Dtum
Login with Facebookk
1946 | Június

Hogyan dolgozik a Jóvátételi Hivatal?

Épülőfélben lévő hatalmas hétemeletes modern ház a Rumbach Sebestyén-utcában.
Még javában dolgoznak a mesteremberek, de az épületben már erősen folyik a munka. Itt van Magyarország egyik legfontosabb hivatala: a Jóvátételi Hivatal. Jelentőségét mutatja az is, hogy az áprilisi állami kiadások 47 százalékát vette igénybe ez a hivatal a jóvátétel céljaira. Az augusztus 1-ével életbelépő stabil költségvetésben a jóvátételt szolgáló kiadások mintegy 25-30 százalékkal szerepelnek majd.

A nemrég szervezett hivatal irányítása és ellenőrzése mellett tesz eleget a magyar állam a jóvátétel által reárótt kötelességeinek.

Főosztályai: az iparügyi, mezőgazdasági, pénzügyi, külkereskedelmi és elnöki főosztályok, valamint a Szövetséges Ellenőrző Bizottság gazdasági hivatala. Ezt a hatalmas munkát Erőss János dr. miniszterelnökségi államtitkár vezetése alatt mindössze 234 főnyi személyzet végzi.

Az iparügyi főosztályra hárul a jóvátétellel kapcsolatban a munka oroszlánrésze,
mert a 300 millió dolláros jóvátételből az iparnak mintegy 84 százalékot kell teljesítenie, míg a mezőgazdaságra csak 14 százalék esik.

Ezért kellett szinte hihetetlen tempóban helyreállítani iparunkat.

Ennek következtében, amíg más országokban az ipari termelés alig indult meg, addig nálunk az 1938-as kapacitás határán jár. De hogy iparunk teljes üzemmel megindulhasson, szükséges volt új nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokat keresni. Ezen az úton értük el az orosz-magyar államközi egyezményt, amely jelentős előszállítmányokat adott vasércben, kokszban, ferromangánban és ötvöző anyagokban. Rövidesen követték ezt a csehszlovák, lengyel, román és svájci kereskedelmi egyezmények. Most svéd, dán, olasz és francia kompenzációs egyezmények állanak tárgyalás alatt és ezek után kerül sor a jugoszláv, bolgár, török, norvég, osztrák, angol, amerikai és belga egyezmények aláírására.

A jóvátétel számára dolgozó ipar újjáépítése olyan mértékben fokozódik,
hogy szükségessé vált az alumíniumgyártás emelése. Ezenkívül az alumíniumhengerművet építünk, új vasműveket létesítünk, új hajógyárat és vasuti anyaggyárat is fel kell állítanunk.

A jóvátétel terhe az első években elsősorban a magyar mezőgazdaságra nehezedik.

A mezőgazdaság által beszolgáltatott cikkek fejében búzakötvényt fognak adni. A 3 éves lejáratú évi 4 százalékkal kamatozó búzakötvény értéke az 1938-as árak alapján van megállapítva, de az állaton keresztül a gazdák 50 százalékkal kapnak többet. Búzakötvényt természetesen csak nagyobb tételek után ad a kincstár, míg a kisebb tételeket ezentúl is készpénzben fizeti meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98