Dtum
Login with Facebookk
1900 | December

A Ferencvárosi Torna-Club felhívása a magyar football-bajnokság megindítására

A magyar football-bajnokság létesítése és ezzel egyúttal a magyar football-sportban bizonyos tervszerűség és rendszer érvényesülése érdekében három hét előtt röviden megemlékeztünk és rámutattunk arra a körülményre, hogy ezen régen lebegő kérdés megoldására milyen kedvező alkalom kinálkozik éppen jelenleg.

 

Felszólalásunk hatása gyorsabb volt, semmint vártuk, mert a Ferenczvárosi Torna-Club buzgó vezetősége megindította ez irányban a mozgalmat és a mult héten szétküldött felhívásában a fővárosi football sporttal foglalkozó köröket meghívta egy barátságos előértekezletre, melynek czélja volt a teendők megvitatása és a szükséges akczió együttes megindítása.

 

Az előértekezlet egybehívása f. hó 22-én történt, az eredményről azonban mai számunkban még nem referálhatunk, mert a karácsonyi ünnepek miatt lapunk már a mondott időben nyomás alatt volt és terjedelmes tudósítást már nem közölhettünk technikai akadályok miatt. Reméljük azonban, hogy mire soraink napvilágot látnak, az eszme már a megvalósulás stádiumába lépett, legalább erre következtethetünk a football-játékos körökben uralkodó hangulatból.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
FTC
Pálinkás Judit

"Új football-egylet a fővárosban! A ferenczvárosi ifjak körében mozgalom indult meg a football-egylet iránt. Az alakuló gyűlést 1899. április 16-án este tartják az Üllői úti Gutgessel vendéglőben" - a Sport-Világ újság adott hírt minderről egykoron.

 

A Ferencvárosi Polgári körbe sok-sok ember igyekezett a Bakáts-téren 1899. május 3-án este hat és hét óra között. Ezen az estén a kerület lelkes fiataljai az idősebb és tehetősebb polgárokkal együtt megalakították az FTC-t. Első elnökének dr. Springer Ferencet, a kerület kedvelt ügyvédjét választották. Érdekesség, hogy a klub további működéséhez szükséges anyagiakat egy, az ebből az alkalomból megszervezett bál bevétele biztosította.

 

Rövidesen a ferencvárosi tagok saját maguk megépítették az FTC első sportpályáját a külső Soroksári úton. 1900. december 3-án hivatalosan is megalakult az FTC "football-szakosztálya". Két hónappal később, február 10-én hazánkban megrendezték az első bajnoki mérkőzést, melyet a Fradi és a BTC vívott. A dolog szépséghibája az volt, hogy mivel ez nem volt a Szövetségnek bejelentve, nem ismerték el hivatalosnak. Két hónappal később, április 21-én aztán az FTC is lejátszotta első hivatalos bajnokiját, melyen a MUE 5-3-ra verte a zöld-fehéreket.


A Ferencváros első hivatalos bajnoki gólját Borbás Gáspár, az FTC 17 éves balszélsője szerezte. A Fradi első pontját a Műegyetem ellen elért 2-2-es döntetlen után jegyezhette fel, míg az első Fradi-győzelemre 1901. június 16-ig kellett várni (FTC-BP. SC 5-1).

 

Az is érdekes, hogy a Fradi hivatalosan hamarabb mutatkozott be a nemzetközi porondon, mint a bajnokságban. Március 24-én a Cricketer 9-0-ra verte a magyar csapatot. Május 5-én az Old Cricketer ellen (5-0, az első Fradi győzelem a nemzetközi porondon) viseltek első alkalommal a Fradi-játékosok zománcozott kis jelvényt, mely öt zöld és négy fehér csíkot ábrázolt. Ez az ábra a mai napig a IX. kerületre utal, a Ferencvárost szimbolizálja. A címer alján lévő zöld pajzsban három egymáshoz fordított E betűt helyeztek el, ami mindmáig a klub jelmondatát testesíti meg: Erkölcs, Erő, Egyetértés.


A labdarúgó szakosztálynak külön címere is létezik. 1928-ban, a profizmus kezdeti éveiben Manno Miltiades tervei alapján készült. A jelvény fő alakja egy bronz sas, ami karmai között egy futball-labdát szorongat. A futball-labda körül zöld-fehér színekkel pajzs látható, benne FERENCVÁROS felirat, arany vagy zöld betükkel.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Springer Ferenc az FTC első elnöke Az első mérkőzés
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98