Dtum
Login with Facebookk
1900 | Január

A transzváli háború - januári hadihelyzet

Egész hét alatt kevés hír jött a csatatérről, habár Angliában nagy eseményeket vártak, mert Ladysmith alatt január 6-án a boerok támadását White tábornok visszaverte.

A véres harczban mind a két félnek nagy a vesztesége, de azért Ladysmith tovább is körülzárva maradt. Az új vezérek, Roberts tábornagy és Kitchner tábornok jan. 10-ikén megérkeztek Fokvárosba, s most már ők vezetik a hadjáratot.

 

Nagyon rossz helyzetben találják az angolokat a harcztér minden részében.
Gatacre és Mcthuen tábornokok nem bírnak mozdulni. Mcthuen ott szorult a Modder folyó mellett, s hová kegyetlen veresége után húzódott. Gatacre tábornoknak egy kijelölt ponton De-Aarban kellett volna egyesülni French tábornokkal, de ezt végrehajtani a két vert sereg nem bírja. French tábornok Kolesberg alatt elvesztette az egész Suffolk ezredet, melyet részint lelőttek, részint elfogtak.
Kimberley és Mafeking ostroma még egyre tart, a mennyiben a boerok körülfogva tartják. Rájok nézve azonban az volna a legnagyobb esemény, ha Ladysmith a hatalmukba jutna, mert akkor 9000 főnyi angol sereg is kezökbe kerülne, s a most még Ladysmith ostrománál lekötött boer haderő szembeszállhatna Buller hadseregével, mely Ladysmith fölmentésére ott áll a Tugela vizénél, de átkelni rejta hiába próbál. Angliában szorongva várják Ladysmith sorsának eldőltét és a legközelebbi hadi eseményeket. A közvélemény már szenvedélyesen vádolja a kormányt a könnyelműn megindított háború és a hadvezérek megválasztása miatt.

 

Németország és Amerika az angol kormánnyal a lefoglalt hajók miatt tárgyalnak és kárpótlást követelnek.

Az angolok egy pár elfogott német hajót szabadon bocsátottak. a többiek tartalmát pedig vizsgálják, hogy nincs-e bennük fegyver és lőpor eldugva. Az Egyesült Államok szenátusában Hale szenátor követelte a kormánytól, hogy elégtételt követeljen Angliától, hadd legyen tudomása Angliának az Amerikában uralkodó hangulatról.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Búr háború (1899-1902)
Szabó Zoltán

A búr háború a századforduló egyik legizgalmasabb eseménye volt az újságolvasó számára.

Európában ekkor immár harminc éve béke van. A búr háború a korabeli olvasó számára egzotikus, érdekes és kalandos lehetett, bármiféle felelősség vagy következmény nélkül: Auszria-Magyarország a gyarmatosításban nem érdekelt, a háború borzalmairól pedig még nem számolnak be tévéhíradók képriportjai.


A búrok dél-afrikai hollandok. 1651-ben alapítottak telepet Fokföldön: a mai Fokvárost.

Az angol terjeszkedés elől a búrok északra húzódtak, – ez a búrok „nagy vándorlása, mely 1836-ban kezdődött – és két köztársaságot alapítanak: Oranje Szabad Állam illetve Transvaal (Dél-afrikai Köztársaság) néven. A két terjeszkedő európai erő, a búrok és a britek mellett mindinkább számolni kellett egy harmadik tényezővel is, a zulu törzsszövetséggel.

 

Miután búr területen aranyat és gyémántot találtak, az újabb gyarmatosítható területek pedig amúgy is elfogytak, rövidesen kitört a háború.

A brit imperializmus jelszava „a három c” (Kairó, Karthoum, Fokváros, vagyis angolul Cairo, Carthoum, Cape Town) tehát egy észak-déli irányban egész Afrikán végig húzódó hatalmas kelet-afrikai gyarmati övezet megszerzése; ennek része a búr köztársaságok bekebelezése is. A háború ürügye egyébként a búr államokban élő jogilag hátrányos helyzetű külföldiek sorsának rendezése – az ókori Róma óta illendő igazságos (vagy annak látszó) okot keresni egy hódító háborúhoz.

Kezdetben búr sikerek, később a központi haderők összecsapásában nagy brit győzelem született. A hollandok gerillataktikára tértek át. Az európai közvélemény inkább a búrokkal rokonszenvezett.

 

-y-n


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Boerok lőállásban, Spionkop, 1900.  A győztes boerok Ladysmith-nél, 1900. A búr háború, korabeli rajz A búr államok
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98