Dtum
Login with Facebookk
1900 | Február

Osztrák-cseh ellentétek

Február 5-ikén kezdték meg Ausztriában a békéltetést újra, csehek és németek közt.

A különböző pártok megbízottjai tanácskoznak hogyan lehetne a viszályt elsimítani. A békéltető bizottság tanácskozása elé nem tekintenek valami nagy várakozással, sőt ellenkezőleg , minden oldalon még kormánykörökben is el vannak készülve arra, hogy a béketárgyalás eredménytelen lesz.

 

A szélső elemek el se mennek a tárgyalásra.

A szélső németek csak akkor akarnak tárgyalásba bocsátkozni, ha elöbb Ausztriában a német nyelvet megteszik államnyelvvé, a szélső csehek pedig a cseh és német nyelv teljes egyenjogúságát követelik Csehország egész területén, úgy hogy a tiszta német területeken is lehessen cseh nyelvű hivatalos iratokat használni, amelyek ugyanazon nyelven intéznének el. Ezen felül mindenekelött a cseh közjog helyreállítását követelik.

 

A békéltető bizottságban részt vesznek a minden a minden árnyalatú mérsékelt németek, az ó- és újcsehek, a nagybirtokosok.

Semmi remény sincs arra hogy a kibékülés sikerüljön. Stransky ifjucseh képviselő brünni lapja a politikai helyzetről és a jövendő esseményekről azt írja, hogy ha a kormány ezzel nem jut eredményre, már megvan rá a fölhatalmazása, hogy a Reichsrathot feloszlassa, és hogy az osztrák alkotmány módosítását keresztül vigye. Az új alkotmányt az urak házából és még bevonandó politikai elemekből alakítandó bizottság állapítaná meg. Új alapra fektetik majd a törvényhozó testületet, amelynek alsóháza 343 tagból fog állani. Egyik felét a tartománygyülésekből választják, másik felét a nép küldi, az általános szavazási jog alapján.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A cseh korona Hyanís Adalbert : Csehország népe
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98