Dtum
Login with Facebookk
1900 | Augusztus

Románia és Bulgária viszálya

Mihajleanu bukaresti egyetemi tanár meggyilkolása Románia és Bulgária közt éles viszályt támasztott.

Nem az első politikai gyilkosság volt az, melyet a maczedon-bolgár forradalmi bizottság Romániában elkövetett. Ez a bizottság tudvalevőn nagyralátó tervekkel szándékozik megváltoztatni a Balkán helyzetét. Székhelye Szófia, hol a nép is jó szemmel nézi a működését, mert hisz Bulgáriának esetleges területi megnagyobbodásáról, vagy még többről van szó, ha sikerül a maczedon bizottság aknamunkája. Azok a büntettek azonban, melyeknek a bizottság a bünszerzője s a melyeket nagyobbrészt Romániában, román embereken követtek el, a Mihajleanu tanár esete alkalmából erélyes felszólalásra bírták a román kormányt és Carp. miniszterelnök komoly intézkedéseket tett a bolgár alattvalók életbiztonsága érdekében.

 

Stojan Dimitrov, a gyilkos bevallotta, hogy a gyilkosságot a maczedon-bolgár forradalmi bizottság utasítására követte el.
A román kormány a vallomás alapján szigoru intézkedéseket követelt a bizottság ellen és az annak az élén álló Saratov elnök ellen. A bolgár kormány válaszában tudomására adta a román kormánynak, hogy Saratov és társai ellen csak akkor fognak szigoruan eljárni, ha a forradalmi bizottságnak a gyilkosságokkal és gyilkosokkal való közvetlen összekötetésére a román kormány kétségtelen bizonyítékokat fog nyujtani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98