Dtum
Login with Facebookk
1946 | Október

Szakadó esőben, nagyiramú mérkőzésen kiharcolt és megérdemelt diadal

Magyarország – Ausztria 2:0 (2:0)

Az első félidőben kiegyenlített küzdelem, a II. félidőben sokkal jobb volt a magyar csapat – Lakat a magyar együttes legjobb embere – Mike bevált a jobbszélen Horváth pompásan védett – Csak a két összekötőnk „gyengélkedett” és az első félidőben a hátvédhármas – Az osztrák csapat legjobbja: Joksch és Gernhardt

Üllői-út, 35.000 néző – Vezette: Popovics
Góllövő: Deák (13. p.), Deák (32. p.)

Így folyt le a nagy mérkőzés:
A mérkőzés kezdetén már alig szemerkélt az addig szakadó eső. Pontosan fél négykor állt fel a két csapat.
Magyarország: Horváth – Rudas, Bíró – Nagymarosi, Kovács, Lakat – Mike Szusza, Deák, Zsengellér, Puskás.
Ausztria: Spale – Pavuza, Bortoli – Gernhardt, Sabeditsch, Joksch – Strittsch, Decker, Epp, Hahnemann, Körner II.

Első félidő:
Remekelnek az újoncválogatottak, s Deák két góljával 2:0-ra vezetünk

A magyar csapat kezd és már az első támadás után Spale kezébe jut a labda. A választámadást Rudas pompás kapásrúgással veri vissza. Felzúg a magyar közönség biztatása: „Huj, huj, hajrá.” Ennek ellenére az osztrákok támadnak. A 3. percben Kovács hazaadással tisztáz Epp elől. Egy perc múlva Zsengellér pompásan ugratja ki Puskást, a szélső szépen ível középre, de Spale jó érzékkel csípi el a labdát Szusza elől. Gólszaga volt!

Az 5. percben Lakat pompás keresztlabdával szökteti Mikét. A csúszós gyepen is elcsípi a szélső a reménytelennek látszó labdát, középre ad, az osztrák védők nehezen mentenek.
Állandóan támad a magyar csapat, Zsengellér szöktetésével Puskás tesz néhány lépést. 14 méteres lapos lövését Spale szépen fogja.

A 7. percben Körner II. szögletet harcol ki, ő is íveli be. Hahnemann gyönge fejesét Horváth vetődve fogja. A 9. percben Joksch labdájával szökik Körner, Kovács csak kézzel tudja tartani. A szabadrúgást Hahnemann ügyetlenül gurítja középre és Horváth könnyen fogja. A 10. percben Epp és Hahnemann egymásnak adogatja a labdát. Körnert szökteti az összekötő, a szélső kiugrik, 8 méterről lő és a jobb sarokba tartó labdát Horváth vetődve fogja. (Szép támadás, jó kapusteljesítmény!)

A Mike – Deák pár pompás gólja

A 12. percben Zsengellér gyönyörű labdával szökteti Puskást. A szélső a védők közé húzódik, rossz szögből lő, Spale könnyen véd. A 13. percben ragyogó magyar támadás indul. Lakat Szuszához játszik, az szökteti Mikét, a szélső remekül elviharzik, maga mögött hagyja az osztrák védőket, pompásan ível középre és a befutó deák csukafejessel küldi a hálóba 6 méterről védhetetlenül a labdát 1:0 Magyarország javára.
(A gól ritkán látott szép támadás gyümölcse!)


Veszélyesek az osztrákok

A gól után az osztrák csapat kap lábra. Jobboldali támadás után az egyedül hagyott Strittsch 8 méterről a bal felső sarok fölé lő. Majdnem gól lett belőle. Most veszélyesek az osztrák támadások. Körner nagyszerűen szökteti Eppet, a középcsatár faképnél hagyja a magyar védőket, 14 méterről laposan lő, már gólnak látszik a labda, de a kapufa éléről a mezőnybe pattan, és ekkor kaparintja meg Horváth.

A csúszós, rossz talaj ellenére is remekiramú nagyszerű a játék. A 19. percben Körner fut el. Félmagas beadását Horváth csukaugrással szerzi meg. Lelkes taps érte a jutalom. A 19. percben Zsengellér labdájával veszélyes magyar támadás indul. A balösszekötő labdájával ismét Mike vágtat el a jobbszélen. Pompás beadása a kapu szájába csúszik, de nincs a közelben csatár. Oda a jó helyzet.

A 22. percben osztrák támadás jut el a magyar kapuig. Feltűnik, hogy milyen rosszul fogják a magyar védők az osztrák csatárokat. Decker zavartalanul lőhet 10 méterről. A labda élesen, laposan a jobb kapufa mellett csúszik ki. Könnyen gól lehetett volna!

Most egy kicsit, mintha esne az iram. Ennek valószínűleg a nehéz talaj az oka. A 25. percben a közönség körében egyre fel-felhangzik:
- Szélre adjátok a labdát, szélre!
Mi tagadás, a közönségnek igaza van. A magyar csapat feltűnően elhanyagolja a szélsőket.
A 27. percben Kovács röviden ment hátrafelé, Rudas lyukat rúg. Hahnemann kiugrik és 14 méterről élesen, laposan lő és a labda a bal kapufa mellett hagyja el a pályát. (Ebből is gól lehetett volna)

Az osztrák csapat támad. Hahnemann – Decker adogatás után az osztrák jobbösszekötő Körner elé játszik, a balszélső lő is, de a 15 méteres lövés Horváth zsákmánya lesz.
A 29. percben Puskás kap labdát, kicselezi Pavuzát, jól ível középre, a labda a tömörülő osztrák védelemben akad el. Közben Bortoli kezét is érinti, de a játékvezető nem látott szándékosságot. (Szerintünk sem volt szándékos az érintés.)

Egy ragyogó támadás és már 2:0

A 32. percben Nagymarosi pompás csel után az egyedül hagyott Mike elé játszik.
Mike egészen a szögletzászlóig fut, szépe játszik középre, Deák az elbámészkodó védők között kiugrik és egy méterről a hálóba pofozza a labdát 2:0 Magyarország javára.
(A gól Nagymarosi és Mike és mellékesen Deák érdeme.)

Mike pompás támadásai

A 37. percben a közönség Szusza ellen tüntet, mert az összekötő sokáig tartja magánál a labdát és végül is ellenfélnek adja. Lakat majdnem öngólt vét. Rosszul sikerült hazaadása a jobb kapufa mellett csúszik szögletre. A 39. percben Mike kap labdát és máris veszélyben az osztrák kapu. Mike szépen ível középre, de most a jó labda Deákot lesen találja.


A 40. percben Bíró rosszul lép közbe, Strittsch elfut, beadását Epp gyengén gurítja középre. Horváthnak nem gond hárítania. A 43. percben Kovács jó labdát ad Mikének, a ragyogó erőben levő szélső feltartóztathatatlanul robog az osztrák kapu felé. Sem Gernhardt, sem Pavuza nem tudja szerelni és Mike az ötösről nagy bombát ereszt meg, de a labda az oldalhálón keresztül jut a kapuba. A közönség örömében már gólt kiáltott.

A 44. percben Hahnemann veszélyes beadását Horváth ügyesen üti kapu fölé. A szögletet Kovács fejeli ki. A magyar térfélen ér véget a félidő.


Második félidő:
Sokkal többet támadunk most, de – az eredmény marad

A második félidőben ismét szaporábban kezd esni az eső. Gyenge magyar támadással indul a játék. A 2. percben Körner fut el a balszélen, jól ível a hatosra, a felugró Hahnemann és Epp közül Rudas fejeli ki a labdát.

A 3. percben szép magyar támadás indul. Lakat Zsengellérnek ad, „Abel” ravaszul perdíti a labdát Puskás elé. Puskás beadása azonban egy kicsit hosszú és Pavuza még idejében közbe tud lépni. Baloldali támadás után Decker a 16-osról ballal lő, de 15 méterre a kapu mellé.

Most enyhe osztrák fölény alakul ki. A 8. percben Gernhardt ad nagyszerű labdát Körnernek, az osztrák szélső néhány lépés után korán ível középre és Kovács kifejeli a labdát.

A 9. percben veszélyes osztrák támadás. Joksch keresztlabdáját Decker a 16-oson belül Hahnemann elé perdíti, a balösszekötő becsapja. Rudast és a tisztán álló Körner elé játszik.
Az osztrák balszélső 14 méteres éles, lapos lövése alig kerüli el a magyar kapu balsarkát.
Lendületes magyar támadás a válasz. Nagymarosi labdájával Mike robog el, hatalmas lövése Bortoli lábát érintve megy a kapu fölé.

Puskás szögletrúgását Pavuza fejeli ki. A 10. percre annyira beborul, hogy egészen félhomály borítja a pályát. Az eső ismét sűrűn hull. Ez még csúszósabbá teszi a talajt. A 12. percben Zsengellér labdájával Deák tart a kapu felé, de Pavuza testtel szabályosan elválasztja a labdától a magyar középcsatárt.

A 14. percben ismét Zsengellér szökteti Deákot, Deák mintegy 14 méterről lő is, de a bal sarokba tartó labdát Spale ügyesen elcsípi. A 15. percben szép támadás indul ki Zsengellértől. Az összekötő Deákhoz játszik. Deák pompásan perdíti a labdát Puskás elé. A magyar partjelző lest int, de a játékvezető továbbengedi a játékot. A közönség viharosan tüntet a partjelző ellen. (Szerintünk nem volt les.)

Most nagyszerűen játszik a magyar csatársor. A 16-osra húzódott Puskás lövése alig zúg el a kapu fölött. A 17. percben Bortoli szabálytalanul szereli Szuszát, mégis ő marad a földön. Egy percig áll a játék. A szabadrúgást Szusza lövi, de Zsengellér is, Deák is vele fut. Egy perc múlva Mike kap jó labdát Szuszától, elfut és 14 méteres lapos lövése a bal kapuja mellet jut ki a mezőnyből.

Most mi támadunk többet

A 20. percben Pavuza szabálytalanul szereli Szuszát, a szabadrúgást Zsengellér Szuszához rúgja, Szusza Mike elé játszik. Mike néhány lépés után visszajátszik Szuszához, a magyar jobbösszekötő 15 méteres lövése Deákba akad. (Könnyen gól lehetett volna, mert a védőktől Spale aligha láthatta a labdát.

A 25. percben Zsengellér kotorja el a labdát Joksch elől. Deákhoz játszik. Deák kihúzódik a labdával jobbszélre. Mike középre fut, Deák azonban nem ad be, hanem lő és a 16 méteres lövés kapu mellé zúg.

Egy perc múlva Zsengellér szedi el a labdát Gernhardtól. Mikét szökteti. Mike nagy lendülettel hagyja maga mögött Bortolit, a lövése azonban rossz, mert erőtlenül messze a kapu mellé jut. (Feltűnik, hogy Zsengellér mennyire feljavult ebben a félidőben. Majdnem minden támadás tőle indul el. Ő a csatársor esze.)


Egy kis magyar szerencse

A 29. percben is Zsengellér ad jó labdát Mikének. Mike most már fáradtabban mozog és erőtlen beadását könnyen fejelik ki az osztrák védők. A 30. percben baj van a magyar kapu előtt. Az előretörő Epp becsapja a magyar védelmet a szabadon álló Körnerhez játszik. Az osztrák balszélső középre gurít, a magyar védők a sárban elvétik a labdát, szerencsére Decker is lyukat rúg és Rudas az utolsó pillanatban pöcköli ki a labdát.

Egyre nagyobb a magyar fölény

A 32. percben nagyszerű magyar támadás indul Zsengellér – Szuszka – Mike a labda útja. A szélső Szusza elé játszik, a magyar jobbösszekötő valamivel a 16-oson belülről hatalmas lövést ereszt meg. A labda a vetődő Spaleról kipattan és Bortoli csak nehezen tudja előrevágni a labdát.

A 43. percben viharos magyar támadás után Deák becsapja Sabeditschet, kapura tőr, 12 méteres lövését azonban Spale védi. Egy perc múlva Puskásnak van nagy helyzete a 11-es pont táján, de elügyetlenkedi a dolgot, mert élesen a kapu fölé vágja a labdát. Ez is nagy helyzet volt.

A választámadás Hahnemann lesén akad el. A 37. percben biztató magyar támadás után Szusza Bortolihoz passzol és mind Mike, mind a közönség joggal bosszankodik. A 39. percben Mike bődületes lövést ereszt meg 25 méterről, Spale csak szögletre tudja menteni a labdát. A szöglet rosszul sikerül. Sabeditsch kivágja a labdát. A hátralevő időben kemény, férfias játék folyik. Deáknak akad még egy helyzete, de gurulós lövése a sárban elakad.
Szögletarány 5:3 (5:0) az osztrákok javára.

<<
<
1
2
3
4
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A szentpétervári – Teleki-tér A szentpétervári – Teleki-tér
Egy főkapitányi rendelet a minap a budapesti hires Teleki-teret...
Az Aggteleki barlang, a stalagmitok Az Aggteleki barlang, a stalagmitok
A görög-római történelem és mitológia, az ó- és új testamentum nagy...
Szini Gyula - Ady Endre Szini Gyula - Ady Endre
Már csak a bánat és lemondás könnyfátyolán át tudok emlékezni a...
Az MTK megrendezi az első országos kötöttfogású birkózóbajnokságot Az MTK megrendezi az első országos kötöttfogású...
A századfordulón divatos sportág volt hazánkban a birkózás. Az MTK...
A kenyér, mint fegyver
A kormány újabb rendeletet bocsátott ki, a melyben a búza- és...
Vajda János szobra Vajda János szobra
Vajda János sírja ma, tizenegy évvel halála után is jeltelenül áll a...
Éberdők, fokosos feketeinges sasok és szociáldemokrata munkások véres csatát vivtak Éberdők, fokosos feketeinges sasok és szociáldemokrata munkások véres...
Vasárnap délután véres események színhelye volt a Váci-út 31. szám...
Közlekedési találmányok  2 Közlekedési találmányok 2
Nagyjelentőségű szállító berendezés az, amelyet egyik képünk bemutat....
A „Potemkin” eltűnt matrózai A „Potemkin” eltűnt matrózai
A „Potemkin” fellázadt pánczélos hajónak tizenöt matróza,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98