Dtum
Login with Facebookk
1900 | Április

Rutének segélyezése

A költségvetési vita közben, az ország északkeleti részében, különösen Bereg és Máramarosmegyék hegyvidékein lakó rutének fölsegitését czélzó kormányműködések is szóba kerültek a képviselőházban.

Ez a nép ugyanis annyira elszegényedett, hogy a kormány szükségesnek látta nagyobb szabásu müködést kezdeni megmentésére. Darányi földmivelési miniszter vette kezébe ezt az ügyet. Tizennégyezer katasztrális hold területet bérelt a Beregben nagybirtokos Schönborn gróftól s ezt jutányos áron, apró részletekben kiosztotta a lakosok között. Jó fajta marhákat osztottak ki köztük részletfizetésre, azonkivül fogyasztási és hitelszövetkezeteket alkottak, hogy a nép ily módon kiszabaduljon a nagy számu uzsorás körmei közül.


E hasznos és már is szép sikert mutató müködés intézője Egan Ede miniszteri biztos volt.

S a mit Egan Ede tett, az mind helyes is volt, de a mit a segélyező bizottság legutóbbi munkácsi gyűlésén mondott, azt, nevezetesen ama szavait, melyeken a többnyire Galicziából bevándorolt zsidó uzsorások üzelmeiről mondott, sokan félremagyarázták s e miatt a földmivelési minisztert a képviselőházban interpellálták.


Darányi földmivelési miniszter szombaton adott választ az ez ügyben hozzá intézett interpelláczióra s kellőleg kimagyarázván a dolgot, kijelentette:

A kormány a jogegyenlőség megsértését türni semmi esetre sem fogja, s kijelentette egyszersmind azt is, hogy a kormány intézkedéseket fog tenni a Galicziából való bevándorlás ellen is.

Ezzel ez az ügy a ház teljes megelégedésére el volt intézve. Az a veszély, hogy a hazai ruténség érdekében megindult müködés elakadjon, elmult. Vajha a kormány e tekintetben ne szoritkoznék a ruténekre, mert sajnos, sok magyar vidéke is van az országnak, melyre épúgy rá férne ügyének erőteljes felkarolása.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Egan Ede
Lóczy István

Egan Ede (1851-1901) a mezőgazdasággal foglalkozó, Bécsben és Halle-ban tanult szakember volt. Konkrét gazdálkodási tapasztalatai alapján az egyik kezdeményezőjévé vált a tejszövetkezeteknek, amelyek a magyar tejipar fejlődésében is fontos szerepet játszottak.
Eme tevékenysége révén kapcsolódott a rutén parasztság bizonyos fokú megsegítéséhez is: kidolgozta a havasi tejgazdaságok létrehozásának és működtetésének a terveit, amelyek a kisparaszti gazdaságokat tehették életképesekké.
Korszerű gazdasági elképzelései határozott és erélyes magyarosító politikával forrtak össze, és programjának ezek az elemei népszerűtlenné tették az egész elképzelést a rutén parasztok körében.
A zsidókkal kapcsolatban a nyílt gazdasági korlátozások híve volt, ez az antiszemitizmus politikailag is némileg kompromittálta személyiségét.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98