Dtum
Login with Facebookk
1946 | Június

Elfogták Tóth Zsigmondot, a kunmadarasi pogrom értelmi szerzőjét!

Ma folytatta a statáriális bíróság a tanúkihallgatásokat
Holnap estére várható az ítélet

Szolnok, junius 4.

Rengeteg a nép Szolnok utcájának főterén. A kunmadarasiak a megyeházával szemben, a nagy téren már a kora reggeli órákban elhelyezkednek. Ott fogyasztják el reggelijüket s várják, amíg a nagy tölgyfaajtók megnyílnak, hogy bebocsátást nyerjenek a tárgyalóterembe.


Érdekes változás ment végbe. Egy nap alatt megállapítható, hogy eltűntek a tegnapi bizakodó arcok, ma már komorlanak a szemek.


A kunmadarasiak az elsőnapi tárgyaláson hallottakból rádöbbentek arra, hogy milyen szörnyű bűnt követtek el.


Bűnösek nemcsak azok, akik a vádlottak padjára kerültek, hanem ők maguk is, akik hittek a bujtogatóknak és most szégyenkezve meg nem történtté szeretnék tenni azokat az eseményeket, amelyek a súlyos megveretéseken kívül halálos áldozatokat is követeltek.


- Nem volt nekünk semmi bajunk a tojásos zsidóval, sem a többiekkel, - vigasztalják egymást – éppen olyan ember volt, mint mink. A Horváth az oka mindennek, ő szédített meg bennünket, meg ez a félbolond Kabai Eszter….


A kunmadarasiak szeméből őszinte megbánás jele olvasható ki. Szinte áhitatosan lesik a szót a statáriális bíróság elnökének szájából. Amikor Füzessy elnök emberi szóval világosítja fel a vádlottakat, a tanúkkal való szembesítés során, a madarasiak fennhangon helyeselnek.


Érezhető, hogy lelkükben nagy változást okozott az a felvilágosító munka, amely a statáriális tárgyaláson keresztül értelmükig hatolt.


Csak a vádlottak egykedvűek. Cinizmusról azonban nem lehet szó, inkább primitívségük az, amely megdöbbenti a szemlélőt.


A délutáni tárgyaláson, szünet után, a tanúk serege vonult fel, hogy vallomást tegyen a madarasi pogromisták ügyében. Jellemző, hogy már sokan voltak a madarasiak között olyanok, akik terhelő vallomást tettek falubelijeikre.


Nyíltan elítélték mindazt, ami Madarason történt s maguk siettek a rögtönítélő bíróság rendelkezésére, hogy vallomásukkal előbbrevigyék ennek a huszadik század hamis vérvádjának tisztázását.


Az egyik tanú – egy asszony – egyenesen leleplező vallomást tesz. Elmondotta, hogy ő még jóidőben figyelmeztette földijeit, hogy ne okoskodjanak. Képtelen dolgokat állítanak a zsidókról. Hogy szomorú vége lesz a dolognak. De nem hallgattak rá.
- Tegnap, az első tárgyalási napon, amikor bejöttem Madarasról – mondotta - , megfenyegettek, ha ellenük vallok, úgy bajom lesz. De én az igazságért vagyok itt.


Ma reggel egyébként számos külföldi újságíró érkezett Szolnokra, akik a korareggeli óráktól kezdve, késő estig, a tárgyalás berekesztéséig végighallgatják a tárgyalást és bő tudósítást küldenek a szomorú emlékezetességre szert tett Kiskunmadaras községben lejátszódott eseményekről.


A nyugati államok sajtótudósítói között angolok, amerikaiak, franciák vannak, néhány délkeleti állam vezető napilapja is kiküldte munkatársát. A szolnoki posta csak a legnagyobb nehézségek árán tud eleget tenni az újságírók kívánságának.
Tegnap este egyébként a sötétségbe nyúló órákig folytak a tanúkihallgatások és szembesítések. Ma reggel újabb tanúk kihallgatására kerül sor.


Reggel, negyedtíz órakor, a statáriális bíróság bevonulása után jelentették, hogy Rajkán, a szlovák határ mentén elfogták Tóth Zsigmondot, a kunmadarasi pogrom értelmi szerzőjét és legfőbb uszítóját.


A hír nagy megelégedést váltott ki. Percek alatt elterjedt az egész városban. Tóthért külön rendőrjárőr ment ki Rajkára, még ma délelőtt Szolnokra szállítják és megkezdik kihallgatását.


A rögtönítélő bíróság a tanúkihallgatások során ma elsőnek Nagy Istvánt kérdezte ki. A volt leventeoktató, akinek igen nagy része volt abban, hogy a kunmadarasi gyalázatosságok megtörténhettek, cinikus módon viselkedett. Az elnök többször rendreintette. Nagy István vallomásában elmondotta, hogy a falu népe az ő népbírósági tárgyalását Kunmadarason akarta megtartani és általános volt a felfogás, hogy ne Karcagon, hanem helyben tárgyalják. Szerinte ez indította el az elégedetlenséget, mert idegenben kellett felelni a népügyészség vádjával szemben.
Nagy egyébként elmondotta, hogy Tóth Zsigmond terjesztette a zsidók elleni rágalmakat, ő izgatta fel a kedélyeket.
Azzal védekezett, hogy neki semmi szerepe sem volt a bűncselekmények elindításában.
A tárgyalás tart.
(-y)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
1500 nagy teherautót vámmentesen engednek be 1500 nagy teherautót vámmentesen engednek be
Fontos miniszterelnöki rendelet jelent meg a hivatalos lapban a...
Vidéki pénzintézetek üzletei Vidéki pénzintézetek üzletei
A vidéki pénzintézetek tulságosan sokoldalu tevékenységet fejtenek ki...
BEAC – MAC összevont junior versenye BEAC – MAC összevont junior versenye
Kitűnő junioreredmények. Szép napsütéses, bár szeles időben, 4000...
A beton és a motor a mai háboruban A beton és a motor a mai háboruban
Az 1918-as világháború végén Foch francia tábornok a nyugati...
Nobel-díjasok antológiája Nobel-díjasok antológiája
Kitünő ötlet: hadd lássuk, hogy fest Ťa világ legnagyobb íróinakť, az...
A tüneményes műkorcsolyázás bajnokai A tüneményes műkorcsolyázás bajnokai
Erősen tűző nap aranyozta be Európa legszebb fekvésű és legpompásabb...
Automobil ujdonságok Automobil ujdonságok
Szénsav-automobil A berlini iparkiállításon nagy feltünést kelt egy...
Élő irodalom Élő irodalom
Írni írásokról: van-e ennél nehezebb, háládatlan feladat? Ehhez talán...
Mint ,,házasulandó ifju” jelentkezett egy százhuszkilós tolvaj és mindent ellopott, ami lányosházaknál a kezeügyébe került Mint ,,házasulandó ifju” jelentkezett egy százhuszkilós tolvaj...
Mayer Sándor 37 éves műszerész apróhirdetések és házasságközvetítő...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98