Dtum
Login with Facebookk
1946 | Október

Szombathelyi újabb vallomása az újvidéki pörben

A vajdasági legfőbb bíróság tegnap folytatta Szombathelyi Ferenc kihallgatását. A volt vezérkari főnök beismerte, hogy igen jól ismerte a délvidéki razziák célját, nem voltak ismeretlenek előtte azok a módszerek, amelyekkel azokat végrehajtották, de magát úgy igyekezett feltüntetni, mint akit hamis jelentésekkel megtévesztettek. Vallomása szerint Feketehalmy-Czeydner megátalkodott náci volt, aki a razziával akarta kiirtani az újvidéki zsidóságot.

A közvádló kérdésére, hogy miért engedélyezte a razziákat, Szombathelyi azt válaszolta, hogy Czeydner olyan jelentéseket adott, hogy Bácskában harcok folynak és ezért nem volt ellenvetése a „tisztogatási akció” ellen.

Nagy visszatetszést keltett az a válasza, hogy a „harcok” során két katona elesett. Véleménye szerint ez elegendő volt a razzia engedélyezésére. Beismerte Szombathelyi, hogy a munkás-büntetőszázadok tagjaival kegyetlenül bántak, de az illetőket megbüntették. A továbbiakban elmondotta, hogy Horthyval együtt látogatást tett Hitlernél. A náci diktátor műve volt az – mondotta Szombathelyi - , hogy a német hadsereg teljesen megszállta Magyarországot. Nem tagadta Szombathelyi, hogy Horthy beleegyezésével ő adott parancsot a magyar hadseregnek, hogy ne szálljon szembe a németekkel.

Ezután szenzációs bejelentést tett Szombathelyi, amelyet a közvádló kérésére nyomban jegyzőkönyvbe foglaltak. Szombathelyi ugyanis kijelentette: „A magyar kémszolgálat együttműködött a Gestapóval.” A tegnapi tárgyalás még egy kiemelkedő eseménye az, hogy Szombathelyi beismerte, hogy a magyar vezérkar főnökének beleegyezése nélkül nem lehetett volna a magyar csapatokat igénybe venni és hogy Horthy engedélyezte a munkás-büntetőszázadok felállítását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98