Dtum
Login with Facebookk
1900 | Január

A most életbe léptetett esküdtbiróságról

Az uj-év első napján életbe lépett Magyarországon a bűnvádiperrendtartásról szóló új törvény.

Ezzel együtt az ujjáalakitott esküdtbirósági intézmény is. Ezen rendkivül fontos ujitásról közlünk most ismertetést, hiszen tudni kell azt ezentul minden polgárnak. Eddigelé az esküdtszék csak sajtóügyekben biráskodott, ezentul azonban ezeken kivül még a büntetőtörvénykönyv tizenkilenc legsulyosabb büntette felett is biráskodik. A gyilkosság, szándékos emberölés, a rablás, gyujtogatás, ezek közül a leggyakoribbak s néhány kivétellel áll az elv, hogy az esküdtbiróság - az elnökből, két birói tagból és tizenkét esküdtből álló testület - minden olyan büntett felett is itél, melyre a törvény halálbüntetést, öt évnél hosszabb fegyházat vagy államfogházat rendel kiszabni. Az itélkezés megosztása akkép történik, hogy az esküdtek a bünösség kérdésében hoznak határozatot (verdiktet), s a biróság ez alapon mondja ki az itéletet.


A közönséget mindenekelőtt az érdekli, hogy ki van jogositva, illetőleg kötelezve az esküdt tisztének ellátására.

Esküdt minden 26 éves magyar állampolgár lehet, a ki magyarul beszél, ir és olvas, s kire legalább 20 korona egyenes állami adót róttak ki, vagy ha adófizetésre nem köteles is, de diplomás ember, tehát lelkész, épitész, mérnök, gazda stb. A törvény mégis egyeseket kizár az esküdtek közül, igy például az, a ki büntett vagy vétség miatt, melynek inditóoka nyereségvágy volt, szabadságvesztés büntetésére van itélve, a ki testi vagy szellemi fogyatkozás miatt nem birja az esküdti kötelességeit teljesiteni. Nem lehet esküdt a miniszter, a főispán, a kir. biróságnak vagy ügyészségnek tagja, katona, rendőr, a csendőr, a pénzügyőr, a napszámos vagy szolga.

 

Mindazokról, a kik a most elmondottak szerint esküdtek lehetnek, minden év májusában összeirás utján minden törvényszék területén egybeállitják az esküdtek ugynevezett alaplajstromát.

Az alaplajstromból egy, a törvényszéki elnök vezetése alatt működő vegyes bizottság választja ki a jövő évre szükséges esküdteket s e kiválasztoittak névsora az évi lajstrom. Az évi lajstromból az esküdtbiróság egyes ülésszakaira sorsolás utján jelülik ki a szolgálati lajstromot, melyben harmincz rendes és 10 helyettes esküdtet felvenni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98