Dtum
Login with Facebookk
1917 | Április

Zimmermann-távirat – az ostoba provokáció

Zimmermann német külügyminiszter 1917-ben hajmeresztő ötlettel állt elő. Német segítséget ígért Mexikónak, ha az megtámadja az Egyesült Államokat. A latin-amerikai ország visszaszerezhetné Új-Mexikót és más, hosszú idővel korábban amerikai kézre került egykori mexikói területeket.

 

Valójában Mexikónak semmi kedve sem volt háborúzni, a németek pedig nem tudtak volna érdemi segítséget nyújtani a távoli országnak. Így az egész elképzelés megszületése pillanatában hamvában holt.

A brit titkosszolgálat azonban megfejtette a távirat szövegét, melyet Zimmermann a mexikóvárosi német nagykövetségre küldött. Tájékoztatták az amerikaiakat, akik megvesztegetve egy alkalmazottat, hozzájutottak a távirathoz. Ezt egy ideig titokban tartották, aztán megfelelően időzítve – amikor az elnök már döntött a háborús részvételről – leközölték az amerikai sajtóban.

 

A Mexikóval szemben nem csekély ellenszenvet érző amerikai közvéleményt a sajtóközlemény is a németek ellen hangolta. Az ostoba távirat remek ürügyet biztosított a háborús részvételt régóta latolgató vezető köröknek.

immermann német külügyminiszter 1917-ben hajmeresztő ötlettel állt elő. Német segítséget ígért Mexikónak, ha az megtámadja az Egyesült Államokat. A latin-amerikai ország visszaszerezhetné Új-Mexikót és más, hosszú idővel korábban amerikai kézre került egykori mexikói területeket.

 

Valójában Mexikónak semmi kedve sem volt háborúzni, a németek pedig nem tudtak volna érdemi segítséget nyújtani a távoli országnak. Így az egész elképzelés megszületése pillanatában hamvában holt.

A brit titkosszolgálat azonban megfejtette a távirat szövegét, melyet Zimmermann a mexikóvárosi német nagykövetségre küldött. Tájékoztatták az amerikaiakat, akik megvesztegetve egy alkalmazottat, hozzájutottak a távirathoz.

 

Ezt egy ideig titokban tartották, aztán megfelelően időzítve – amikor az elnök már döntött a háborús részvételről – leközölték az amerikai sajtóban. A Mexikóval szemben nem csekély ellenszenvet érző amerikai közvéleményt a sajtóközlemény is a németek ellen hangolta. Az ostoba távirat remek ürügyet biztosított a háborús részvételt régóta latolgató vezető köröknek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98