Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1900 | Január

Apróságok

Egy főuri kastély pusztulása

 

Jan. 5-ikén Sopronban gr. Széchenyi Kálmán kastélya kályhatűz folytán kiégett. A festmények és műkincsek megsemmisültek. A berendezés másfél millióra volt biztositva.

 

A román görög katholikusok a magyar görög katholikusok ellen

 

A magyar görög katholikusok ötszáz főnyi zarándok csoportja Firczák és Vályi püspökök vezetése alatt a minap járt Rómában, hogy a pápától templomi nyelvül a magyar görög katholikusok számára a magyar nyelvet kérjék. Most a román gör.katholikusok készülnek Rómába. Mihályi Viktor balázsfalvi érsek vezetése alatt, hogy a magyarok kérelme ellen tüntessenek.

 

Rudolf trónörökös halálának évfordulója

 

Rudolf trónörökös halálának évfordulója jan. 30-án volt. Özvegye, Stefánia főherczegnő és leánya Erzsébet főherczegnő pompás koszorút tétettek a koporsóra. A néhai trónörökös nevét viselő ezredek küldöttei is koszorút vittek.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Rudolf halála
Szabó Zoltán

1889. január 30-án, Mayerlingben öngyilkos lett Rudolf főherceg, a Habsburg birodalom várományosa, Ferenc József egyetlen fia.


Rudolf 1881-ben nősült meg és választása a belga királyi pár leányára, Stefániára esett. Ezzel a döntésével a főherceg mindenkit meglepett. Édesanyja, Erzsébet így nyilatkozott leendő menyéről: „A trónörökös nem látszott nagyon boldognak, menyasszonya igen előnytelen benyomást tett… Sárga haja csak a feje tetején kezdődött. Olyan volt, mint egy albínó, kicsi, rossz pillantású, vörös szemekkel.”


Stefánia nem tudott azonosulni férje haladó nézeteivel, mélységesen konzervatív gondolkodásmódja miatt, ráadásul szűklátókörűsége éles ellentétben állt Rudolf érdeklődő és alkotó szellemével.
Vetsera Mária bárókisasszony 1888-ban találkozott Rudolffal, akivel egymásba szerettek. Titkos kapcsolatuk azonban hamar kitudódott. Ferenc József tűrhetetlennek tartotta ezt a viszonyt, és felszólította fiát, vessen véget neki, de ő erre nem volt hajlandó.


Rudolf megpróbálta rendezni magánéletét, és a válás mellett döntött. Levelet írt a szentszékhez, amelyben kérte a pápát, hogy érvénytelenítse házasságát. A kérelemről a császár is tudomást szerzett, aki magánkívül volt a dühtől és nagyon heves vitát folytatott fiával. Röviddel a tragédia előtt Rudolf Mayerlingbe utazott vadászni. Ide érkezett a várandós Mária is, ahol 1889. január 30-án reggel a főherceg hűséges komornyikja és Hoyos gróf, a trónörökös barátja, találja meg a fiatal párt vérbe fagyva.


Csak sejteni lehet, hogy valójában mi is történt azon az éjszakán. Egyes feltételezések szerint Rudolf maga vetett véget életének, Vetsera Mária halála azonban máig tisztázatlan. A legtöbb bizonyíték mégis a kettős öngyilkosság elméletét támasztja alá, bár egyesek gyilkosságokról, mérgezésről beszélnek, politikai indokokat sem kizárva.

 

Rudolf esetében a hivatalos vizsgálat megállapította, hogy önkezével vetett ugyan véget életének, de ezt zavart elmeállapotban tette, így a katolikus temetés elől elhárult minden akadály. Ugyanakkor Vetsera Máriát méltatlan körülmények között, titokban hantolták el Heiligenkreuz mellett.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gróf Széchenyi Kálmán kastélya Rudolf feleségével, Stefániával Rudolf trónörökös és Vetsera Mária
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Tisza meggyilkolása előtt a csendőrök szórakoztak a villában Tisza meggyilkolása előtt a csendőrök szórakoztak a villában
A hadosztálybiróság vasárnap is folytatta a Tisza-pör főtárgyalását....
Zsidó sebeK  és bűnök Zsidó sebeK és bűnök
Nem itt a helye tünődni rajta, mi az oka, hogy a magyar zsidóságot...
Portugál célok és félelmek Portugál célok és félelmek
XVI.-XVII. század számottevő tengeri hatalmaként egykoron Portugália...
Sulyos adórendelet a zúgkereskedelem ellen Sulyos adórendelet a zúgkereskedelem ellen
Több minisztertanács foglalkozott már az illegális kereskedelem...
Elektromos hullám a köd és vihar ellen Elektromos hullám a köd és vihar ellen
A hajózásnak és a repülésnek régi és eddig legyőzhetetlennek vélt...
Petőfi nem Kiskunfélegyházán, nem Szabadszálláson, hanem Kiskőrösön született Petőfi nem Kiskunfélegyházán, nem Szabadszálláson, hanem Kiskőrösön...
Petőfi Sándort három város tekinti a maga szülöttének: Kiskőrös,...
Az ikrek titka Az ikrek titka
„Egy ember - két példányban!” - kiáltunk fel...
Egy magyar képviselőjelölt angol programmbeszéde a tótok közt Egy magyar képviselőjelölt angol programmbeszéde a tótok közt
A trencsénmegyei Zákopcse (Dombelre) községben a csaczai kerület e...
A szeszmonopólium felé A szeszmonopólium felé
A szeszpiacon már hetek óta eddig nem tapasztalt inség uralkodik,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98