Dtum
Login with Facebookk
1913 | Április

A csőposta

A postaszolgálat technikai eszközei között a csőposta berendezés nem a legujabb már. Hosszu évek kitartó munkája és kisérletei bizonyitották be, hogy a gyors továbbitása a levélküldeményeknek egy város területein belül, esetleg két város között másképen, mint légnyomás, vagy légszivásos csőrendszerrel, el sem képzelhető. Az emberek és intézmények konzervatizmusa magyarázza csak meg azt, hogy a csőposta rendszer nem terjedt még el abban a mértékben, amint azt ez megérdemelné.

Ez különösen Europára vonatkozik, mert Amerikában a csőposta rendszer nemcsak a közforgalomban, hanem a magánforgalomban, s különösen itt, nagy mértékben van használatban. Az amerikai csőposta rendszer elterjedését igaz, hogy alaposan indokolja a felhőkarcolók minden képzeletet fölülmúló nagysága, az egy épületben elhelyezett áruházak, bankok, intézetek, üzletek kiterjedése, ugy hogy egységes üzletvezetés, gyors ügyletlebonyolitás okából igazán csak a csőposta rendszer jöhet számitásba. Európában már közüzemben is van néhány ilyen berendezés. Bécsben, Berlinben, Dresdában, Milanóban, Zürichben, Párisban, Londonban stb. s a magánüzemű csőposták is szaporodnak, főleg a világforgalmu áruházakban.

A magánüzemű berendezést különösen indokolttá teszi az áruházak forgalmának gyors lebonyolitási szüksége. Olvasóink bizonyára ismerik az áruházak kiszolgálási módját. A vevő megvásárolja az árut, erről kap egy jegyzéket, ezzel a jegyzékkel el kell mennie egy pénztárhoz, ott lefizeti a vásárolt áruk értékét s a pénztáros nyugtázza a kifizetést. A nyugtával a vevő a kiadó asztalhoz megy, ott átadja a kifizetés igazolványát, s ennek ellenében kiszolgálják a megvásárolt árut. A rend nézőpontjából semmiféle kifogást nem lehet emelni e rendszer ellen, de a közönség szempontjából annál több ok szól amellett, hogy meg sem jó ez a berendezkedés, mert, hogy többet nem mondjunk, a közönség tul sok időt veszit el azáltal, hogy az áruház e módon ellenőrzi kiszolgáló alkalmazottait.

Ma már a világáruházak a csőposta rendszert veszik segitségül a közönség kényelmére. Minden kiszolgáló asztalon ott van a csőposta berendezés egy küldőcsöve. A vevő a kapott jegyzéken feltüntetett összeget ott nyomban lefizeti, esetleg nagyobb pénzt ád oda, mint amekkora a vásárolt áruk összege, ez esetben a kiszolgáló alkalmazott a letett pénz nagyságát is rávezeti a jegyzékre. Ezt a jegyzéket és a pénzt a csőposta beviszi a központi pénztárba, a vevő pedig átmegy a kiadó asztalhoz, ahol a pénztárból visszaérkező nyugtázott számlajegyzék alapján, a vevő kezében levő ellenjegyzék átadása ellenében, a visszajáró pénzt, a becsomagolt árut is átveheti.


Ha megmagyarázzuk most már a csőposta berendezés alapelvét, a legbonyolultabb csőposta hálózat berendezést is azonnal megérti az olvasó. Kétféle csőposta rendszer van. Légnyomással és légszivással működő. Mindegyik rendszer lehet kézi erővel vagy gépi erővel hajlott szerkezet segélyével működő berendezés, végül mindegyik berendezés lehet egycsövü vagy népiesebben egyvágányu, vagy kétvágányu, azaz kétcsövü. Az egyik csövön tudniillik jön, a másikon megy a levél vagy más küldemény. A készülék egy sima belsőrészü cső, amelybe egy pontosan beillő fémdobozt helyezünk. Ha a csőben lévő fémdoboz tetejére levegőnyomást alkalmazunk, az akadálynélkül tovasikló fémdoboz a levegő nyomása következtében elérkezik addig a pontig, ameddig a nyomás erőssége hajtja.

Az alsó képünkön látható az egyszerü csőposta rendszer érkező csöve. Látjuk a meghajlitott véget, a végén a cső nyilást, aemylből a megérkező doboz kiemelhető. A cső vége egy süveg, amely fölfogja a nagy sebességgel érkező dobozt. Fölül egy cső nyilás látható, amely a külső cső nyilását ábrázolja. Itt természetesen hiányzik annak a berendezésnek a föltüntetése, amelyet a felső képen láthatunk. A felső kép egy teljes csőposta berendezést mutat. A kép baloldalán alul láthatók a külső csövek, amelyeknek nyilása le van födve. A födél alatt, kívül van egy kis gomb, amely a légnyomást inditja meg abban a pillanatban, mikor a levélküldemény fémdoboza (a felső képen más formájuak a fémdobozok) bele helyeztetett a csőnyilásba.

A kép jobb oldalán fölül látható üveg szekrények, amelyekbe a csőposta érkező csöve torkollik be. Az üveg szekrények alatt pedig nyilások láthatók, amelyeken át a küldemény kivehető. A másik csőposta rendszer a légszivás alapján szállitja a fémdobozokat. Alapjában véve ez is légnyomás, mert a dobozra a mögötte működő léghuzam mintegy nyomás hat.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A csőposta-rendszer egyszerü berendezése két erőre Csőposta-rendszer sok csővezetékkel
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Auto-omnibusz szerencsétlenség Párisban Auto-omnibusz szerencsétlenség Párisban
Francziaországot egyre-másra sulyos katasztrófák látogatják meg....
Nagytakarítás Nagytakarítás
Ismét házasságtörési komédia, melyben adva van a férj, feleség és az...
Megkezdődött az ötvenezer koronás államjegyek kibocsátása Megkezdődött az ötvenezer koronás államjegyek kibocsátása
A hivatalos lap egyik multheti száma tudatja, hogy a magyar királyi...
Szomory Dezső - II. Lajos király Szomory Dezső - II. Lajos király
Negyedikül immár előzői nyomán, azoknál inkább is, csakugyan...
Le kell törni a pesti színházak és mozik helyár-bolsevizmusát Le kell törni a pesti színházak és mozik helyár-bolsevizmusát
Öt pengőért rabolnak és két pengőért öngyilkosok lesznek, akiket...
Kanada veretlenül győzött a téli olimpiász jéghokki-tornájában Kanada veretlenül győzött a téli olimpiász jéghokki-tornájában
A jégpalotában az olimpiai jéghokkitorna utolsó mérkőzését játszotta...
A mai iskola nem nevel az életre A mai iskola nem nevel az életre
Minden évben olvashatjuk a szomorú jelentéseket, hogy itt meg itt...
Egyedül a felhők felett  - Antoine de Saint-Exupéry könyve Egyedül a felhők felett - Antoine de Saint-Exupéry könyve
Az irodalmi körök figyelmébe André Gide tekintélye ajánlotta, aki...
A magya nép arcza és jelleme A magya nép arcza és jelleme
Ezt a czimet viseli Herman Ottónak e napokban megjelent műve, mely a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98