilométeres útvonalon felvonultak az összes fegyvernemek, a Home Guard tagjai, parancsnokuk vezetése mellett.

Előző este….

A látványosságra összegyűlt nézőközönségből tízezrekre menő tömeg már az előző este elfoglalta helyét, tábori ágyakat helyeztek el az útvonalakon, az éjszakát ezeken a tábori ágyakon töltötték, majd reggel összecsukva ezekre álltak, hogy jobb kilátást biztosítsanak maguknak.
Gyönyörű napsütés köszöntött reggel London városára. A Themse-part opálosszínben ragyog, amikor éles kürtjeire felbúgnak a Regents Parkban a hadigépek és rövid idő múlva földetrázó dühöngéssel érkeznek meg a díszpáholy elé. A tömeg szűnni nem akaró lelkesedéssel, kaucsukcsörgőket, castagnettákat, zumba-tököket és kereplőket rázva, éljenezve ünnepli a gépiesített erők fővezéreit. Sorra felismerik Mac Nail tábornokot, a németországi amerikai csapatok főparancsnokát, König francia tábornokot, Bir Hakim világhíres védőjét. Páris parancsnokát. A görög csapatok élén Papagos tábornok vonult, aki Mussolini sok halálfejes légióját verte szét az albán hegyek között.

Montgomery…

Egyszer csak egetverő éljenzés tölti be a levegőt, a tábori ágyak majdnem összeroskadnak a dobogó lábak alatt: fekete egyenruhájú tankcsapat élén, elmaradhatatlan fekete svájci sapkában feltűnik Montgomery tábornok. Mereven néz maga elé, de nem sokáig bírja ezt a komoly arcot „tartani”, fel-felkap a két oldalt álló közönség soraiból egy-egy kislányt, kisfiút, karjaiba véve menetel vele csapatai élén, aztán megcsókolja őket, újra felugrik a tankra és két tenyerét feje fölött összekulcsolva, mint a boxolók a győzelem után, üdvözli nevető arccal a könnyekig meghatott, mámoros lelkesedéssel ünneplő tömeget. A híres 8. hadsereg, amely Rommel német tábornok csapatait zavarta keresztül Afrikán, szótlanul menetel mögötte. A bakancsok szöges talpa csattog a Mail kövein, aztán egyszer csak szárnyalva hangzik fel az „It is a long way to Tiperary”, majd a királyi páholy előtt a 8. hadsereg híres éneke a „He is a jolly old fellov” – Ő egy vidám, vén cimbora. A király mosolyogva int üdvözletet a 8. hadsereg felé. Churchill pedig széles mozdulattal a levegőbe dobja cilinderét.

Ismét egetverő éljenzés: a flotta matrózai vonulnak el a királyi páholy előtt. A Rule Britannia és az „Our home is the Ocean” kezdetű énekek hangzanak fel, a százezrekre menő tömeg együtt énekel a katonákkal. Utánuk a tizenkettes menetoszlopban lépkedő rodéziaiak, utolsó soraiban a légihaderő női tagjaival, majd az ausztráliaiak következnek. Egy szálig válogatott legények. A két századot úgy állították össze, hogy a menetelő oszlop egyik tagja se legyen kisebb a két méternél. Szálfaegyenes óriások, akiket még festőibbé tesz széles, egyik oldalán felhajtott cserkészkalapjuk.

Indiaiak, skótok…

Az indiai haderőt képviselő századok külön lelkes ünneplést kapnak festői színekben ragyogó egyenruhájukért. A lovak arany, ezüst és bíborszínbe öltöztetve, az indiai hadsereg lovasai és gyalogosai századonként váltakozó színű egyenruhában, fehér, tűzpiros, kék és sárga turbánban menetelnek a királyi díszpáholy előtt. Végül a polgári alakulatok menetoszlopai jönnek, akik az Anglia elleni légitámadás során teljesítettek felbecsülhetetlen szolgálatot. A 25 kilométeres útvonalon hat helyen állítottak fel katonazenekart. A világ legnagyobb méretű katonazenekara ez, amely a rendezés csodájaképpen minden külön összeköttetés nélkül hajszálpontosan egyszerre játszik, annak ellenére, hogy több kilométer választja el egymástól a zenekarokat. Amikor 10-15 percre elhallgat a zenekar, akkor a lelkes éljenzésből kiütközik a világhíres skót dudások játéka, akiket a hallatlanul népszerű skót-szoknyás századok követnek.
A gépek és gyalogosok menete befejeződött, amikor egyszer csak a tömeg fölött alig ötven méterre zúg el 800 repülőgép. Halifax-, Mosquito-, Spilfire-, Tempest-, Thunderbolt-, Douglas-, Liberator-, Constellation-gépek zúgnak el azokkal a legújabb rendszerű rakétalökéses Meteorokkal, amelyek pillanatnyilag a világ leggyorsabb bombázói. Kilencszázötven kilométeres óránkénti sebességgel dübörögnek át a Themse fölött.

Földgömb az égen

A tömeg lassan oszladozik, a csodálatosan szép királyi hintó a festői öltözetű kísérőkkel együtt elindul a Buckingham-palota felé, hogy aztán este újra kivonuljon a Themse-partra. Elragadóan szép tűzijáték gyönyörködtette ezen az éjszakán London lakosságát és a világbirodalomnak a fővárosban összegyűlt vendégeit. Repülőgépekből ledobott rakéták és világító foszforeszkáló füstfelhők rajzolták az égre a győztes hadvezérnek, Churchillnek nevét. Apró ejtőernyőkre felszerelt világító rakétákból tündökölni kezd az égen az angol korona és a földgömb képe, amelyen az angol sávos lobogó színeiben kezdenek villódzni azok a területek, amelyek Angliával együtt végig harcolták a gigászi küzdelmet és megnyerték a háborút. Az ünneplő angolok csak azt sajnálják, hogy az oroszok, a lengyelek s a jugoszlávok katonai alakulatai nem vettek részt a győzelmi menetben, amelyről egyébként televíziós közvetítést adott a londoni állomás.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
VI. György Churchill
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Olympiai eredmények Olympiai eredmények
Megkezdődött a harc az olympiai babérokért. Amerika ragadta el az...
A „Magyar Uszó Egyesület” IV-ik nemzetközi uszóversenye A „Magyar Uszó Egyesület” IV-ik nemzetközi...
Előkelő és nagyszámu közönség előtt folyt le a M.U.E. jól sikerült...
Az uszószövetség megalakulása Az uszószövetség megalakulása
Lapunk hasábjain már évek óta hangoztattuk az önálló uszószövetségét....
Három millióba került eddig a Beszkártnak a ,,jobbra hajts”
A főváros közlekedési ügyosztályának kimutatása szerint a...
1914 mérlege 1914 mérlege
Amikor a háború elkezdődött, valamennyi résztvevő rövid küzdelemre...
Radvány megvédte az elsőségét Radvány megvédte az elsőségét
Radvány fölényes győzelme Péter fölött Korábbi számunkban kifejtett...
Hiram Maxim varázsgömbje Hiram Maxim varázsgömbje
Sokféle érdekes jelenség és természeti tünemény füződik ahhoz a...
A földrengésről A földrengésről
Erről a tárgyról tartott két előadást dr. Kövesligethy Radó a Kir....
Svájc – Magyarország 2:2 (1:1) Svájc – Magyarország 2:2 (1:1)
Egy hónappal az „Európai Kupa” döntője előtt, teljes...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98