Dtum
Login with Facebookk
1900 | Június

Öntözzük a réteket!

A magyar képviselőház bizottságai a pünkösdi szünidő alatt is dolgoztak, hogy az ünnepek után a Ház elintézhesse mindazokat a törvényjavaslatokat, melyeket a nyári szünet megkezdése előtt el akar végezni.

 

Kiváló helyet foglalnak el ezek közt Darányi földmivelési miniszter javaslatai. Ezek közül egyik betegsegélyző pénztárakat létesít a gazdasági munkások és cselédek számára, mely nagy jótétemény lesz a muinkásosztályra.


A gazdatisztekről szóló törvényjavaslat kivált azért fontos, mert elrendeli, hogy ezentul a nagybirtokokon csak magyar gazdasági tanintézetekből kikerülő okleveles magyar gazdatiszteket lehet alkalmazni, vagy olyanokat, kik okleveleiket hazai intézeteinknél honositják.

 

Ezzel eleje lesz véve annak, hogy a külföldiek, a kik közül sokan birnak magyarországi nagy birtokokat, ezeket idegen országból hozott, a magyar nyelvet nem értő s Magyarország iránt közömbös vagy épen ellenséges indulatú gazdatisztekkel kezeltessék.


Darányi harmadik javaslata a rétöntözést törekszik előmozditani.
Az állam pénzbeli támogatással is elő fogja mozdítani a rétöntözés meghonosulását. Ez eddig nemcsak azért nem tudott nálunk jobban elterjedni, mivel a befektetésre szükséges tőke sokszor hiányzott, hanem azért sem, mivel a lakosság még nem igen ismeri az öntöző művek kezelési módját.

 

Ha majd több vidéken lesznek ily öntöző művek, a tulajdonosok és a munkásnép meg fogja tanulni, hogy kell azokat kezelni, megismeri az öntözés nagy hasznát is. A példák azt mutatják, hogy öntözéssel 30, sőt néha egész 50 métermázsáig lehet fokozni egy katasztrális hold rét évi szénatermését.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Öntözés gémeskutakkal Hagyományos öntözés Öntözőcsatorna
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98