Dtum
Login with Facebookk
1900 | Július

A mainzi Gutenberg-ünnep.

Annak a több napra terjedt ünnepélynek, melyet a múlt hó vége felé Mainz városában a könyvnyomtatás föltalálója, Gutenberg János születésének ötszázadik évfordulója alkalmából rendeztek, legfényesebb része volt az a nagyszabású díszmenet, melyet június 25-ikén tartottak óriási közönség részvéte mellett.

 

Egyike volt ez a legnagyobb diszszel rendezett hasonló díszmeneteknek s minden egyes csoportja a maga változatosságában Gutenberg, s a könyvnyomda dicsőségét jelképezte. Több mint 2500 jelmezes férfi és nőalak, több száz ló és kocsi vett részt a menetben, melynek egyes részleteit mai számunkban képekben is bemutatunk.

 

A díszmenet fő színhelye a Gutenberg-tér volt, a hol a mester szobra áll s alapgondolata az, hogy a kortársak s az utókor bemutatják hódolatukat Gutenbergnek s egyúttal arról a haladásról is tanúságot tesznek, melyet a tudomány és mívelődés elért.

 

A menet élén hírnökök, zászlóvivők, lovaszenészek haladtak, utánuk az első csoport feketeruhás ifjakból állott, mindegyiknek mellén egy nagy fehér betű, a mozgatható betűkkel való nyomtatás jelképezői. Ezek után Gutenberg tanítványainak jelmezes csoportja, majd pedig a nyomdászat allegóriája: Typográphia következett, négy ló vonta szekéren, melynek elején a megkoszorúzott kézisajtó volt felállítva.

                                                                                     
A szekéren, mely egyik képünkön jól látható, Gutenberg üzlettársainak, Fustnak és Schöffernek körében ül, a sajtó körül pedig első tanítványaik foglatoskodnak. Mainz város történetére emlékeztető pánczélos lovagok alakjai következnek ezután, majd a czéhek képviselői, patricziusok, patriczius nők, szüreti jelenet, Mainz város személyesítője, Moguntia alakja, vadászok, énekesek, köztük Hans Sachs, a híres költő-varga s egyéb alakok, tarka változatosságban,valamennyi korhű jelmezben. A renaissance-kori könyvnyomtatók, tudósok és művészek nyomába az első kezdetleges hírlapok jelképei léptek, majd Luther Márton hatalmas alakja tűnt fel, allegóriáktól környezve.

 

Szép, derült jelenet sorakozott a Hanza-városokat és Augsburgot jelző csoport körül, ünnepi ruhájú ifjak, leányok, majd a nagy költők: Shakespeare, nevezetesebb drámáinak alakjaival, Cervantes Don Quijoteval és Sancho Panzával. Frigyes Vilmost, Brandenburg nagy választófejedelmét egy sereg más történeti alak vette körül, majd a Rákóczi-induló tüzes hangjai harsantak föl: II.József császár vonult föl egy szakasz kivont kardos magyar huszárral, a kiknek a feje fölött a czímeres magyar lobogó emelkedett. A német irodalom fénykorát tüntette föl a német klasszikusok csoportja. A weimári udvar ismert alakjai elevenedtek meg, Károly Ágost fejedelem, Goethe, Schiller, Beethoven, Mozart, katonái élén Körner.

 

A diákegyesületek csoportjait a könyvkereskedés kocsija követte, melynek tetejében Lipsia: Lipcse városának, a világ legnagyobb könyvkereskedő városának allegórikus alakja ült könyvekből emelt trónuson. Utána a modern nyomdászat különböző ágainak csoportjai következtek, majd a modern művészetek. A mai mívelt világ hódolatát különböző nemzetiségek jelmezeibe öltözött alakok mutatták be s az egész menetet Germánia kocsija zárta be, környezve az összes német államok jelképeivel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Johannes Gutenberg A lipcsei könyvkereskedők csoportja II. József császár magyar huszárok kíséretében A német klasszikusok csoportja
Cikk-ajánló
Gróf Sigray egy napilapban közölt cikkében esősen bírálja a kormányt Gróf Sigray egy napilapban közölt cikkében esősen bírálja a...
Feltűnést keltő vezéreikkel itt grórf Sigray Antal az egyik napilap...
Milyen kamatot fizethetnek a bankok a betétek után?
Az Országos Hitelügyi Tanács november hó 13-án megtartott ülésében a...
Hivatalos sztrájkstatisztika Hivatalos sztrájkstatisztika
A statisztikai és a munkásügyi irodalom legvitatottabb kérdése már...
A németek 6000 hadifoglyot ejtettek A németek 6000 hadifoglyot ejtettek
Több napi szélcsönd után most ujból heves harcok kezdődtek a...
Magyarország – Olaszország 2:1 (1:1) Magyarország – Olaszország 2:1 (1:1)
Vasárnap már a kora esti órákban ezer és ezer sportrajongó sietett a...
A Természettudományi Társulat üléséről A Természettudományi Társulat üléséről
A Természettudományi Társulat január 28-án tartotta évi közgyűlését,...
A BLKE nemzetközi teniszversenye A BLKE nemzetközi teniszversenye
A BLKE többnapos teniszversenyének vasárnap az idő kedvezett. Ragyogó...
A finnek legutolsó regőasszonya mondott verses áldást Magyarországra A finnek legutolsó regőasszonya mondott verses áldást...
A finnek legutolsó regősasszonya mondott verses áldást Magyarországra...
 Közokirat hamisítás miatt körözik a pócsmegyeri főjegyzőt Közokirat hamisítás miatt körözik a pócsmegyeri főjegyzőt
A szentendrei csendőrőrs megkeresést küldött a budapesti...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98