Dtum
Login with Facebookk
1900 | Augusztus

A Kárpátegyesület közgyűlése

A Magyarországi Kárpátegyesület augusztus 5-én tartotta XXVII-ik közgyűlését Tátrafüreden. A gyűlést a Párizsban időző Münnich Aurél helyett Fischer Miklós ügyvivő alelnök nyitotta meg. Frigyes főherczeg, az egyesület védője, táviratban köszönte meg az üdvözletet, és örömét fejezte ki a felett, hogy ismét a Tátra kies vidékén üdülhet családjával.

 

Az elnöki jelentés szerint az egyesület múlt évi bevételei 21.948 korona, kiadásai 16.435 korona, ebből kulturális czélokra 4696 koronát forditottak. A közgyűlés táviratilag üdvözölte védőjét, gr. Csáky Albint és elnökét, Münnich Aurélt, továbbá Széll Kálmán miniszterelnököt, mint belügyminisztert, a fürdők fejlesztése és Hegedüs Sándor kereskedelmi minisztert, az idegenforgalom emelése érdekében indított mozgalomért; Plósz Sándor igazságügyminisztert az új fürdőtörvényjavaslatért.

 

Elnökké három évre újból megválasztották: dr. Münnich Aurélt, ügyvivő alelnöknek: Fischer Miklóst, másodelnöknek: Róth Mártont, titkárnak: Nikházy Frigyest, pénztárnoknak: Marcsek Andort.  A központ székhelye ezentúl is Igló marad.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Fürdőtörvény
Lóczy István

A fürdőövezetek kialakulását több tényező is hátráltatta. Speciálisan a Tátrában a rövid szezon kérdése is gondot okozott, de ezt a szolgáltatások megfelelő kialakításával valamelyest ellensúlyozni lehetett.
A fürdő terület kialakításához azonban a Tátrában is, máshol is szükség volt egy olyan rendeletre, amely szabályozta, korlátozta volna a szabad ingatlanforgalmat a régió sajátos érdekeire tekintettel (gondoljunk arra, milyen károkat okoznak például az egész Balaton-part fejlődése szempontjából a ma a déli parton szinte végig jellemző vízparti telkek, amelyek a tó jelentős részét egyszerűen elzárják a látogatóktól), valamint amely lehetővé tett volna bizonyos kisajátításokat is.


Minden igyekezet ellenére ez a törvény nem született meg. A Kárpát Egyesület, és egyre szaporodó társai a természetjárás, az idegenforgalom területén, nem hívhatták segítségül a törvény erejét. Mindazonáltal a hasonló egyesületek rengeteget tettek azért, hogy az általuk felkarolt tájak látogathatókká, vendégszeretőkké váljanak. Törvények híján tekintélyes embereket próbáltak tevékenységükbe bevonni, mint a Tátra esetében látjuk, időnként komoly sikerrel.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Üdülőhely a Tátrában A Magas-Tátra A tátrai vasút részlete A Magas-Tátra
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98