Dtum
Login with Facebookk
1937 | Szeptember

Rassay Károly szegedi beszéde

Szeged, szeptember 19.
Rassay Károly, Szeged ellenzéki képviselője, vasárnap beszámolóbeszédet mondott a szegedi tanyákon. Mindenekelőtt gazdasági és pénzügyi kérdésekről szólott s hangoztatta, hogy ma ugyanazt a hibát követik el, mint 1931-ben: ahelyett, hogy takarékoskodni igyekeznének, százmilliós bevételi többlet folyik be az állampénztárba. Figyelmeztetett arra, hogy ennek a farsangnak is el fog jönni a böjtje, mert a gazdasági javulás, amely világszerte mutatkozik, a fegyverkezéssel áll kapcsolatban.


— Csodálatos, - folytatta – hogy itt a javulást a kormány érdemének igyekezek betudni, pedig valójában a jobb termés folytan állt elő. Terményeink jó részét Németország vette át és fizetett érte magas árat, de - márkában. Ha csökkenni fog az államkincstár bevétele, akkor ez a kormány vagy a következő kormány súlyos helyzetbe jut, mert nem erősítették meg az adófizetőket, nem tették jóvá az igazságtalanságokat és nem bontották le a magasra pótlékolt adókat.


Ezután politikai kérdésekkel foglalkozott Rassay:
- Szemben állottam mindig a diktatúrára való törekvéssel, mert akik diktatúrát akarnak, azoknak ez a gondolat azt jelenti, hogy egy kótyagos más kótyagosokat vezessen ebben az országban.


Hála Istennek, ma már minden józan ember szemben áll ezekkel a törekvésekkel, mert ez a nép nem veszi be a diktatúrát és nem hajlandó tanulni sem Hitlertől, sem Göbbelstől, sem pedig a kalpagos Márton Bélától. Ez a nép Kossuth Lajos eszméin nőtt fel és nem kapható arra, hogy üres zsebbel s korgó gyomorral masíroztassák.


Ezekről a gyermekes próbálkozásokról vissza kell terelni a közélet figyelmét a fontos kérdések megoldására, amelyek közül a legfontosabb: a titkos választójog. Ennek megoldása nélkül egészséges politikai életet nem élhetünk.


Rassay ezután ismertette a titkos választójoggal szemben felállított követeléseit, amelyek a következők: minden hivatali hatalmaskodás kizárása, a megvesztegetés és a pénzzel való illegális befolyásolás intézményes megakadályozása, a hazugság- és rágalomhadjárat kiirtása azáltal, hogy aki ellenjelöltjéről hazugságokat terjeszt és rágalmazza őt, az veszítse el mandátumát.


- Darányi miniszterelnök úr – folytatta Rassay – sok igyekezettel és jószándékkal működik, de mégis az ő kormányzása alatt, az utolsó tíz hónapban a belső viszonyok jelentékenyen romlottak. Én azt látom, hogy egyre szaporodnak azok, akik a nyomort akarják forradalmasítani és nekem kötelességem, hogy erre figyelmeztessem a nemzetet.

 

Nem azt kívánom, hogy tűzzel-vassal irtsanak ki minden olyan irányzatot, amely nekem nem tetszik, hanem csak azt, hogy a kormány szorítsa ezeket a törvényes keretek közé és nyilvánítsa ki velük szemben őszintén a maga becsületes álláspontját.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98