Dtum
Login with Facebookk
1900 | Augusztus

Meggyilkolták Umberto olasz királyt!

Umberto olasz királyt julius 29-ikén este meggyílkolták Monzában, Felső Olaszországban, a hol az olasz királyi család nyaralni szokott.

A mivelt népek világszerte a legnagyobb megdöbbenésel fogadták az elvetemült gyilkosság hirét s osztoznak az olasz nemzet gyászában. Egy jó, nemes uralkodótól fosztotta meg népét az orgyilkos, a ki anarkhistának vallja magát. Umberto király a legalkotmányosabb, kötelességét mélyen átérző uralkodók közé tartozott. A szegényekért sok jót tett. Országa kedvezőtlen anyagi helyzetében udvartartási költségeinek egyik részét is átengedte a közjó számára. Családi életében példás, egyszerü volt, valódi polgár király. Felesége ép ugy királyné, mint háziasszony. Margit királynénak egész Olaszországban * Reina Bellissima* a neve, szépséges királyné.


Mi adta a gyilkos kezébe a fegyvert?

Ennek a gyilkoságnak sincs egyéb magyarázata, mint áldott Erzsébet királynénk vértanuságának. Az anarkhista rombolás uj gaztette. Ésszerü magyarázat határai közé nem vonható. Olaszország anarkhistái sötéten és véresen megjelölték már eszeveszettt utjokat, mely messze ragadja őket hazájoktól s mint nemzetközi merénylők támadnak az országokat kormányzó hatalmak képviselőire. A mikor III. Napoleon ellen az olasz Orsini követett el bomba-merényletet, annak politikai jelentősége nagy volt. De idők multával az olasz anakhia a nemzetközi gyilkos merényletek egész sorával irta be magát a történet legsötétebb lapjaira.


Umberto királyt 1878 november 17-ikén Nápolyban Passanante nevü szakács akarta megölni. Tőrével meg is sebezte a királyt bal karján.

1897 április 22-ikén Acciarito kovácslegény ugrott a király kocsijába, hogy leszurja, de a merénylet nem sikerült. Ezek az én állásom kis kellemetlenségei. mondta a király, mikor a diplomaták gratuláltak a szerencsés megmeneküléshez.

Olasz anarkhista gyilkolta meg Spanyolországban Sagasta miniszterelnököt: olasz anarkhista szurta le Carnot francziaországi köztársasági elnököt; olasz anarkhista mártotta tőrét a jóságos magyar királyné szivébe.

Most Olaszország királyát gyilkolta meg egy olasz anarkhista, ki messze földről, Amerikából csak azért tért haza, hogy királyt öljön.


Nincs benne kétség, hogy Olaszország politikai és társadalmi tekintetben egyaránt beteg.

A tömegek nyomora nagyobb Itália kék ege alatt, mint akár a ködös Irlandban, hol szintén orgyilkosságokat érlel a kétségbeesés. Az 1898 tavaszán kitört olaszországi, ugynevezett kenyérforradalom megmutatta, mily rettentő kitörésekre késztetheti a tömegeket az éhezés. De, hogy már akkor nem is pusztán a gazdasági, hanem társadalomellenes okok is dolgoztak, látszott a gazdag Milánóban kitört forrongásokból, melyeket csak katonaság nyomhatott el. Egymással dulakodó pártok emésztik Olaszországban a közjó erejét, mielött a harnincz év elött egyesült Olaszország megszerezte volna egy új és nagy állam minden fentaró föltételét s ehez a belső nyugalmat.

 

 

 

A gyilkosság

 

Monzában julius 29-ikén, vasárnap, tornaverseny volt, s a polgármester meghívta arra a királyi párt is. A királyné, mintha balsejtelmei lettek volna, nem akart elmenni. A király tehát este kilencz órakor a királyné nélkül ment a tornacsarnokba, hogy kiossza a jutalmakat. Ez meg is történt. A király minden nyerteshez barátságos szavakat intézett. Féltizenegykor vége volt az ünnepélynek. A király elbucsuzott a polgármestertől s a rendező-bizottságtól és zajos üdvözlés közt nyitott kocsijába szállt. Jobboldalán ült gróf Ponziovaglio tábornok, a hadsegéde. Abban a pillanatban, háromnegyed tizenegykor, a mikor a lovak meglódultak s egy-két lépést tettek, egy sápadt képű, feketeruhás fiatal férfi tört ki a sokaságból és egészen közelről, revolverrel háromszor, mások szerint négyszer rálőtt a királyra. A király hirtelen fölugrott és kiegyenesedett, azután nyomban vissszabukott a kocsi párnáira s ott balra hanyatlott. A király a második lövés után felkiáltott: "Végem van, szívemen találtak." A kocsis a lovak közé csapott és villámgyorsan elhajtott a királyi kastély felé.


Mikor a nagy sokaság látta, hogy a király összerogyott, iszonyatos kiáltozásba tört ki és rávetette magát a merénylőre. Ha csendőrök közbe nem lépnek, a nép haragja nyomban szétmarczangolta volna a merénylőt. Igy is csak nagy nehezen, saját életük kockáztatásával tudták megszabadítani a fellázadt néptől: és egy közel álló kocsiba vitték, a mely vágtatva elhajtott vele a legközelebbi csendőr állomásra. A nép az első perczben azt hitte, hogy a király csak könnyen sebesült meg. De csakhamar híre kelt a szörnyű valóságnak, hogy három golyó találta a királyt s közülük az egyik a nyakát érte, a másik a szívét furta keresztül.


Az udvari hintó galoppban indult a palota felé. Két felől mindenki előre tódult, hogy lássa a királyt. "Mi baj! Megsebesült!" hangzott össze-vissza. De ezeket a kiáltásokat elnyelte a királyi páholy körül hullámzó sokaság zúgása, átkozódása. Pár perczig tartott, a míg a király kocsija a palotához ért. A mikor a hintó a rácsos kapuhoz közeledett, a király kinyitotta a szemét. Ponziovaglio tábornok megkérdezte a királyt, hogy megsebesült-e? "Nem hiszem, felelte a király. – Csak egy ütést éreztem, de azt hiszem, sértetlen vagyok."
A mint a kocsi megállt, a király fájdalmasan nyöszörgött és jobboldalára hanyatlott.
Ponziovaglio tábornok felsegitette a királyt az ülésben, de visszaesett a párnákra és elvesztette eszméletét. A királyi ház minisztere és a főhadsegéd leugrottak és le akarták segíteni az uralkodót, akkor látták csak, hogy Umberto király meghalt.


A kastély kapujánál több udvari szolga állott. Az inasokat oda intette a főhadsegéd s aztán s aztán óvatosan levették a királyt a kocsiról és az első emeleten egy terembe vitték. Az alatt sokan orvosokért futottak. Hamarosan meg is érkeztek, de semmit sem segíthettek.

Alig hogy a holttestet a pamlagra tették, besietett Margit királyné, a ki az imént udvarhölgyekkel és urakkal volt együtt a termekben. Értésére adták, hogy a király visszajött, mert nincsen egészen jól. A királyné azt kérdezte Erba orvostól, vajjon a király rosszulléte komolyabb-e? Erba nem felelt erre a kérdésre. A királyné rémülve kérte az orvosokat, hogy mondják meg neki az igazat és minden ízében reszketve mondta: "Mentsék meg doktor urak, mentsék meg!"
Az udvar hölgyek ki akarták vinni a királynét a teremből, de ő mindent akart tudni. Erre Erba meg mondta neki, hogy a király ellen merényletet követtek el és hogy Ő Felsége meghalt. A királyné mintegy kővé válva hallgatta az orvos szavait és csak hosszabb idő mulva sikerült őt rábírni, hogy a holttesttől távozzék. A királyné így szólott: "Tegyétek ágyra Ő Felsége holttestét. Az éjjelt imádkozva fogom nála tölteni."


Ezután az orvosok megvizsgálták a meggyilkolt király sebeit, a holttestet fekete ruhába öltöztették és ágyra fektették. Az ágy köré égő gyertyákat állítottak és virágot hintettek.

 

 

 

A gyilkos

A gonosztevő neve Bresci Gaetano, s még fiatal ember, nem tagadja tettét.

Bresci 1869 november 10-én született Pratóban, Florencz mellett, és foglalkozására nézve selyemszövő. Kijelentette továbbá, hogy anarkhista. Amerikából, Patersonból jött és bűntársai nincsenek. A merényletet a királyság intézménye ellen való gyűlöletből követte el. Monzába julius 27-ikén érkezett Milánóból. Elmondta továbbá, hogy négy év előtt Amerikába vándorolt ki s hogy Amerikából csak azért tért vissza, hogy a királyt meggyilkolja. Minden kérdésre ismételve erősítgeti, hogy nincsenek bűntársai.


A gyilkos magas, erőteljes fiatal ember. Jól van öltözve. Haja göndör, arcza napbarnított. Egy hónapja tért vissza Amerikából és két nap óta volt Monzában. Testvére hadnagy a tizedik tüzérezredben. Megölte a királyt, -- ugy mond – mert király, egyike a világ uralkodóinak.
A vallató bíró közbeszólt:
-- Umberto királyt mindenki szerette!
-- Az mindegy! Én nem! –felelte a gyilkos, aztán vissza vezették a czellájába.
Éjjel két órakor a gyilkos mélyen aludt.
Egy rendőrbiztos negyed órával a merénylet előtt egy fiatal nővel látta együtt a gyilkost a tett szinhelyén, a hol többektől kérdezősködött a király és az előkelő méltóságok felől, a kik a tornaversenyre jöttek. E hölgyet reggel letartóztatták. Caesara Ramella-nak hívják.

A gyilkos büntetése


Olaszországban a halálbüntetést eltörülték, s így a király gyilkosát örökös fogság várja: az első két évben folytonos éjjel-nappali magános elzárással. A következő években az elitélt közös munkára bocsátható, de folytonos hallgatásra köteles.

 

 

 

 

 

 

 A merénylet hatása

Mindenfelé a legnagyobb megdöbbenéssel fogadták a monzai gyilkosság hírét.

A megölt királynak uralkodói és polgári erényeit jól ismerik. Monza, a hol a gyilkosság történt, Lombardia ama részéhez tartozik, hol két év előtt, május hóban forradalmi zavargások törtek ki, melyeknek központja Milano volt. Anarkhista és szoczialista jellegűek voltak a zavargások s egyedül a királyság ellen irányultak.

Olaszország fővárosába, Rómába hajnalban érkezett a hír. Saracco miniszterelnök rögtön körlevelet intézett a prefektusokhoz az egész országban. A miniszterelnök aztán Monzába utazott. A király holttestét Rómába viszik, s ott temetik el a római időkből való Pantheonba, hol atyja, II. Viktor Emánuel, az egyesült olasz királyság első uralkodója aluszsza örök álmát.

 

A pápa a gyilkosság hírére azonnal részvétét fejezte ki Margit királynénak.

A pápa megrendülve kiáltott föl a monzai gyászeset hallatára: "Oh szegény ember, oh szegény család!" (Más tudósítás szerint azt mondta: "Oh mily sajnálatra méltó család!") Azután misét mondott az elhunyt királyért.

Királyunk részvéte

 

Ferencz József király, a ki Ischlben időzik, az Umberto ellen elkövetett merénylet első hírét a római osztrák-magyar nagykövettől kapta meg. A nagykövet reggel három órakor adta föl táviratát, a mely reggel hat órakor érkezett Ischlbe. A király hosszu részvéttáviratot küldött Rómába s intézkedett, hogy az Umberto nevét viselő gyalogezred küldöttség által legyen a temetésen képviselve. A király személyét Ferencz Ferdinánd vagy Ottó főherczeg fogja képviselni a temetésen.


A magyar kormány részvéte


Széll Kálmán miniszterelnök Saracco olasz miniszterelnökhöz a következő részvéttáviratot intézte: "Mély megilletődéssel és nagy fájdalommal értesült Magyarország ama felháborító büntényről, a melynek Olaszország dicsőségesen uralkodó királya, a mi felséges királyunk hű barátja és szövetségese áldozatul esett. Az a hagyományos rokonszenv és igaz barátság, a melyet Magyarország Olaszország iránt érez, csak még fokozza e fájdalom nagyságát. Fogadja exczelencziád a magyar nemzet legfájdalmasabb érzéseinek kifejezését."

III. Viktor Emanuel, az uj olasz király

Viktor Emanuel, (Ferdinánd Mária Januarius) nápolyi herczeg immáron Olaszország királya, egyetlen gyermeke a szomoru véget ért Umberto királynak.
1869 november 11-én született Nápolyban s Firenzében szokott tartózkodni, mióta nagykoruvá lett. Felesége Helena, a montenegrói fejedelem leánya, kivel 1896 októberben kelt egybe.
Viktor Emanuel épen tengeren utazott feleségével, a görög partokon s Montenegróba készült, mikor megkapta az olasz miniszterelnök értesítését.
A következő táviratot küldte Saracco miniszterelnöknek: "Atyám szomoru sorsa kétségbe ejt és megrémít. Utban vagyok Monza felé."

 

 

<<
<
1
2
3
4
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
I. Umberto olasz király Bresci, Umberto király gyilkosa
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98