Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1946 | Május

Ki felelős a kunmadarasi pogromért?

Feltűnő ellentét Tömpe rendőrezredes nyilatkozata és a hivatalos rendőri sajtóközlemény között – Szombaton 10 órakor a gyász jeléül egyperces munkaszünet a fővárosban

Az ország közvéleménye a legnagyobb megdöbbenéssel fogadta azokat a híreket, melyek az elmúlt napok során beszámoltak az eléggé el nem ítélhető kunmadarasi eseményekről.

A felszabadulás óta nem ez volt az első eset, amikor kisnyilasok hada megtámadta és megverte a zsidókat. Egy bizonyos: a kisnyilasok széles tömegének megnyerése érdekében a Független Kisgazda Párt soha egyetlen lépést nem tett, érdekükben egyetlen beszédet el nem mondott. A koalíció miatt még azt sem firtattuk az elmúlt hónapokban, hogy vajon melyik pártban is húzódtak be tömegesen a kisnyilasok s ma milyen színű tagsági igazolvánnyal rendelkeznek?

Azt viszont soha nem állítottuk, hogy talán éppen a mi pártunkban nem lennének, mert oda is beszivárogtak, de felelősségünk teljes tudatában tagadjuk, hogy az eddig megvert zsidókat kisgazdapárti igazolvánnyal ellátott párttagjaink bántották volna. A magunk állítása mellett szólhatnak mindazok, akiket eddig a „kisnyilasok” tettleg is bántalmaztak. A Független Kisgazda Pártnak emiatt nem kell szégyenkeznie. De igazságunkat még az is alátámasztja, hogyha másként lenne, bizonyára akadt volna napilap, amelyik ezt megírná.

Éppen ezért nem mehetünk el szó nélkül a vidéki főkapitányság politikai osztályának 20. számú sajtótájékoztatója mellett, amely ravasz csomagolásban igyekszik azt a látszatot kelteni, mintha a kunmadarasi eseményekért a Független Ifjúság és a Kisgazda Párt volna kizárólagosan felelős.

Pártunk részéről csak ma utaztak le képviselők, akik hivatottak lesznek a pártközpont részéről a vizsgálatot lefolytatni s arról a pártvezetőségnek jelentést tenni. De addig is meg kell állapítanunk, hogy a rendőrségi sajtótájékoztatón Tömpe rendőrezredes maga jelentette ki, „a verekedésben minden pártbeli részt vett s ezért nemcsak a kisgazdák felelősek”. Ha ezt mondja a politikai osztály vezetője, akkor miért kellett ugyanannak a politikai osztálynak sajtótájékoztatójában a felelősséget kizárólagosan a Kisgazda Párt felé terelni? Lám, a Szabad Nép már a sajtótájékoztatón is túlment, elfelejtkezve a sajtó-, illetve az újságíróetikáról, amely elvárja és megköveteli: igazat írj! Csak ennek hiányában érthető a sajtótájékoztatót is túlhaladó rosszindulatú ferdítés.

Tömpe ezredes a szóbeli beszámoló kapcsán még azt is közölte, hogy a letartóztatottak száma már elérte a százat. Vajon lehetséges lenne, hogy a bűnösök nagyobb százaléka is kisgazdapárti volna? Vajon lehetséges, amikor Tömpe ezredes ezt is kijelentette, hogy a dolgozó parasztok nagyobb része az események ideje alatt nem tartózkodott a faluban, hanem kint a határban dolgozott. Egyszóval ne hamarkodjuk el sem szóban, sem írásban mondanivalónkat és inkább várjuk meg a vizsgálat teljes, tárgyilagos eredményét. Várjuk meg többek között azt is: végeredményben kik voltak azok, akik a zsidólakásokat kifosztották? A magunk részéről nem zárkóztunk el, ha akár név és pártállás szerint is közölni fogják a hiteles névsort. De addig, míg nincs minden tisztázva, minden rosszindulatú, tendenciózus hírt, a párttal szemben elkövetett hitelrontási kísérletet a leghatározottabban visszautasítunk.
Ennyit egyelőre az igazság kedvéért.

A Zsidók Társadalmi Szövetségének deklarációja

Ami Kunmadarason történt, nemcsak a magyar zsidóság fájdalma. Orvtámadás a humanizmus és a magyar demokrácia ellen. A kunmadarasi halottak nem csupán a zsidóság újabb vértanúi, hanem veszteségei annak az emberiségnek, amelynek minden dolgozó, becsületes tagja egyforma érték. Meggyőződésünk, hogy a magyar nép együttérez velünk abban a gyászban, amely mártír-hittestvéreink sírja felett szívünket betölti. A magyar zsidóság még ebben az órában is hisz és bízik abban, hogy Kunmadaras a nagy tragédia utolsó jelenete volt.
Május 25-én, szombaton délelőtt 10 órakor a Dohány-utcai templomban tartandó istentiszteleten egyházi elnökük, dr. Hevesi Ferenc főrabbi emlékezik meg minden igaz ember fájdalmáról. Ezúton hívjuk fel hittestvéreinket, hogy ezen az istentiszteleten jelenjenek meg. Kérjük a munkaadókat, adjanak alkalmat zsidóvallású alkalmazottaiknak az eljövetelre. Az ország valamennyi zsidó templomában ugyanakkor elhangzó ima nemcsak a zsidó lelkek fohásza lesz, hanem mindazoké, akik gyászunkban osztoznak.

Magyar Zsidók Országos Társadalmi Szövetsége.

A Magyar Zsidók Országos Társadalmi Szövetségének vezetősége a szombati gyászünnepséggel kapcsolatosan a következőket mondotta:
- Egy percig sem akarjuk, hogy az újjáépítés nehéz munkájában megálljon a kereskedelmi élet és a termelés. Csupán arra kérjük a zsidó és más vallású munkaadókat, hogy engedjék el zsidó alkalmazottaikat a Dohány-utcai templomban rendezendő gyászünnepségre, amely 10 órakor kezdődik. Arra kérjük másvallású kereskedőit és munkásait, hogy ugyanakkor az emberi együttérzés jeléül egy percig szüneteltessék a munkát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Pamela Wrinch az Angol Tudományos Társaság legfiatalabb tagja Pamela Wrinch az Angol Tudományos Társaság legfiatalabb tagja
Pamela Wrinch 11 éves gyermek, az Angol Tudományos Társaság...
Kisérletek az albánok lecsillapitására Kisérletek az albánok lecsillapitására
Az albánok mitroviczai veresége után Ó-Szerbiában némi nyugalom...
Egy erőd ostroma az orosz-japán háborúban Egy erőd ostroma az orosz-japán háborúban
A japánok, akik titokban két negyven láb hosszu alagutat furtak a...
A hadianyag szétosztásának programmja A hadianyag szétosztásának programmja
A kereskedelmi miniszter a Hadianyag Értékesitő rt. vezérigazgatójává...
Párbajozó vívómesterek Párbajozó vívómesterek
Párisban történt meg az a ritka eset, hogy Breitmeyer és Berger...
Öt nemzet atlétáinak küzdelméből Svédország került ki győztesen Öt nemzet atlétáinak küzdelméből Svédország került ki...
Az öt nemzet atlétikai viadala vasárnap gyönyörű napsütésben, szinte...
Ez történt a stafétabajnokságokon Ez történt a stafétabajnokságokon
Az idei csodálatosan szép őszi időjárás a MASz kétnapos...
Olaszország hadatüzent Németországnak Olaszország hadatüzent Németországnak
Az olasz királyi kormány a svájci kormány közvetítésével közölte a...
Az elmult hét hőse kétségtelenül Bánffy Dániel báró, Az elmult hét hőse kétségtelenül Bánffy Dániel báró,
Az elmult hét hőse kétségtelenül Bánffy Dániel báró, a Teleki-...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98