Dtum
Login with Facebookk
1900 | Július

Székely kivándorlás

A székely kivándorlásról a marosvásárhelyi kereskedelmi és iparkamara most megjelent 1899. évi jelentése a következőképen emlékezik meg: A vagyontalanság és munkahiány mind több embert hajt a székelyföldről idegenbe. A tárgyalt évben ugyan nem volt mit keresniök a vándorlóknak Romániában, mert a rossz termés miatt ott is fordúlt a világ s a szorgalmas székelyek keresetre nem találtak, hanem azért mégis ösztönszerüleg elegen elmentek próbálkozni.

 

A vége igen természetesen csalódás és idehaza a nyomor lett, mihez a székely névnek megszégyenitése is járult t. i. a román kormány a benszülött munkások megnyugtatására a konkurens székely munkások nagy részét kiutasitotta és rendőri fedezettel a határra toloncoltatta.
Adataink vannak arra, hogy a székelyföldről romániai ügynökök tavaszszal ezerszámra csábitották a munkásokat czukorrépa kapálásra, a kik hónapokon keresztül tétlenül vesztegeltek a barátságtalan idegenben.

 

Az elvetett répa ugyanis a szárazság miatt nem kelt ki s mikor a munkaadók látták hogy várakozásuknak nem lesz eredménye, a székelyeket minden kereset nélkül szétkergették. A székelyföldi gazdasági viszonyok rendkivül mostohaságára vall, hogy illy keserves megpróbáltatások daczára is vajmi keveset csökkent a kivándorlók száma.

 

Kamaránk kerületében nem kevesebb mint 9122 útlevelet adtak ki az elmult évben is, amiből esett Csikmegyére 4155, Háromszékmegyére 3566, Udvarhelymegyére 1454, Marostordamegyére 190 és Marosvásárhely sz. kir. városra 57. hozzászámitva az utleveleket nyert egyének számának legalább is kétharmadát kitevő kisérőket, valamint az utlevél nélkül távozókat, mintegy 15-20 ezerre tehetjük a mult év vándorlók számát.

Kétségtelen bizonyitékai ezek annak, hogy magában a székelyföldön fogytán az éltető erő s a nép a züllés utján van. Nem nézi immár merre, nem nézi hová, hanem vakon, számitás nélkül megy neki az idegen világnak és a nagy bizonytalanságnak. Idehaza sorjában elbuknak az apró kis gazdák és a mellőzött kisiparosok s mert adósság is terheli őket, meg szégyenlik is nyomoruságukat, elbujdosnak oda, ahol nem ismerik. Pedig ennek a népnek, mint a kelet védőjének s a magyar állameszme hivatott fentartójának biztositani kellene anyagi jólétét, függetlenségét és önállóságát, mert ha elesik helyre nem hozható veszteség érheti az államot.

A segély nyujtás fölöttébb sürgős. Megelőző jelentésünkben erre a székelyfiuk ipari kiképeztetését egyelőre jó eszköznek mondtuk, most még a munkásközvetitő irodák felállitását tartjuk sürgősnek, amelyek a munkások tömegeit Magyarországon kötnék le rendszeres és biztos keresetet nyujtó munkákra. A fő feladat a székelyföldön igen természetesen vasutak épitése, gyárak és bányák alakitása, központi városok nagyobb arányu fejlesztése lenne, hogy az elaprózott kis birtokokból is lassan-lassan kipusztuló nép ezrei az ősi poszton más tisztességes foglalkozásoknál állandó keresetre leljenek.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Székelykapu Székely kivándorlók Romániában Székely kivándorlók Romániában Székely kivándorlók Romániában
Cikk-ajánló
Közlekedési és világítási adó Közlekedési és világítási adó
A főváros most közlekedési és világitási adóval sujtja a bázeli...
Nürnbergbe szállították a náci főbűnösöket Nürnbergbe szállították a náci főbűnösöket
A fő-náci háborús bűnösök – mint az angol rádió közli -...
A Duna deltája, növény- és állatvilág A Duna deltája, növény- és állatvilág
Azt gondolhatnók, hogy a Duna, deltáját is, mint a Nílusét,...
Három év óta először: vasárnapi magánforgalom Három év óta először: vasárnapi magánforgalom
Ami régóta nem történt, annak volt vasárnap tanuja a tőzsde környéke....
A vas - előadás az Urániában
Budapest legfiatalabb műintézete, a kerepesi úti Uránia-Színház, mely...
Baleset érte Kőbányán a bajokság éllovasát Baleset érte Kőbányán a bajokság éllovasát
Törekvés – Kispest 3:1 (1:0) A Ferencvárost-verő Kispest...
Olcsóbb lett a megélhetés? Olcsóbb lett a megélhetés?
Minden hónapban megjelennek az indexszámok, amelyek a megélhetés...
A Műcsarnokból A Műcsarnokból
A Képzőművészeti Társulat téli kiállítását napról-napra sokan nézik....
A VAC úszóversenye A VAC úszóversenye
Annyiban jól sikerült a VAC kísérletezése a délelőtti rendezéssel,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98