Dtum
Login with Facebookk
1900 | December

Az ujjá épülő királyi palota

Eddig is gyönyörű látvány volt a magyar királyi palota, mely sárga falaival, kupolás tetőzetével, hosszu sor ablakaival már messze szemébe tünt mindenkinek. Kivált a dunai hajókról nézve volt e hatalmas épülettömeg szinte lebilincselő, ugy, hogy az ember alig bírta szemét levenni róla.

 

Pedig hát ez még csak egyik része volt a tervezett palotának, mely egészében még csak ezután fog befejeztetni, midőn azzá a valóban párját ritkitó, ép oly óriási nagyságu, mint gyönyörű épületté lesz, a milyenné mellékelt rajzunkon van feltüntetve. A kép a palotának, vagyis az ezutáni hivatalos elnevezés szerint: királyi várnak a Dunára, a pesti oldal felé néző homlokzatát ábrázolja. Itt a néző balja felé eső rész a régi palota, mely még Mária Terézia korában épült.

 

Ezen tul jobbra, a roppant épület közepe táján egy hatalmas, toronyszerü kupolás bemélyedő részlet látszik, melynek készitését már szintén megkezdték, azon tul pedig jobbra, ismét kiszökellő főhomlokzattal a legéjszakibb szárny következik, mely a régi palotához hasonló, s azzal kapcsolatba hozva, 200 méter hosszu terem-sor létesitését tette lehetővé, a minővel a Versailles-ban levő franczia régi királyi palotát kivéve, egyetlen egy európai fejedelmi lak sem dicsekedhetik.

Ez és a közép részlet merőben uj s a kettő együtt majdnem kétszer olyan hosszu, mint a régi palota, melynek főleg csak a tetőzetén s ott is kivált a kupolákon történtek nagyobb átalakitások. A két uj részletnek a falai készen vannak s most már a tetőzeteket állítják föl. Ebben a meghosszabbitott homlokzatban lesznek az ünnepi és elsőrangu termek, köztük a királyi vár történelmi multjára való tekintettel három korszakjelző diszterem: az Árpádok, a Hunyadiak és a Habsburgok korszakát belső berendezésükkel is jelképező pompás helyiségek.

 

Az első a „Szent István-terem” lesz a második a „Mátyás-terem”, a harmadik, a legpompásabb pedig a „Habsburg-terem”, a középső nagy kupola alatt. Az éjszaki szárny első emeletén lesz a nagy ünnepi terem, mely 724 négyszögméternyi alapterületü s igy valóban rendkivüli nagyságu.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98