Dtum
Login with Facebookk
1946 | Október

Sztálin nyilatkozata

London, október 29.

Az angol rádió jelentése szerint Sztálin generalisszimusz hozzáintézett kérdésekre felelve, körvonalazta a Szovjetúnió politikáját és elgondolásait. A kérdéseket az United Press amerikai hírügynökség igazgatója intézte Sztálinhoz, amikor moszkvai körútja során Moszkvában tartózkodott.


Sztálin generalisszimus azzal a kijelentéssel kezdte nyilatkozatát, hogy nem osztja azt a véleményt, amely szerint megnövekedett a feszültség a Szovjetúnió és az Egyesült Államok között. Arra a kérdésre, mit tekint a békét legjobban veszélyeztető tényezőnek, így felelt:
- Elsősorban az új háború élesztőit, Churchillt és azokat, akik hozzá hasonlóan gondolkodnak Nagybritanniában és az Egyesül Államokban. Ehhez még hozzáfűzte: szükséges, hogy leleplezzék és megfékezzék az új háború úszítást.

Ezután Németországra vonatkozó kérdéseket intéztek hozzá. Az első kérdés a négy gazdasági övezet egyesítésére vonatkozott. Sztálin ezeket mondotta:
- Szükséges helyreállítani Németország nemcsak gazdasági, hanem politikai egységét is. Meggyőződésem szerint lehetséges lenne, valami szövetséges ellenőrzés alatt álló, de német kézben levő központi igazgatási szervezetet felállítani Németországban.


A közelmúltban lezajlott választásokra vonatkozóan azt kérdezték, bízik-e abban, hogy Németország a demokrácia útján halad előre. A válasz így hangzott:
- Egyelőre nem vagyok róla meggyőződve, hogy ilyen haladás mutatkozik.


Németország iparára vonatkozóan az volt a véleménye Sztálin generalisszimusznak, hogy a jelenleg engedélyezett ipari színvonalat fel kell emelni, hogy lehetővé tegyék a fizetési mérleg egyensúlyát, a német ipar és kereskedelem újjáépítését és az ország gazdasági önellátását. Németország határairól kijelentette, hogy a Szovjetúnió véglegesnek tekinti Lengyelország nyugati határát.


Sztálin generalisszimusz a többi kérdésekre válaszolva – röviden összefoglalva – még a következőket mondotta: Görögország: a Szovjetúnió véleménye szerint fölösleges az angol csapatok jelenléte Görögországban.


A külföldön tartózkodó szovjet csapatokról: Németországban, Ausztriában, Magyarországon, Bulgáriában, Romániában és Lengyelországban a Szovjetúnió jelenleg hatvan fegyveres és páncélos hadosztályt tart fenn. A legtöbbnek létszáma nem teljes. Jugoszláviában nincsenek szovjet csapatok, két hónap múlva, amikor végrehajtják a folyamatban levő leszerelési tervet, mindössze 40 hadosztály marad nyugaton.


A következő kérdés ez volt: mi a Szovjetúnió kormányának álláspontja az amerikai hadihajók földközi-tengeri jelenlétéről?
- Közömbösek vagyunk – válaszolta Sztálin.


Az atombombával kapcsolatban Sztálin generalisszimusz kijelentette, hogy a Szovjetúnió mindezideig nem fejlesztette ki saját atombombáját vagy más hasonló hadieszközét.


- Hogyan lehetne legjobban felügyelni az atomerőre? Meg lehetne-e ezt nemzetközileg szervezni és ha igen, milyen mértékben kellene a nagyhatalmaknak szuverénitásuk egyrészét feláldozniok? – hangzott a következő kérdés. Sztálin gyorsan így válaszolt:
- Erős nemzetközi ellenőrzésre van szükség.


Az amerikai kölcsönre vonatkozóan ennyit mondott:
- Ez érdekli a Szovjetúniót?


Jugoszlávia: Azzal kapcsolatban, hogy a jugoszlávok nem írják alá a békeszerződést. Sztálin ezt mondotta: Jugoszláviának oka van rá, hogy elégedetlen legyen.


A vétójoggal kapcsolatban feltett kérdésre kijelentette, hogy véleménye szerint nem vitték túlzásba a vétójog használatát, sem a négy külügyminiszter, sem a biztonsági tanácsban.


Az angol rádió jelentése szerint a kedd reggeli angol sajtó óriás betűs címek alatt közli Sztálin generalisszimusz nyilatkozatát. Különösen szembetűnő helyen hozzák a nyilatkozatnak azt a részét, amely szerint Sztálin Churchillt jelölte meg első helyen az új háború szítói között, és hogy a Szovjetúniónak csak 60 hadosztálya van a megszállt területeken.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A világ legjobb műugrói nyomában A világ legjobb műugrói nyomában
Vajda László műugróbajnokunk tudvalevően Lausanneban végzi egyetemi...
XIII. Leo élete és megválasztása XIII. Leo élete és megválasztása
Gróf Pecci Joachim az elhunyt pápa családi neve s régi előkelő olasz...
Rövidek Rövidek
A finn közvélemény nagy örömmel és megnyugvással fogadta Mannerheim...
Vikár Béla Kalevala fordítása Vikár Béla Kalevala fordítása
Húsz évi kitartó és szeretetteljes munka után Vikár Béla végre...
Byron új életrajza Byron új életrajza
Az Akadémia könyv kiadó vállalatának legújabb kiadványai között az...
Kereskedelmünk Jugoszláviával Kereskedelmünk Jugoszláviával
Élelmiszer behozatalunk Jugoszláviából most már remélhetőleg...
Újabb magyar szobrok Újabb magyar szobrok
MONUMENTÁLIS szoborművek alkotására alkalmatlannak itélt korunkban...
Árdrágítók és zsebtolvajok Árdrágítók és zsebtolvajok
A zsebtolvajokról szól e heti énekünk. A tárca, óra- és lánccsenés...
A szervezetek zinktartalma
Hiltner R. S. és Wichmann H. J. 1 adatai szerint a növényekben és a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98