Dtum
Login with Facebookk
1900 | Február

Beöthy Zsolt, a Kisfaludy-Társaság új enöke

Bemutatjuk a Kisfaludy-Társaság új elnökét, kit nem egy párt, hanem a tagok öszszességének egyértelmű bizalma emelt erre a díszes állásra. Még élénk emlékezetben van a Kisfaludy-Társaság kebelében a múlt őszszel az elnök és a tagok között felmerült nézeteltérés, mely a társaság elnökének, Gyulai Pálnak a lemondását vonta maga után, ki több, mint húsz éven keresztül anynyi gonddal, anynyi szeretettel vezette a társaság ügyeit, s fényes tehetségével, bátor egyenes jellemével oly nagy mértékben gazdagította a társaság erkölcsi és szellemi tőkéjét. Attól lehetett tartani, hogy lemondásával mély szakadás támad a Kisfaludy-Társaság belső életében, mely könynyen elnyelheti a múlt nemes hagyományait.


Örömmel látjuk, hogy ezek az aggodalmak nem teljesültek. A nagy elődöktől örökségül nyert hagyományok kiállták a válság tűzpróbáját, s a vezetés ismét oly férfiú kezébe került, ki öszsze tudja kötni a múltat a jelennel s e szilárd alapon építeni fel a jövőt.

Beöthy Zsolt a magyar nemzet szellemi harczosai között pár évtized óta küzd már a legelső sorban. Mint költő, mint aesthetikus, mint tanár, mint közművelődésünk fáradhatatlan bajnoka, nevét ismertté és tiszteltté tette széles e hazában.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kisfaludy Társaság (1836- 1952)
Szabó Ágnes

Annak idején az iskolában el sem kezdhettük a felelést  a Toldiból, anélkül hogy ne emlegettük volna serényen a "Kisfaludy Társaság"-ot. Ezt a nagyhírű intézményt Kisfaludy Károly tiszteletére hozták létre, melynek legismertebb alapítói Bajza József, Kölcsey Ferenc, Toldy Ferenc, Vörösmarty Mihály.

 

 A névadó emlékének ápolásán kívül a magyar irodalom felemelése is fontos céljuk volt. Ezért is írtak ki időszakonként pályázatokat fiatal tehetségek felkutatására. Legismertebb nyertesük Arany János a Toldival. Arany János később igazgatni is fogja ezt az intézményt, bár saját bevallása szerint sohasem vágyott efféle babérokra. Az ő igazgatóságához fűződik Madách Imre fő művének, Az ember tragédiájának felfedezése is.

 

Később Kemény Zsigmond, a századfordulón pedig Gyulai Pál is vezetik az egyesületet. Gyulai konzervativ szelleme rányomja bélyegét az egész társaságra, ami az elkövetkezőkben élesen szembefordul mindenféle megújulással.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98