Dtum
Login with Facebookk
1900 | Május

A szerb összeesküvők

Mióta a Milán király ellen Belgrádban intézett merénylet és egy összeesküvés részeseit elitélték, s a foglyok mögött bezárultak a nisi, pozsareváczi és kragujeváczi börtönök kapui, azóta időnkint fölmerült a hir, hogy Sándor király megkegyelmez az elitélteknek.

 

E nagylelkű tett időpontjául hol a király névnapját, vagy születésnapját, hol pedig a karácsonyi és husvéti ünnepeket emlegették. Ámde ez a megkegyelmezés elmaradt, sőt belgrádi jelentés szerint nem is fog megtörténni a jövőben sem.

 

A radikálisok ugyanis már kétszer is megkisérelték, hogy rabságban sinylődő elvtársaikat megszöktessék, de sikertelenül. Milán király megtudta e szöktetési kisérleteket és elrendelte, hogy az összes foglyokat, a kik szétszórva a nisi, pozsareváczi és kragujeváczi börtönökben voltak, a Turn-Szeverinnel szemben fekvő kladovai vár kazamatáiba szállitsák.

 

Az elszállitás a leggondosabb intézkedések mellett e hó 10-én éjjel történt meg. Akkor érkeztek a szomoru csapatok a belgrádi pályaudvarra. Valamennyi fogoly lánczra verve és beteges külsejük nagy szánalmat keltett. A pályaudvart a mondott éjjelen erős csendőrcsapat tartotta megszállva. Most már mindannyian a kladovai börtönökben vannak, köztük volt állami hivatalnokok, képviselők papok, jómódu polgárok, a radikális párt szereplői.

 

A börtönről ezeket irják: Az elitélteknek való czellákat ujra föl kellett épiteni. Az épitésznél alkalmazott munkások beszélik, hogy azon a helyen a török időkben valószinüleg szintén börtön volt, mert ásás közben számos embercsontot és vaslánczot találtak.

 

A czellák szűk és keskeny lyukak, a hová a napnak sugarai nem hatolnak be. Minden czella előtt magas fal által körülvett kis hely van, s mintegy három lépés hosszu. Itt sétálhatnak időnként az elitéltek. Sem egymással, sem más emberrel nem érintkezhetnek, kivéve a börtönőrt. Minden elitélt czellája előtt külön őr áll. Az elitéltek egy részét ezenkivül nehéz lánczba verték. A szerencsétlenek bizonyára nem birják ki sokáig e borzasztó börtön szenvedéseit.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sándor Obrenovics Milán Obrenovics
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98