Dtum
Login with Facebookk
1946 | Június

Megkezdődött ma reggel a kunmadarasi pogromisták ügye

Nyolc vádlott a statáriális bíróság előtt

Szolnok, június 3.

Ma reggel a szolnoki vármegyeháza előtti térségen, jóval a kitűzött időpont előtt nagy tömegek hullámzottak, hogy bebocsátást nyerjenek az épületbe, ahol a statáriális bíróság kezdi meg a kunmadarasi pogromisták ügyének tárgyalását.

A jelzett időpontban vonult be a statáriális bíróság. A bírói emelvénytől jobbra az államügyész foglalt helyet, vele szemközt a védők számára tartottak fenn helyet.

A vádlottak személyi adatainak felvétele után kiderült, hogy valamennyi Kiskunmadarason született, illetve a környékről való. A számbavétel után az elnök átadta a szót az államügyésznek, aki közölte a rögtönítélő bírósággal, hogy milyen indokok késztették a vádhatóságot a rögtönbíráskodási eljárásra. Hivatkozott a tételes törvényekre, majd előadta, hogy közel félszáz gyanúsítottal szemben nem kívánta igénybe venni a gyorsított eljárást, csupán azoknak felelősségre vonását követelte, akiknek bűncselekményei a fennálló rendelkezések folytán statáriális eljárás alá esnek. Ezek: Kálmán Balázs, Vass József, Vincze Sándor, Kóta Imre, Nagy Bálint, Szarka Imre, Ujj Ferenc és Kabai Tóth Eszter. Az államügyész ezután részletesen foglalkozott a vádlottak szerepével. Bejelentette, hogy a vádlottakat orvosi vizsgálatnak vetette alá, a jelen rögtönítélő tárgyalás tartamára törvényszéki orvosszakértőket hívott meg, akik mindvégig jelen lesznek a tárgyaláson.

A vádirat szerint Kálmán Balázs részt vett Kuti Ferenc meggyilkolásában. Egy vasdarabbal ütötte agyon, ugyanakkor vádlott-társai a vasúti töltés mellett Rosenfeld Józsefet gyilkolták meg. Kabai Tóth Eszter ellen felbujtás vádját emelte az ügyész, aki a pogrom véres napján rémhíreivel a zsidók ellen izgatta a lakosságot.

A vádhatóság képviseletének felszólalása után az orvosszakértők járultak a bírói emelvény elé. Megállapították, hogy Kabai Tóth Eszter gyenge idegzetű, hisztériára hajlamos nő, a többiek azonban szellemileg és testileg egészségesek, azonban Kabai Tóth Eszter sem szenvedett és nem szenved olyan fokú elmebetegségben, amely kizárná a büntethetőségét.

A délelőtt folyamán megjelent Szolnokon Bogár János ítéletvégrehajtó két segédjével. A törvény ugyanis kötelezően előírja a statáriális tárgyalásokon az ítéletvégrehajtó jelenlétét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98